Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 26.03.2016.
22:38
rtklive.com A

Na Univerzitetu u Prištini ogorčeni zbog Đurićevog predloga

Zaposleni i studenti na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Mitrovici zahtevaju smenu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića zbog njegovog predloga da Vlada Srbije ukine svih 10 fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici.

M. Karović
Đurić svojim predlogom naljutio profesore Univerziteta u Prištini

Zaposleni su sa ogorčenjem i nevericom primili vest o Đurićevom predlogu upućenog Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, da Vlada Republike Srbije u tehničkom mandatu donese odluku o ukidanju svih deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici i osnivanju "integrisanog Univerziteta u Mitrovici".

Predlog su ocenili protivzakonitim i uvredljivim.

Nepodeljeno je mišljenje da bi donošenje ovakve odluke imalo nesagledive posledice po opstanak Univerziteta u Prištini kao jedne od ključnih preostalih institucija Republike Srbije na Kosovu i da ona predstavlja korak ka integrisanju ovog Univerziteta u sistem Kosova.

Sprovođenje takve odluke dovelo bi do gubitka posla velikog broja zaposlenih nastavnika, saradnika i administrativnih radnika, a ostvarivanje prava studenata bilo bi trajno dovedeno u pitanje a potom i onemogućeno.

Pogotovo je uvredljivo obrazloženje na kome se zasniva pomenuti predlog a u kome se navodi "da na Univerzitetu u Prištini ne postoje organi upravljanja", što je notorna laž jer su izbori za organe upravljanja i njihovo konstituisanje obavljeno u predviđenim zakonskim rokovima i u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.

U predlogu, takođe, piše da "trenutno stanje na Univerzitetu šteti interesima studenata ali i sistemu visokog obrazovanja Republike Srbije u celini", a da se ne navodi ni jedan konkretan argument za takvu konstataciju.

Naprotiv, na Univerzitetu je, u skladu sa važećim propisima Republike Srbije, sprovedena reakreditacija studijskih programa a Ministarstvo prosvete Republike Srbije, koje je jedino nadležno za sprovođenje upravnog nadzora, nije konstatovalo ništa od onoga što u pomenutom predlogu proizvoljno navodi gospodin Marko Đurić.

Zaposleni se pitaju čije interese ovakvom inicijativom, kojom vređa instituciju Univerziteta u Prištini, sve zaposlene i studente, štiti gospodin Marko Đurić?

Da li se pokušajem da se na čelo Univerziteta, uz drastično kršenje njegove autonomije, postave kompromitovani kadrovi koji će poslušno sprovesti ukidanje Univerziteta, uvodeći ga u sistem Kosova, štite interesi Republike Srbije i srpskog naroda na Kosovu, ili pak nečiji privatni interesi i interesi Republike Kosovo ?

Posebno je zabrinjavajuće što se ovakav predlog upućuje Vladi u tehničkom mandatu, koja prema Zakonu o Vladi, ne može donositi propise, izuzev ako se radi o potrebama države.

Ako je zaista i reč o potrebama države, nejasno je kako su se one naprasno pojavile neposredno pre održavanja izbora u Republici Srbiji, čime se šalje uznemiravajuća poruka Srbima na Kosovu.

Zaposleni pozivaju ministra prosvete, Srđana Verbića da odbaci ovaj nezakoniti predlog a članove Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, da ne daju saglasnost na ovaj skandalozan predlog.

Zaposleni i studenti na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Mitrovici, najavljuju, kako su saopštili, pravnu borbu protiv ovog predloga, ali i proteste i zahtevaju smenu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića zbog ovog protivzakonitog i uvredljivog predloga, koji je Đurić zvanično uputio ministru Verbiću 21. marta.

POVEZANE VESTI

Subota 26.03.2016. 23:40
h ttp://w ww.intermagazin.rs/haos-u-grckoj-migranti-pale-pravoslavne-ikone-i-traze-zabranu-crkvenih-zvona/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online