Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 15.02.2016.
17:28
Vestionline A

"Mnogi se kaju što su priznali Kosovo"

Osam godina od jednostrano proglašene nezavisnosti, Priština i dalje smatra da je Beograd jedina prepreka na njenom putu ka punoj državnosti, potpuno ignorišući činjenicu da države-članice EU koje su 2008. priznale Kosovo, prema oceni analitičara, danas to ne bi tako lako uradile.

Reuters
Srbi im stoje na putu ka ostvarenju sna

"Euforija je odavno splasnula"

"Atmosfera u kojoj američki projekat "nezavisno Kosovo" dočekuje svoju osmu godinu, daleko je od one o kojoj su sanjali kosovski Albanci kada su 17. februara 2008. godine odlučili, jednostrano, da se otcepe od Srbije. Euforija je odavno splasnula, a albanska politička scena nikad nije bila nejedinstvenija. Društvo je na ivici socijalne egzistencije, a korupcija je široko prisutna. Vladavina prava još uvek je u domenu plemenskih zajednica kojima i dalje rukovode bivši OVK komandanti", navodi portal Sputnjik. 

Dušan Proroković iz Foruma za stratešku kulturu ne sumnja da bi broj država koje bi danas priznale Kosovo bio upola manji. Na to ga navodi sled događaja koji je usledio posle proglašenja nezavisnosti Kosova, u Južnoj Osetiji i Abhaziji, ali i posle koflikta u Ukrajini.

- Postojao je dosta oprezan stav niza članica EU po pitanju Kosova i Metohije, kojima je dugo trebalo da se odluče, ali su na kraju priznale jednostrano proglašenu nezavisnost i to posle velikog pritiska iz SAD-a. Danas, to premišljanje da priznaju Kosovo ne bi trajalo samo godinu ili dve, nego 10 do 15 godina - uveren je Proroković, a prenosi Sputnjik.

"Beograd je jedina prepreka ka nezavisnosti"

Sa druge strane, Fadil Lepaja, direktor Centra za balkanska istraživanja u Prištini tvrdi da Albanci sa Kosova i dalje veruju da im je Beograd jedina prepreka ka ostvarenju sna o nezavisnosti.

Briselski sporazum potpisan 2013. godine sa Beogradom, uz posredovanje EU, Prištinu nije približio apsolutnoj nezavisnosti, iako se verovalo da je to čin priznanja od strane Beograda. Jedini "uspeh" Kosova je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, mada je i on uslovljen formiranjem Zajednice srpskih opština, što je deo dogovora u okviru Briselskog sporazuma.

Lepaja i za to krivi Beograd, tvrdeći da na tome zasniva svoje lobiranje protiv Kosova. Srpska diplomatija je sprečila svako učlanjenje Kosova ne samo u organizacije poput Uneska, već i u mnoge sportske organizacije što ne služi na čast Beogradu, podseća Lepaja, a prenosi portal Sputnjik.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.02.2016. 22:36
Kakav snsovski tekst! Kao da je vUCKo zasluzan sto oni nisu u un! A ne da je on bio samo marioneta, i on i ostali, kojima su eu i ameri sastavljali ove tzv sporazume! Sve je to deo mnogo veceg plana u kome nam je Kosmet podmetnut kao kukavicije jaje! Znaju da cemo se boriti da ga vratimo a to se savrseno uklapa ou njihove planove o ratu! A zna se ko najvise strada kada Ameri izazovu rat! I kako smo mi prolazili u proslom veku!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online