Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.07.2017.
16:39
J. L. Petković - Vesti A

Prepiska ministra prosvete s Univerzitom u Prištini

Nakon što se digla velika prašina oko toga da li Vlada Srbije planira uvođenje "privremenih mera" na Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovoj Mitrovici, situaciju je presekao ministar prosvete Mladen Šarčević.

M. Karović
Natsavljena rasprava čelnika univerziteta i Vlade Srbije

U pismu upućenom rektoru Srećku Milačiću, on je kazao da ne slede nikakve statusne promene, već da su zabrinuti zbog njega lično. U odgovoru Milačić, pak,  upire prstom u šefa Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i tvrdi da je marta 2016., "zloupotrebio položaj tadašnjeg ministra prosvete Srđana Verbića, u pokušaju da bez ikakvih opravdanih razloga na Univerzitetu pokrene postupak uvođenja "privremenih mera" i organizovanih promena."

- Želim da Vas informišem da ne slede statusne promene u radu i postojanju Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, međutim, na osnovu stava ljudi koji žive i rade u tom području (lokalne samouprave, studentske organizacije) imamo razloga da budemo zabrinuti kada je u pitanju vršenje dužnosti, poslova i zadataka rektora - Vas lično. Tokom iduće nedelje vodiće se razgovori na tu temu, a ja procenjujem da u ovom trenutklu nije neophodno zakazivati sastanak sa dekanima jer sam ih ja već lično kontaktirao i obavio razgovor sa njima. Ovim putem Vas takođe obaveštavam da je planirano da se radni sastanak održi početkom septembra u Kosovskoj Mitrovici - napisao je ministar Šarčević u dopisu rektoratu Univerziteta u Prištini.

U odgovoru ministru Šarčević, Srećko Milačić kaže da je "neprijatno iznenađen sadržinom i tonom pisma".

- Krajnje je neprihvatljivo i neprimereno da u tom obraćanju kao razlog Vaše zabrinutosti za vršenje dužnosti Rektora Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ne navodite nikakve konkretne činjenice, niti dokaze kojima bi te tvrdnje trebalo da budu potkrepljene, a koje bi eventualno mogle biti Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srbije i Statutm Univerziteta propisani razlozio za prestanak dužnosti rektora. Osnovano pretpostavljam da je razlog ovakvog Vašeg stava netačno informisanje, a time i pokušaj Vaše zloupotrebe od strane v.d. direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju gospodina Marka Đurića, koji je na sličan način postupio i marta 2016. godine, zloupotrebiovši položaj tadašnjeg ministra prosvete gospodina Verbića, u pokušaju da bez ikakvih opravdanih razloga na Univerzitetu pokrene postupak uvođenja "privremenih mera" i organizovanih promena. Poštovani ministre, pozivam Vas da što je pre moguće posetite Univerzitet, još jednom sagledate sve činjenice i u dijalogu sa organima upravljanja Univerziteta u Prištini i akademskom zajednicom Univertzietata otklonimo sve nesporazume, bez veštačkog izazivanja kriza i protesta, jer nam je stabilnost generalno na području KiM, a naročito na Univerzitetu, preko potrebna - naveo je u odgovoru profesor dr Srećko Milačić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju za sada se nije oglasila ovim povodom.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online