Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 11.02.2015.
09:34
Beta A

Nikolić za Sretenje deli 88 ordena

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je 5.februara ukaze o odlikovanju 88 ličnosti i institucija povodom 15. februara Dana državnosti, saopšteno je iz Predsedništva. Nikolićeva lista laureata je ove godine podugačka i vrlo interesantna. Tu su se našli američki lingvista i veliki kritičar novog svetskom poretka Noam Čomski, ali i pevač Đorđe Marjanović, glumački par Dragan Nikolić i Milena Dravić, kao i Vaterpolo savez Srbije i FK Vojvodina.

Nauka

Reuters
Noam Čomski

Za naročite zasluge u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti odlikovani su profesori lingvistike Noam Čomski, iz Sjedinjenih Američkih Država Sretenjskim ordenom drugog stepena i Ivan Klajn Sretenjskim ordenom trećeg stepena i direktor Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti Miomir Korać Sretenjskim ordenom trećeg stepena. Nada Milić je odlikovana Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane.

Sektor bezbednosti

FoNet/Božidar Petrović
General Diković i predsednik Nikolić

Ordenom belog orla sa mačevima prvog stepena, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama odlikovan je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

Zlatnom medaljom za zasluge za izuzetne zasluge i postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka i zaštiti građana Srbije odlikovani su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Žandarmerija, antiteroristička jedinica.

Zaslužni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su, za izuzetne zasluge i rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti, medaljama za revnosnu službu, i to 16 zlatnih i 35 srebrnih.

Dejan Lazarević, je posthumno odlikovan zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić", za ispoljenu izvanrednu hrabrost i samopregor u spasavanju ljudskih života i materijalnih dobara, u izuzetno opasnim situacijama.

Obrazovanje

www.mc.rs
Profesorka Smilja Avramov

Predsednik je potpisao i ukaz o odlikovanju penzionisane profesorke međunarodnog prava Smilje Avramov Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti naučne i prosvetne delatnosti.

Za nročite zasluge za Srbiju i njene građane u prosvetnoj delatnosti odlikovani su profesor Milan Raspopović Sretenjskim ordenom trećeg stepena, Osnovna škola "Prota Stevan Popović" u Čumiću Sretenjskim ordenom drugog stepena i Građevinska tehnička škola u Beogradu zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u prosvetnoj delatnosti.

Kliničko bolnički centar Zvezdara, u Beogradu, je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u zdravstvenoj zaštiti.

Kultura i zabava

Pink TV
Bata Živojinović

Zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su novinar Slavoljub Đukić, arhitekta i grafički dizajner Radomir Vuković, direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice Slobodan Marković.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima odlikovani su i glumci Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Dragan Nikolić i Milena Dravić, a posthumno je ovom medaljom odlikovan i glumac Borivoje Bora Todorović. Istom medaljom odlikovan je i Miroslav Milošević.

Zatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima odlikovani su i kompozitor i dirigent Vojislav Bubiša Simić, kompozitori Vojkan Borisavljević, Milutin Popović Zahar i Zoran Simjanović. Među odlikovanima je i pevač Đorđe Marjanović koji je odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u kulturnim delatnostima i posebno u oblasti muzičke umetnosti.

Zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima i predstavljanju Republike Srbije odlikovani su počasni konzul Srbije u Nju Orleansu Gregorij Rusović i počasni konzul Srbije u Jermeniji Babken Simonjan.

Za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su Luiz Miler iz Velike Britanije zlatnom medaljom. Za izuzetne zasluge u kulturnim delatnostima i posebno za doprinos obnovi Ruskog nekropolja odlikovani su Konstantin Kosačov iz Rusije i Valerij Rjazanskij takođe iz Rusije.

Srebrnom medaljom za za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su dramski umetnik iz Rusije Nikolaj Petrovič Burljajev, dramski umetnik iz Rusije, je odlikovan srebrnom medaljom i prevodilac za grčki jezik Gaga Rosić.

Sport

Beta/D. G./DS
A što baš FK Vojvodina, predsednik sigurno zna

Odlikovane sportske organizacije su Vaterpolo savez Srbije koji je odlikovan Sretenjskim ordenom drugog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute izuzetne rezultate u sportskim delatnostima, dok je fudbalski klub "Vojvodina" iz Novog Sada odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u sportskim delatnostima.

Ćezare Vismar, iz Italije je posthumno odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u sportskim delatnostima.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.02.2015. 13:23
A šta bi gospodin Toma drugo i mogao da radi? Da peče rakiju i deli ordenje. Za drugo i nije.
Sreda 11.02.2015. 11:03
Vazno da gen.Dikovic je odlikovan za unistino civile na Kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online