Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 04.04.2016.
21:49 >> 22:32h
Vestionline A

"Poštujemo tuđe žrtve, tražimo da i oni poštuju naše"

Premijer Aleksandar Vučić tvrdi da bi povratak u prošlost, na ponovno junačenje i sukobe bio katastrofa za Srbiju i da on ne želi da bude predsednik vlade koja bi morala da sarađuje sa protagonistima nestabilnosti u regionu.

Tanjug
Gledati u budućnost: Aleksandar Vučić

Vučić je, gostujući na TV B92, konstatovao da ekstremizam jača u svim zemljama Zapadnog Balkana, što, uveren je, nije dobra vest. Ta vrsta ekstremnih stavova postoji i u Evropi, primetilo je, a neke vlade preuzimaju deo politika tih grupa kako bi sebe zaštitile od pritisaka.

- Bez obzira na promene u raspoloženju, ja ne želim da pravim kompromise sa takvim idejama. Reč je o politici koja bi najskuplje koštala Srbiju - uveren je Vučić.

On je rekao i da mu je posao kao premijeru da brine o sadašnjosti i budućnosti, i da ga ne interesuje fotelja predsednika vlade u budućnosti ako bi morao da dođe do nje sa protagonistima nestabilnosti u regionu.

- Dugo smo se borili da Srbija bude sidro stabilnosti u regionu, podigli smo ugled zemlje u svetu. Ne smemo dopustiti da to bude srušeno preko noći. Posle svega toga da se vraćamo i ponovo junačimo i bijemo to je za Srbiju katastrofa - kazao je on i izrazio zadovoljstvo što je danas Fiskalni savet pohvalio vladu za ekonomske uspehe.

Hag nije uspeo da pomiri region

U emisiji je bilo govora i o slučaju Vojislava Šešelja, a premijer Srbije je rekao da su emocije u regionu gore i teže sada nego pre 20 godina, iako je bio cilj Haškog tribunala da pomiri region.

- Svi smo se u regionu međusobno lagali, kada bi Evropska unija tražila uslikali bismo se i progovorili koju lepu reč. Suštinski se ništa nije dogodilo. Sklon sam da kažem da je u Hagu bilo više politike nego prava. Pogledajte slučajeve Orića i Haradinaja. Niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Glođanu. Imate žive svedoke za zločine nad Srbima, svedoke za direktne zločine Orića i ništa. Oslobođen je, vodi se postupak u BiH, izvesno je da taj postupak neće biti okončan ili neće biti okončan pravosnažnom presudom - dodao je Vučić.

Istakao je i da je pred Haškim tribunalom osuđeno 60 Srba, 11 Hrvata, šest Bošnjaka, ali je dodao i da ne želi da kaže da među Srbima nije bilo zločinaca i da osuđuje svakog Srbina koji je bio zločinac.

Premijer nije u pravu

Nataša Kandić kaže da što se tiče Šešeljevog slučaja, Haški tribunal prikupio veliku količinu argumenata, dokaze i činjenice o žrtvama i to nasleđe Tribunala je od velike važnosti.

- Ovaj sud je formiran i pomoći će nam da pripremimo buduće generacije. Ako želimo pomirenje, moramo nešto da ulažemo u to. Mislim da brojke o žrtvama koje je premijer naveo nisu tačne - navela je ona.

Premijer je na to nadovezao da je Srbija uspela da uhvati 14 odgovornih za zločine u Srebrenici, ali da Srbija ne može da preuzme i ulogu pravosuđa. On je dodao da je za ratne zločine optuženo 18 Hrvata, ali da je sedam oslobođeno.

- Trudio sam se sve vreme, verovatno sam do sada napravio milion grešaka. Trudio sam se da Srbiju predstavim na pravi način. Bitno je i da svoje ljude osudimo, da drugi vide kakav je naš odnos prema zločinima. Otišao sam i u Srebrenicu, ali isto tako i kad odem u BiH vidim da nijedan postupak nije pokrenut zbog zločina nad Srbima - naveo je Vučić.

Isto poštovanje za sve žrtve

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da od suseda traži poštovanje srpskih žrtava, isto onoliko koliko Srbija poštuje njihove žrtve.

- Predložio bih to pre svega Bošnjacima, sa kojima imamo problem u odnosu. Nisam hteo da sa njima razgovaram o pravnim posledicama već da gledamo da li možemo zajedno o budućnosti, da Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu, a Bosna i Hercegovina da poštuje Republiku Srpsku - kazao je on.

- Kao što sam ja bio u stanju da odem i pognem glavu u Srebrenici, neophodno je da pred ocem Jorgića, koji ne može da nađe svog sina, oni pognu glavu, poručio je Vučić.

U Hrvatskoj, dodao je, ostaje pitanje Oluje, koje je, prema njegovim rečima, najveće etničko čišćenje na tlu savremene Evrope.

- Tražimo poštovanje naših žrtava. Poštujemo hrvatske žrtve i želimo isto poštovanje da vidimo prema srpskim žrtvama - naglasio je Vučić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.04.2016. 22:09
Kao prvo Srbi treba Vucica da osude,zlocin je isto saradjivati sa ubicama Srba i jednostavno im dozvoljavati da se opet slobodno krecu po mestima gde su nedavno cinili ubistva i razaranja ionako osiromasene Srbije.Tu spadaju jos i potpisivanje dogovora i pregovaranje sa otmicarima dela srbske teritorije.
Ponedeljak 04.04.2016. 22:14
Pita Vučić slučajnog prolaznika: – Da li ste zadovoljni svojim životom? – Jesam. Iako ste nam smanjili plate, nije loše, guramo nekako… Posle mesec dana opet su se sreli. – Kako ide? Evo, ja dajem sve od sebe da vama bude bolje… – Ne žalim se. Ostao sam bez posla, isekli mi struju zbog neplaćenih računa, ali snalazim se nekako, skupljam plastične flaše da prehranim porodicu… Nije loše u suštini… – A, da li biste na sledećim izborima glasali za mene? – Da, naravno, jedino vi radite nešto za dobrobit svih nas. – A, da li bi zbog mene skočio s desetog sprata? – Da, skočio bih. Jeebeš ovakav život!............. Ogledalce, ogledalce, reci mi ko je najpametniji – pita Vučić. – Ti si najpametniji, voljeni premijeru. – Ogledalce, ogledalce, a ko je najuspešniji? – Ti si najuspešniji, voljeni premijeru. – Ogledalce, ogledalce, a ko je najlepši? – Ti si najlepši, voljeni premijeru… U sobu uđe Nebojša Stefanović, vidi šta Vučić radi i nežno ga prekine: – Šefe, znate… To nije ogledalo, nego Pink… .......... Zaleteo se Vučić autom u banderu. Iz potpuno uništenog „mercedesa“ izvuku ga dva momka, koji su se tu slučajno zatekli. Kad je došao sebi, preplašeni Vučić počne da se zahvaljuje i, onako ushićen, kaže: – Pošto ste me spasli, svakome od vas ispuniću po jednu želju, tražite šta god hoćete… – Ja bih „mercedes“ kao što je ovaj vaš… – Može, dobićeš sutra. A, ti? – Meni dajte invalidska kolica, polomiće me otac kad čuje koga sam spasao….............. Prolazio Vučić ulicom i zastao pred nekom radnjom. Dok je gledao cene, potekoše mu suze. Jedan telohranitelj mu odmah priskoči: – Da li vam je dobro, gospodine premijeru? – Kako da mi bude dobro? Pogledaj koliko košta roba… Pa, posle smanjenja penzija, nema tog penzionera koji može da to kupi… Priđe im jedan penzioner, pa sav zabrinut šapatom pita telohranitelja: – Šta se desilo, zašto premijer plače? Gorila ga udari šakom u glavu. – Zbog tebe plače, piička ti maaterina, zbog tebe!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online