Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.03.2019.
15:57
Radio Slobodna Evropa A

Da li se Briselski dijalog završava u Njujorku?

Visoka predstavnica Evropske unije o zajedničkoj spoljnoj politici i odbrani Federika Mogerini u nedavnom govoru u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija naglasila je da je "ključna" uloga ove institucije u dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

A. Čukić
Aleksandar Vučić i Hašim Tači (Foto: Arhiva)

Maja Kocijančič, portparolka Mogerinijeve, podseća da je EU dobila mandat od Generalne skupštine UN da "olakša dijalog". Ona je za Radio Slobodna Evropa (RSE) objasnila da se dijalog Beograda i Prištine tiče svih elemenata koji su neophodni za potpunu normalizaciju odnosa i za rešavanje "svih otvorenih, delikatnih i složenih pitanja".

- Pravno-obavezujući sporazum, koji će biti rezultat pregovora Beograda i Prištine, treba da bude u skladu sa principima i vrednostima EU, sa međunarodnim pravom i treba da bude politički prihvatljiv za njihove (beogradske i prištinske) izborne jedinice, kao i zemalja u regionu, EU i međunarodnu zajednicu - naglasila je Kocijančič.

I ostali političari koji su upućeni u proces, naglašavaju da se govor Federike Mogerini u sedištu UN ne može tumačiti kao prebacivanje dijaloga sa evropskog tla na prekookeanski teren.

Igor Solteš, zastupnik u Evropskom parlamentu, koji je i izveštač za Kosovo u ovoj instituciji, smatra da govor Mogerinijeve ne treba shvatiti kao mogućnost da se pregovori vode izvan okvira EU. Evroposlanica Tanja Fajon takođe je mišljenja da sporazum Srbije i Kosova treba da postignu isključivo dve strane, ali da Mogerini ima podršku ostalih evropskih institucija u procesu.

- S obzirom na kompleksnost kosovskog pitanja i angažmana Ujedinjenih nacija, logično je da Savet bezbednosti potvrdi taj dogovor - rekla je Fajon za RSE, istakavši da sporazum treba da bude rezultat kompromisa i obostrano prihvaćen kako u Beogradu tako i Prištini".

Posle runde koja je održana u julu prošle godine, pojavile su se ideje o razgraničenju kao mogućnosti za postizanje istorijskog sporazuma. Nakon te runde, i usred debate za i protiv mogućeg razgraničenja, EU je utvrdila načela na kojima se treba zasnivati budući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Evropski zvaničnici su u više navrata objasnili da bi, između ostalog, sporazum koji bi postigle dve strane, trebalo da bude prihvatljiv za zemlje regiona, za sve članice EU, ali bi trebalo da ga "podrži i Savet bezbednosti UN". Neophodnost podrške Saveta je i Mogerini u više navrata istakla u raznim nastupima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online