Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.02.2015.
08:00
D. Dekić - Vesti A

Zaslužni za narod ili za predsednika

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sutra će, na Dan državnosti, dodeliti 89 odlikovanja.

A. Čukić
(Ne)sporan broj nagrađenih i njihova imena: Tomislav Nikolić

Za nešto više od dve i po godine mandata on je ukupno podelio 464 raznog ordenja, od čega 191 u prvih šest meseci predsednikovanja, što je u javnosti ocenjeno kao davanje šakom i kapom. Ministarstvo odbrane nagradio je čak dva puta. Potom je zastao, pa do marta 2013. zakitio istaknute ličnosti i institucije sa 246 odličja, da bi u junu prošle godine ta cifra došla na 375.

Procedura

Predsednik Komisije za odlikovanja, savetnik predsednika Oliver Antić kaže da predloge za odlikovanja ne mogu podneti fizička lica, već ovlašćeni predlagači.
- Ako nema predloga da neko bude odlikovan, ne može ni da bude. Komisija pregleda dospele predloge i napravi izbor po određenom kriterijumu, kako je i koliko kandidat doprineo ugledu zemlje ili učinio neko herojsko delo - pojasnio je Antić.

Deo javnosti šefu države zamera neka "sporna imena" sa liste ovogodišnjih laureata, naročito onih koje nagrađuje na sopstvenu inicijativu, poput profesora Noama Čomskog, žestokog američkog kritičara i Smilje Avramov, istoričarke bliske Slobodanu Miloševiću.

Nikolić istovremeno odlikuje načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića koga Fond za humanitarno pravo dovodi u vezu s ratnim zločinima na Kosovu. Pored priličnog broja muzičara i glumaca, na istom spisku su i pripadnici Kobri i Žandarmerije koji su se sukobili na gej paradi zbog Andreja Vučića, brata srpskog premijera.

- Dodela odlikovanja je uvek politička poruka - tumači heraldičar Dragomir Acović. On ne vidi ništa loše u odlikovanju Smilje Avramov "jer nije jedina koja je podržavala određenu politiku".

- Za skoro 100 godina života, dr Avramov je državi valjala barem 70 - podseća Acović.

- Među zaslužnima vidimo mnogo ličnosti iz sveta glume, sporta, ali i sa estrade, koji su stalno pred očima građana, pa im ova priznanja dođu kao bakšiš. Nema istaknutih lekara, fizičara i astronoma jer nisu u javnosti - ukazuje za "Vesti" ovaj heraldičar.

On smatra da se šef države zaleteo u startu s dodelom odličija, ali je ipak skromniji od nekih svojih prethodnika.

Bivši predsednik Boris Tadić koji je vodio Srbiju od sredine 2004. do juna 2012. u prvih šest godina nije dodelio nijedno odlikovanje jer Srbija nije imala pripadajući zakon, a po njegovom donošenju Tadić je podelio 368 odlikovanja.

Milošević ih je dodelio 1.155, Koštunica skoro tri puta više - 3.105, Svetozar Marović 1.695, dok predsednici SRJ Dobrica Ćosić i Zoran Lilić nikoga nisu odlikovali.

Tadić je upamćen i po oduzimanju odlikovanja 2010. osuđenim pripadnicima JSO Ulemeku, Bracanoviću, Bujoševiću i Maričiću.

Titovi heroji

Josip Broz Tito je dodelio između 500.000 i 700.000 ordenja. Niko ne zna tačan broj. Jedan od najvećih ordena bio je Orden narodnog heroja i njih je Josip Broz podelio oko 1.200.

Sociolog Čedomir Čupić smatra da treba odlikovati ljude koji su se dokazali radom, ponašanjem i moralnim integritetom. Ovaj profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu ne vidi ništa loše u odlikovanju Noama Čomskog i kaže da onaj ko ga odlikuje zbog toga neće biti na gubitku. Međutim kad je reč o generalu Dikoviću, Kobrama i žandarmeriji, Čupić ukazuje da možda nije izabrano najbolje vreme.

- Šef države ima pravo da odlikuje koga hoće, a posle se meri kako i zašto je to uradio i da li je reč o zaslugama ili o ličnim simpatijama ili političkoj orijentaciji. Uz odlikovanje javnost očekuje i obrazloženje. Moguće je da su pripadnici vojske i policije zaslužili priznanja, ali tu postoje osetljivi momenti, neraščišćene situacije povodom optužbi zaštitnika građana Saše Jankovića na račun pripadnika vojne jedinice. Pitanje je odmerenosti trenutka, odnosno odluku o odlikovanju trebalo je doneti tek kad se sve vezano za tu situaciju sredi i raščisti - kaže Čupić za "Vesti".

Inače, Srbija ima najdužu tradiciju državnih odlikovanja na Balkanu, a prvi orden, Takovski krst, ustanovio je knez Mihailo Obrenović 22. maja 1865. godine. Zakonom o odlikovanjima iz 2009. i izmenama i dopunama 2010. uvedeno je šest ordena i tri medalje.

Tadićev orden sekretaru NATO

Za vreme Tadićeve vladavine govorilo se i o oduzimanju ordena Miloševiću, ali se od te ideje odustalo. Mnogi su bivšem predsedniku zamerili i to što je kao ministar odbrane 2004. dodelio najviše vojno priznanje bivšem generalnom sekretaru NATO-a Džordžu Robertsonu, koji je učestvovao u bombardovanju Jugoslavije.

POVEZANE VESTI

Subota 14.02.2015. 09:53
a ko je biro predsednika drage VOL? narod ili ?? kako vi to formulisete i ko ove naslove hehehe ????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online