Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.03.2016.
05:00
J. Arsenović - Vesti A

Od Milice cveće za princa

Posetom Kosovu prestolonaslednik britanske krune princ Čarls u nedelju je završio višednevnu posetu balkanskom regionu, kada je sa suprugom Kamilom obišao Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru. Princ od Velsa je na Kosovu i Metohiji posetio hram Svetog Đorđa u Prizrenu, gde mu je cveće uručila Milica Đorđević, jedino srpske dete u ovoj nekadašnjoj prestonici srednjovekovne Srbije.

Tanjug/AP
Kafa u Prizrenu: Princ Čarls sa vladikom Teodosijem

Po ulasku u hram vladika Teodosije obratio se britanskom prestolonasledniku pozdravnom besedom u kojoj je govorio o značaju kosovsko-metohijskih svetinja, stradanju koje je srpska crkva sa svojim narodom prošla proteklih godina, ali i o obnovi porušenog i posebno vaskrsenju Prizrenske bogoslovije.

"Uvaženom gostu objašnjeno je da 16 godina posle završetka oružanog sukoba 200.000 Srba ne može da se vrati na Kosovo i Metohiju i da je u Prizrenu od predratnih 8.000 Srba sada ostalo da živi samo dvadesetak, većinom starijih lica", navodi se u saopštenju eparhije Raško-prizrenske.

Rugovin orden 

Predsednica samoproglašenog Kosova Atifete Jahjaga odlikovala je princa od Velsa ordenom za mir i humanizam, koji nosi ime Ibrahima Rugove, prvog
predsednika otcepljene južne srpske pokrajine. "Posebna mi je čast da odlikujem njegovo veličanstvo princa Velsa ordenom 'Ibrahim Rugova', za mir i humanizam", napisala je Jahjaga na svom Fejsbuk profilu.

Princ se zadržao u kratkom razgovoru sa grupom srpskih povratnika, koji su izrazili čvrstu želju da ostanu da žive u svom rodnom gradu i pored tragedije koju su prošli 2004. godine, kada su sve srpske crkve i kuće u Prizrenu bile zapaljene. Na kraju posete Prizrenu, princ Čarls je obišao malu crkvu Sv. Georgija iz 15. veka, zadužbinu porodice Runović, koja je u pogromu 2004. takođe zapaljena.

Naslednik britanske krune, čiji je otac princ Filip rođen kao pripadnik Grčke pravoslavne crkve, poznat je po svojoj naklonosti pravoslavlju i čestim posetama Atosu, a SPC mu je posebno zahvalna zbog pomoći u obnovi manastira Hilandar posle velikog požara 2004. Zato nikog nije iznenadilo njegovo posebno interesovanje za restauraciju i konzervaciju oštećenih fresaka u prizrenskim crkvama.

Diplomatski uravnoteženo

Ko god da je pravio plan posete Kosovu i Metohiji, vodio je računa da se prinčevski par podjednako susreće i sa albanskim i sa srpskim predstavnicima.
Princ je posetio i Sinan pašinu džamiju i katoličku crkvu Majke pomoćnice, a pre posete Prizrenu učestvovao je na okruglom stolu o stradanju nestalih tokom rata. Na otvaranju međuverske konferencije u Prizrenu on je ponovio reči iz Beograda - da je put za bolju budućnost u pomirenju, a da osveta nije rešenje.

Ovo je druga poseta princa Čarlsa Kosovu. Prvi put je boravio 1999, posle ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, kada je posetio britanske vojnike u okviru Kfora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online