Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.08.2017.
17:52
J. L. Petković - Vesti A

Saopštenje rektora Univerziteta u Prištini

"Nije slučajno da je jednom profesoru zapaljen automobil, drugom je pucano u auto, trećem je presečen kabl za kočnice, četvrtog su pretukli. Surova je stvarnost da mi nemamo problema sa Albancima, već sa urušavanjem Univerziteta kao institucije od strane Marka Đurića, šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju", navodi u saopštenju dostavljenom medijima Srećko Milačić, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Lična arhiva
Urušavanje Univerziteta kao institucije: Srećko Milačić

Milačić tvrdi da Marko Đurić ne prestaje da napada Univerzitet i njega kao rektora, podsećajući da je "još za vreme ministra Srđana Verbića, pokušavano manipulacijom da učini istu stvar koju iz "petnih žila" sada promoviše." 

- Razlozi zašto to čini su samo njemu znani i pojedinim interesnim krugovima. Sa njegove pozicije lako je manipulisati i davati "visokoparne" patriotske izjave i izlive ljubavi prema narodu Kosova i Metohije, a na delu činiti sve suprotno od toga. Njemu je od kako je postao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju "kost u grlu" Univerzitet. Zašto je to tako, to samo on zna. Iz altruizma sigurno ne čini to što čini - navodi Milačić u pismu dostavljenom medijima, osvrćući se i na, kako navodi, "pokušaj integracije Univerziteta". 

- Marta prošle godine, kada je Đurić pokušao da izvrši integraciju Univerziteta tome su se usprotivili svi fakulteti, pa je zatražio hitan sastanak sa Rektorskim kolegijumom i dekanima na kojime se pravdao da bi to bila greška, kao i da on u to nije umešan iako su dopisi slati sa njegovim potpisom. Prihavtili smo izvinjenje, mada smo znali da je Đurić to učinio.

Milačić tvrdi da mu je prećeno telefonom i da su mu napadali stan. 

- Što je najdrastičnije, napao me čovek sa fantomkom na ulici dok sam šetao sa kolegom. Nije slučajno da je jednom profesoru zapaljen automobil, drugom je pucano u auto, trećem je presečen kabl za kočnice, četvrtog su pretukli. To je bila "pokazna vežba" za one koji neće da se "uhvate u kolo" sa takvim ljudima. O svemu tome sam ćutao kako se Univerzitet ne bi povlačio po medijima. Verovao sam i danas verujem u svoju državu. Na žalost, sada su na udaru ljudi sa Univerziteta. Svako ko misli da se sve to radi zbog nepoćudnog rektora, grdno se vara. To je, u stvari, prečica za urušavanje Univrziteta - ističe Milačić. 

On dodaje da se napadi nastavljaju, "samo je promenjena strategija." 

- Sada napadaju javno i pokušavaju nezakonito da me smene preko Vlade. Budući da razlozi za smenu ne postoje, Đurić, kao i ranije, fingirajući moju navodnu nesaradnju sa lokalnim samoupravama, traži razlog da me smeni, zaboravljajući da je upravo on zabranio predstavnicima opština prošle godine da se odazovu na obeležavane Dana Univerziteta. Jasno je da Đuriću sa pozicije svoje funkcije nije teško da "animira" predstavnike lokalne samouprave i drugih insttitciuja i preko njih ostvari svoj cilj, a to je smena legitimno izabranog rektora i dovođenje na nelegitiman način "njegovog čoveka", kršeći zakon i autonomiju Univerziteta. Ovo je u najamnju ruku čudno pošto bi bilo nezamislivo da, na primer, predstavnici opština Vračar, Voždovac ili Obrenovac traže smenu rektora Univerziteta u Beogradu. 

Milačić dodaje da se "napad na Univerzitet, događa u vreme godišnjih odmora i smanjenje aktivnosti na fakultetima". 

- Izgleda da uz asistenciju i osvetu "loših đaka" sa Kosova i Metohije Đurić uspeva da poluistine postanu istina, a manipulacija je, što bi rekao Sergej-Kara-Murza, izopačena svest prvo o sebi, pa onda o svom narodu. Surova je stvarnost da mi nemamo problema sa Albacima, već sa urušavanjem Univerziteta kao institucije od strane Marka Đurića. Ovo je samo deo iz arsenala različitih aktivnosti koje je Marko Đurić, u dužem vremenskom periodu, sprovodi protiv Univerziteta - tvrdi Milačić u saopštenju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online