Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 05.04.2016.
03:12
D. N. P. - J. A. - Vesti A

Plave šlemove hitno u Sandžak

Zahtev lidera Bošnjačkog nacionalnog veća naišao na opštu osudu i među njegovim sunarodnicima.

Jal` ministar, jal` ugrožen: Sulejman Ugljanin

Bošnjačko nacionalno veće na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom zatražilo je hitnu intervenciju UN u Sandžaku! U zahtevu BNV, od Saveta bezbednosti se traži da bez odlaganja u ovaj deo Srbije pošalje međunarodne snage za sprečavanje konflikata i preduzmu druge mere za zaštitu bošnjačkog naroda.

Sa sličnim zahtevom "radi zaštite Bošnjaka", za koje se tvrdi da su "narod pod pretnjom", "da su u Srbiji diskriminisani" i da je "njihov položaj neodrživ", BNV se obratilo OEBS, EU i Savetu Evrope od koji se zahteva da u Sandžak pošalju specijalne posmatračke misije.

- Ugljanin na najgrublji nacin zloupotrebljava BNV, stavlja ga u funkciju svoje bolesne želje da se očuva malo nekakve vlasti po cenu sejanja straha - smatra Predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović.

Pomoć od Erdogana

Ugljanin planira da u svoju izbornu kampanju uključi "svoje prijatelje Redžepa Erdogana i Bakira Izetbegovića". U toku su pregovori da se turski predsednik video-linkom obrati Ugljaninovim pristalicama tokom završnog mitinga u Novom Pazaru, dok je Izetbegović pozvan da dođu Novi Pazar. Neizvesno je da li će se oni odazvati.

Parlamentarni i lokalni izbori 24. aprila očigledno su dodatno motivisali Ugljanina da u pridobijanju glasova radikalnog dela Bošnjaka, stanje u Sandžaku predstavi kao da su ratne devedesete. Pritom ignoriše svoje ne tako davno učešće u republčkoj vlasti kada je 2008. u Vladi Vojislava Koštunice bio zadužen za nedovoljno razvijena područja.

Otud je upravo Ugljanin jedna od adresa na kojoj bi nezadovoljni Bošnjaci mogli da pitaju gde su potrošeni novci za projekte razvoja Sandžaka.

Glasalo pola Veća

Odluku da se pozovu "plavi šlemovi" u subotu uveče donelo je 18 većnika liste "Za bošnjačko jedinstvo" na čelu sa Ugljaninom. Sednici nije prisustvovalo 17 većnika liste "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju". Njihov predstavnik Jahija Fehratović kaže da nisu bili pozvani, ni konsultovani.

Direktorka kancelarije za manjinska prava Suzana Paunović traži od Ugljanina da dobro pročita šta su nadležnosti BNV i da ga ne politizuje. Takođe i da Bošnjacima položi račune, na primer, kako troši 1,2 miliona evra koliko BNV dobija iz državne kase.

Ugljanin, nekadašnji ministar u srpskoj vladi, postao je radikalniji od doskorašnjeg muftije Muamera Zukorlića, koji je pored ministra Rasima Ljajića treća ličnost iz redova Bošnjaka u trci za glasove sunarodnika na izborima 24. aprila. Ugljanin na parlamentarnim izborima učestvuje sa SDA Sandžaka, čiji je osnivač.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.04.2016. 13:48
Igranka počinje.Šta će plavi šlemovi u Sandžaku?Koga od koga da štite ili pak treba da izazovu novi haos u Srbiji.
Utorak 05.04.2016. 13:56
ovo lojavo pseto, s obzirom da su mu gazde rekle planove, u skladu sa naredjenjem ih zove jer verovatno planiraju neke teroristicke napade na Srbiju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online