Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.07.2017.
10:57
Tanjug A

Mogerini: Predsednik Vučić zna...

"Datum pristupanja Evropskoj uniji u najvećoj meri zavisi od Srbije, a članstvo će doći sa reformama i sa normalizacijom odnosa sa Kosovom", rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini za portal "Juropean Vestern Balkans" (European Western Balkans).

Reuters
Zapadni Balkan će biti deo EU: Federika Mogerini

U susret Samitu lidera Zapadnog Balkana koji danas počinje u Trstu, Mogerini je u intervjuu istakla da je Srbija postigla sjajne rezultate u proteklim godinama, otvorivši 10 pregovaračkih poglavlja i privremeno zatvorivši dva, i ukazala da se "reforme isplate, prvo i najvažnije za građane Srbije". 

- Predsednik Vučić zna - kao i lideri u regionu - da u najvećoj meri od Srbije zavisi kada će odrediti datum pristupanja EU. Članstvo će doći sa reformama i sa normalizacijom odnosa sa Kosovom. Oboje želimo Srbiju u EU. Srpsko rukovodstvo ja ambiciozno, pa smo i mi - rekla je Mogerini.

U pogledu budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, šefica diplomatije EU izražava optimizam, ističući da "dobra doza optimizma i posvećenosti uvek može da doprinese dijalogu". 

- Ovo je bila veoma intenzivna godina za odnose između Beograda i Prištine: pre samo nekoliko meseci situacija je bila napeta, ali danas vidimo novu i jedinstvenu mogućnost za pomirenje. Kada postoji politička volja da se krene napred, uvek postoji prostora za optimizam - kaže Mogerini.

U tom kontekstu, podseća da su se prošle nedelje, kada se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Briselu, svi složili da počnu novu fazu dijaloga ka punoj normalizaciji odnosa i saglasili se o važnosti primene postignutih dogovora iz dijaloga bez odlaganja. 

Kad je reč o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana EU, visoka predstavnica Unije kaže da su "kriterijumi za pristupanje jasni za sve i tu nema prečica", a tempo reformi, prema njenim rečima, zavisi od svakog glavnog grada i svakog rukovodstva jedne zemlje. 
- Naša vrata su stalno otvorena: sve zavisi od svakog iz zapadnobalkanske šestorke, da pređu liniju i pridruže nam se - poručuje Mogerini.

U isto vreme, ukazuje ona, postoji jasna veza između regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i napretka zemalja regiona ka EU pri čemu, naglašava, regionalna saradnja svaku članicu zapadnobalkanske šestorke čini snažnijom. Ona ukazuje i da ne postoji stabilnost bez demokratije, i to jake demokratije. 

Kako ističe, region Zapadnog Balkana je visoko na agendi EU i njena je svakodnevna tema.
- Nastavićemo da budemo najsnažniji partner regiona - zato što verujemo u evropsku perspektivu Balkana i zato što nam je potrebna saradnja kako bismo odgovorili na potrebe naših građana, od bezbednosti do ekonomskog rasta - poručuje Mogerini.

Za četvrti sastanak na visokom nivou u okviru Berlinskog procesa, koji danas počinje u Trstu, kaže da je ključni deo šireg angažmana EU sa regionom, ističući da Berlinski proces olakšava zajednički rad u cilju uvođenja Zapadnog Balkana u EU. 

- EU neće nikada biti kompletna bez Zapadnog Balkana. Region je u srcu Evrope. Narodi Zapadnog Balkana dele i doprinose evropskoj kulturi, istoriji i ekonomiji. Ovaj region je deo Evrope, a takođe će biti i deo EU - u to ne postoji sumnja - zaključuje Mogerini, koja je i potpredsednica Evropske komisije.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online