Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 03.03.2016.
10:49
Vestionline A

Vučić ne da Rusima isti status kao i NATO-u

Premijer Srbije Aleksandar Vučić neće potpisati sporazum sa Rusijom kojim se Rusko-srpskom centru u Nišu daje sličan status koji je nedavno dobio NATO, piše u četvrtak list "Danas".

Tanjug
Vučićev najdraži gost: Šef NATO Jens Stoltenberg

Kako "Danas" saznaje iz izvora bliskih premijeru, Vučić već tri godine odbija da potpiše taj sporazum a od te svoje odluke neće odustati ni sada, uprkos pozivima i stalnim apelima i "pritiscima da to učini" kada premijer Rusije Dmitrij Medvedev bude posetio Beograd.

Kako je listu rečeno u Vladi Srbije, datum posete Dmitrija Medvedeva Srbiji još nije poznat. Ranije je, s ruske strane, najavljeno da bi dolazak Medvedeva trebalo da se dogodi na proleće, a izvori beogradskog dnevnika spekulisali su da će premijer Ruske Federacije doći usred izborne kampanje u Srbiji, polovinom aprila. 

Kako prenose "Danasovi" izvori bliski Vučiću, srpski premijer ne želi da zajedno sa Dmitrijom Medvedevim stavi potpis na sporazum kojim bi se ruskom centru u Nišu dao diplomatsko povlašćeni status u odnosu na domaće zakonodavstvo.

Ukoliko bi se pak odlučio na taj potez, sporazum bi se našao u Ministarstvu unutrašnjih poslova na usaglašavanju, jer je to u ingerenciji tog resora Vlade Srbije.

Skupština Srbije usvojila je 13. februara Sporazum sa NATO, kojim je omogućeno da sa Vojskom Srbije razmenjuju poverljive informacije i opremu. Svim pripadnicima NATO u Srbiji garantuju se imunitet i privilegije, koji su utvrđeni Bečkom konvencijom.

Vučić ne voli što se Toma meša

Tanjug/AP
Nikolić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Zvanična Moskva burno je reagovala na usvajanje Zakona o saradnji Srbije sa NATO, a odmah potom ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je da ne vidi zbog čega ne bi bio pečatiran i sporazum koji bi dao diplomatski imunitet i ruskim humanitarcima u Centru u Nišu.

Isti stav je izneo zatim i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je samo dan ranije stavio potpis na Zakon o sporazumu sa NATO. Kako saznaje "Danas", Nikolić o potpisivanju tog sporazuma nije konsultovao Vučića, a poziv predsednika da bi premijer to trebalo da učini Vučić je shvatio u vrlo negativnom kontekstu.

Kako su za "Danas" rekli izvori bliski Vučiću, Nikolić, prema njihovom tumačenju, pokušava da ostavi utisak u javnosti da je pokušao da utiče na potpisivanje sporazuma sa Rusijom kako bi taj utisak stekao i Vladimir Putin, koji će 9. marta biti domaćin predsedniku Srbije u Moskvi.

S druge strane, u kabinetu predsednika Nikolića objašnjavaju za Danas da se njegovo zalaganje za potpisivanje sporazuma sa Rusijom zasniva na navodnom uspostavljanju balansa i potvrde vojne neutralnosti. U svakom slučaju, poznavaoci prilika kažu da, iako Rusko-srpski centar u Nišu nije vojni, to bi u vrlo kratkom roku mogao postati.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.03.2016. 11:03
Kad izgubi izbore ceka ga veoma losa sudbina! Vucicu duso prodana!!!
Četvrtak 03.03.2016. 12:51
U bombardovanju RTS pogiinula mu je maka,ko mu je sad na redu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online