Ponedeljak 04.04.2016.
21:49 >> 22:32h
Vestionline

"Poštujemo tuđe žrtve, tražimo da i oni poštuju naše"

Tanjug
Gledati u budućnost: Aleksandar Vučić

Vučić je, gostujući na TV B92, konstatovao da ekstremizam jača u svim zemljama Zapadnog Balkana, što, uveren je, nije dobra vest. Ta vrsta ekstremnih stavova postoji i u Evropi, primetilo je, a neke vlade preuzimaju deo politika tih grupa kako bi sebe zaštitile od pritisaka.

- Bez obzira na promene u raspoloženju, ja ne želim da pravim kompromise sa takvim idejama. Reč je o politici koja bi najskuplje koštala Srbiju - uveren je Vučić.

On je rekao i da mu je posao kao premijeru da brine o sadašnjosti i budućnosti, i da ga ne interesuje fotelja predsednika vlade u budućnosti ako bi morao da dođe do nje sa protagonistima nestabilnosti u regionu.

- Dugo smo se borili da Srbija bude sidro stabilnosti u regionu, podigli smo ugled zemlje u svetu. Ne smemo dopustiti da to bude srušeno preko noći. Posle svega toga da se vraćamo i ponovo junačimo i bijemo to je za Srbiju katastrofa - kazao je on i izrazio zadovoljstvo što je danas Fiskalni savet pohvalio vladu za ekonomske uspehe.

Hag nije uspeo da pomiri region

U emisiji je bilo govora i o slučaju Vojislava Šešelja, a premijer Srbije je rekao da su emocije u regionu gore i teže sada nego pre 20 godina, iako je bio cilj Haškog tribunala da pomiri region.

- Svi smo se u regionu međusobno lagali, kada bi Evropska unija tražila uslikali bismo se i progovorili koju lepu reč. Suštinski se ništa nije dogodilo. Sklon sam da kažem da je u Hagu bilo više politike nego prava. Pogledajte slučajeve Orića i Haradinaja. Niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Glođanu. Imate žive svedoke za zločine nad Srbima, svedoke za direktne zločine Orića i ništa. Oslobođen je, vodi se postupak u BiH, izvesno je da taj postupak neće biti okončan ili neće biti okončan pravosnažnom presudom - dodao je Vučić.

Istakao je i da je pred Haškim tribunalom osuđeno 60 Srba, 11 Hrvata, šest Bošnjaka, ali je dodao i da ne želi da kaže da među Srbima nije bilo zločinaca i da osuđuje svakog Srbina koji je bio zločinac.

Premijer nije u pravu

Nataša Kandić kaže da što se tiče Šešeljevog slučaja, Haški tribunal prikupio veliku količinu argumenata, dokaze i činjenice o žrtvama i to nasleđe Tribunala je od velike važnosti.

- Ovaj sud je formiran i pomoći će nam da pripremimo buduće generacije. Ako želimo pomirenje, moramo nešto da ulažemo u to. Mislim da brojke o žrtvama koje je premijer naveo nisu tačne - navela je ona.

Premijer je na to nadovezao da je Srbija uspela da uhvati 14 odgovornih za zločine u Srebrenici, ali da Srbija ne može da preuzme i ulogu pravosuđa. On je dodao da je za ratne zločine optuženo 18 Hrvata, ali da je sedam oslobođeno.

- Trudio sam se sve vreme, verovatno sam do sada napravio milion grešaka. Trudio sam se da Srbiju predstavim na pravi način. Bitno je i da svoje ljude osudimo, da drugi vide kakav je naš odnos prema zločinima. Otišao sam i u Srebrenicu, ali isto tako i kad odem u BiH vidim da nijedan postupak nije pokrenut zbog zločina nad Srbima - naveo je Vučić.

Isto poštovanje za sve žrtve

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da od suseda traži poštovanje srpskih žrtava, isto onoliko koliko Srbija poštuje njihove žrtve.

- Predložio bih to pre svega Bošnjacima, sa kojima imamo problem u odnosu. Nisam hteo da sa njima razgovaram o pravnim posledicama već da gledamo da li možemo zajedno o budućnosti, da Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu, a Bosna i Hercegovina da poštuje Republiku Srpsku - kazao je on.

- Kao što sam ja bio u stanju da odem i pognem glavu u Srebrenici, neophodno je da pred ocem Jorgića, koji ne može da nađe svog sina, oni pognu glavu, poručio je Vučić.

U Hrvatskoj, dodao je, ostaje pitanje Oluje, koje je, prema njegovim rečima, najveće etničko čišćenje na tlu savremene Evrope.

- Tražimo poštovanje naših žrtava. Poštujemo hrvatske žrtve i želimo isto poštovanje da vidimo prema srpskim žrtvama - naglasio je Vučić.

2024 © - Vesti online