Ponedeljak 21.03.2016.
05:00
J. Arsenović - Vesti

Od Milice cveće za princa

Tanjug/AP
Kafa u Prizrenu: Princ Čarls sa vladikom Teodosijem

Po ulasku u hram vladika Teodosije obratio se britanskom prestolonasledniku pozdravnom besedom u kojoj je govorio o značaju kosovsko-metohijskih svetinja, stradanju koje je srpska crkva sa svojim narodom prošla proteklih godina, ali i o obnovi porušenog i posebno vaskrsenju Prizrenske bogoslovije.

"Uvaženom gostu objašnjeno je da 16 godina posle završetka oružanog sukoba 200.000 Srba ne može da se vrati na Kosovo i Metohiju i da je u Prizrenu od predratnih 8.000 Srba sada ostalo da živi samo dvadesetak, većinom starijih lica", navodi se u saopštenju eparhije Raško-prizrenske.

Rugovin orden 

Predsednica samoproglašenog Kosova Atifete Jahjaga odlikovala je princa od Velsa ordenom za mir i humanizam, koji nosi ime Ibrahima Rugove, prvog
predsednika otcepljene južne srpske pokrajine. "Posebna mi je čast da odlikujem njegovo veličanstvo princa Velsa ordenom 'Ibrahim Rugova', za mir i humanizam", napisala je Jahjaga na svom Fejsbuk profilu.

Princ se zadržao u kratkom razgovoru sa grupom srpskih povratnika, koji su izrazili čvrstu želju da ostanu da žive u svom rodnom gradu i pored tragedije koju su prošli 2004. godine, kada su sve srpske crkve i kuće u Prizrenu bile zapaljene. Na kraju posete Prizrenu, princ Čarls je obišao malu crkvu Sv. Georgija iz 15. veka, zadužbinu porodice Runović, koja je u pogromu 2004. takođe zapaljena.

Naslednik britanske krune, čiji je otac princ Filip rođen kao pripadnik Grčke pravoslavne crkve, poznat je po svojoj naklonosti pravoslavlju i čestim posetama Atosu, a SPC mu je posebno zahvalna zbog pomoći u obnovi manastira Hilandar posle velikog požara 2004. Zato nikog nije iznenadilo njegovo posebno interesovanje za restauraciju i konzervaciju oštećenih fresaka u prizrenskim crkvama.

Diplomatski uravnoteženo

Ko god da je pravio plan posete Kosovu i Metohiji, vodio je računa da se prinčevski par podjednako susreće i sa albanskim i sa srpskim predstavnicima.
Princ je posetio i Sinan pašinu džamiju i katoličku crkvu Majke pomoćnice, a pre posete Prizrenu učestvovao je na okruglom stolu o stradanju nestalih tokom rata. Na otvaranju međuverske konferencije u Prizrenu on je ponovio reči iz Beograda - da je put za bolju budućnost u pomirenju, a da osveta nije rešenje.

Ovo je druga poseta princa Čarlsa Kosovu. Prvi put je boravio 1999, posle ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, kada je posetio britanske vojnike u okviru Kfora.

2024 © - Vesti online