Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.04.2016.
13:08
Vestionline A

Ugljanin traži mirovne snage za Sandžak!

Bošnjačko nacionalno veće, na čijem je čelu Sulejman Ugljanin, traži od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da "bez odlaganja" u Sandžaku obezbedi prisustvo međunarodnih snaga za sprečavanje konflikata, kao i da preduzme druge preventivne mere u cilju zaštite bošnjačkog naroda u severnom delu Sandžaka "koji se nalazi pod upravom Srbije".

A. Čukić
Skuplja glasove ili stvarno "traži đavola": Sulejman Ugljanin

Ugljanin je od OEBS, Evropske unije i Saveta Evrope zatražio da uspostavi posebne misije u ovom delu Srbije, opet radi zaštite Bošnjaka.

U odluci usvojenoj na, kako je saopšteno, vanrednoj sednici BNV-a, kaže se da je položaj Bošnjaka u ovom delu Srbije "neodrživ", te da su Bošnjaci "narod pod pretnjom" zbog diskriminatorskog i neprijateljskog odnosa najviših državnih organa Republike Srbije i nosilaca najviših državnih funkcija.

Smeta mu reakcija Srbije na presudu Karadžićevu

Od državnih funkcionera, počev od predsednika Republike, BNV traži da povuku izjave date posle izricanja presude Radovanu Karadžiću "kojima se iskazuje blagonaklonost i razumevanje za sve zločine koje su počinili Karadžić i srpske snage tokom stvaranja Republike Srpske"

Od Vlade Srbije BNV traži da usvojeni Akcioni plan za manjine, u okviru pregovaračkog poglavlja 23, stavi van snage i donese novi, u koji bi bili ugrađeni i zahtevi BNV, koji su, kako se tvrdi, "ignorisani".

Pre nego što su u oktobru prošle godine njegovi predstavnici napustili radnu grupu za izradu Akcionog plana, BNV je tražio da se u taj dokument ugradi vraćanje Bošnjacima statusa naroda u Srbiji, zatim da se obnovi autonomija Sandžaka u skladu sa referendumom 1991. godine, da manjinski narodi imaju garantovane mandate u predstavničkim telima države, a da manjinski saveti imaju pravo veta na sve pravne akte koji na bilo koji način tretiraju prava manjina.

Traženo je i rasvetljavanje i procesuiranje svih zločina i progona nad Bošnjacima u Srbiji od 1990. godine i usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Sulejman Ugljanin je više puta isticao da je Akcioni plan za ostvarivanje prava manjina usvojen tajno i bez uvažavanja zahteva Bošnjaka, piše "Politika".

Ugljaninova teorija zavere

www.mc.rs
Suzana Paunović

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da predsednik BNV-a Sulejman Ugljanin "živi u samo njemu poznatoj teoriji zavere".

- Ugljanin od BNV-a stvara ekspozituru svoje stranke SDA, što je nedopustivo. Svi nacionalni saveti rade na svojoj depolitizaciji, a jedino za Ugljanina i BNV ovaj proces je obrnut - navela je Paunovićeva. Ona je poručila da je Vlada Srbije Akcioni plan usvojila posle procesa koji je trajao i u kojem su učestvovali svi nacionalni saveti, nevladine organizacije i zainteresovane ambasade.

U radu na Akcionom planu učestvovao je i BNV, sve do trenutka dok Ugljanin nije pogrešno procenio da će mu izlazak iz radne grupe i ovakva retorika doneti glasove Bošnjaka, istakla je Paunovićeva i dodala.

- Ugljanin bi trebalo otvoreno da kaže da iz AP ništa nije „izbačeno“ već je više puta ponovljeno da radna grupa nema mandat da se bavi ustavnim promenama i promenama političkog sistema i da će se o tome razgovarati u okviru drugih radnih grupa - tvrdi ona.

U BNV-u od 35 većnika 18 ima Ugljaninov SDA, a 17 većnika su sa liste "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju", odnosno Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka. Predsednik ove stranke Jahja Fehratović kaže da ni on ni većnici sa njegove liste nisu bili na sednici BNV-a jer nisu konsultovani oko dnevnog reda. - Drugi razlog je što ne želimo da zloupotrebljavamo BNV u predizborne svrhe - kazao je Fehratović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.04.2016. 13:24
ovog lojavka tesko da podrzava 5% muslimana! ali kome gazda da glas traj se cuje! tesko tebi kada se muslimani okrenu protiv vas! tada necete moci ni sami pobeci!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online