Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.02.2015.
08:50
J. Arsenović - Vesti A

Srbi ne odustaju od ratne odštete

Upornost novog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa u zahtevu da Berlin isplati ratnu odštetu Atini nažalost nije svojstvena predstavnicima srpskih vlasti, ali su zato ulogu odbrane interesa oštećenih u Drugom svetskom ratu preuzele nevladine organizacije. Zajednica udruženja žrtava Drugog svetskog rata Srbije je na sednici Upravnog odbora 31. januara odlučila da ne odustane od potraživanja prema Nemačkoj.

wikimedia.org
Za prevaru žrtava krivi Tito i Vili Brant

Svesni da u tome ne mogu sami, zatražili su pomoć i pismeno se obratili šefu države Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću i predsedniku Skupštine Maji Gojković.

- Najodgovornije ljude u državi smo podsetili na obim ratne štete, koja je 1946. procenjena na 36 milijardi ondašnjih dolara. Tražimo da naša država pokrene novu diplomatsku iincijativu jer Nemačka ne želi da razgovara sa pojedincima i udruženjima osim sa vladama. Mi od prava na ratnu odštetu ne smemo odustati, i kada bi im 90 odsto otpisali, onih 10 odsto iznosilo bi najmanje 30 milijardi evra, proračunato po današnjem kursu - kaže za "Vesti" Dragan Novović, generalni sekretar Zajednice udruženja.

Advokat Novović je kao član Komisije Vlade Srbije za pitanja procene ratne štete pričinjene žrtvama Drugog svetskog rata dobro upućen u ovu problematiku. Dvogodišnji mandat Komisiji je prestao pre dve godine, ali nedovršenog posla, pa se sada cela priča vraća na početak - kako zadovoljiti pravdu i nadoknaditi, bar materijalno, ogromnu štetu koju su okupatori naneli čitavim porodicima, njihovoj i državnoj imovini.

Nemačka je delimično pokušala da potraživanja žrtava zadovolji Zakonom o osnivanju fondacije Sećanje, odgovornost, budućnost, ali je on, prema rečima našeg sagovornika, bio višestruko diskriminatorski. Nisu obuhvaćeni ratni vojni zarobljenici, ni porodice ubijenih, ni oni kojima je imovina uništena, a civilni zarobljenici koji su bili na prinudnom radu u Nemačkoj imali su pravo na obeštećenje ukoliko su bili živi do 15. februara 1999. U toj varijanti, važilo je pravilo nasleđivanja, ali ukoliko su do tog datuma preminuli, njihovi naslednici nisu mogli da očekuju obeštećenje.

Kredit nije obeštećenje

Kod građana Srbije je i danas preovlađujući stav da je Nemačka preko sporazuma Tito-Brant, inače nikada objavljenog, zatvorila pitanje obeštećenja nekadašnje SFRJ.
- Nije tačno da je tim sporazumom tu priča završena jer se zapravo radi o jednoj milijardi nemačkih maraka povoljnog kredita sa dugačkim grejs periodom koji mi još uvek otplaćujemo - tvrdi Novović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online