Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.04.2016.
19:36
Blic rs, Vestionline A

Toma delio ordenje kapom i šakom: Među "dobitnicima" i optuženi za genocid

Koalicija za Međunarodni krivični sud navodi da je šokirana činjenicom da je predsednik Tomislav Nikolić odlikovao sudanskog predsednika optuženog za genocid.

A. Čukić
Važno je da predsednik deli ordenje

Koalicija za Međunarodni krivični sud pre dva dana poslala je pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću povodom ordena kojim je 15. feburara 2016. godine, na Dan državnosti Srbije, odlikovao sudanskog predsednika, inače optuženog za genocid u Darfuru.

Tog 15. februara predsednik je uručio ukaze o odlikovanju za 66 ličnosti i institucija. Među njima je i, a što se može videti i na zvaničnom sajtu predsednika republike, pod rednim brojem 61 predsednik Republike Sudan Omar Hasan al-Bašir. 

On je, kako piše na predsedničkom sajtu, odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Republike Sudan. 

U otvorenom pismu predsedniku Nikoliću, Vilijam Pejs, u ime Koalicije za Međunarodni krivični sud, izražava svoje zaprepašćenje pred počašću koja je ukazana sudanskom predsedniku Omaru al Baširu, odbeglom optuženiku Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije odlikovan Ordenom Republike Srbije. 

"Kao što znate, MKS je 2009. i 2010. izdao dva naloga za hapšenje Predsednika al-Bašira zbog umešanosti u ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid u Darfuru, u Sudanu. Ovi nalozi su izdati na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1593 (2003) kojom je situacija u Darfuru okarakterisana kao pretnja međunarodnom miru i stabilnosti, a čitav predmet prosleđen na procesuiranje Sudu, uz poziv svim državama članicama da u potpunosti sarađuju sa MKS. Prema izveštajima Ujedinjenih nacija, u periodu od 2003. do 2008, u operacijama Vlade Sudana protiv pobunjenika u Darfuru ubijeno je oko 300.000 ljudi, dok je preko dva miliona bilo primorano da napusti svoje kuće", navodi se, između ostalog, u pismu Pejsa predsedniku Nikoliću. 

Kako piše, prilikom izdavanja naloga za njegovo hapšenje, nezavisne sudije MKS su se saglasile da postoje značajni razlozi koji ukazuju na to da su navodi o Al-Baširovoj umešanosti u počinjene zločine osnovani. 

"Vaša vlada je pristupila MKS u ime građana Srbije i Srbija je stoga dužna da se pridržava svojih jasno izloženih obaveza iz Rimskog statuta – da počinioce ovakvih zločina, koji su šokirali čovečanstvo, izvede pred lice pravde", navodi Pejs u pismu i dodaje da dodeljivanje ordena časti ili bilo kakvog odlikovanja pojedincu pod poternicom MKS u direktnoj je suprotnosti sa duhom i svrhom Rimskog statuta: ukidanje nekažnjivosti za najozbiljnije zločine i postizanje pravde za žrtve. 

"Takav čin zapravo samo daje kredibilitet Predsedniku al-Baširu, jer hvali njegove postupke kao lidera svoje zemlje, a to su upravo dela koja razmatra i MKS. Tako se šalje poruka o ravnodušnosti i nedostatku ikakvog obzira prema žrtvama ovih navodnih zločina i njihovim porodicama", navodi Pejs. 

On je pozvao Nikolića da preispita čin odlikovanja Al-Bašira, jer se, kako smatra, njime "ponižava ne samo MKS, već i sam Orden Republike Srbije". 

"Dodatno, pozivamo Vas da ispunite svoju zakonsku obavezu iz Rimskog statuta da sarađujete sa Sudom, i osigurate da Al-Bašir bude uhapšen, kako bi mogao da bude izveden pred lice pravde", zaključuje u pismu Pejs, u ime Koalicije Međunarodnog krivičnog suda. 

Koalicija za Međunarodni krivični sud je globalna mreža koju čini preko 2.500 organizacija civilnog društva iz 150 zemalja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online