Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.07.2017.
10:34
Blic A

Dve godine i dve zemlje biće ključne za ulazak Srbije u EU

Mora li Srbija pred vratima Brisela da čeka do 2025. godine, kao što skeptici predviđaju, ili bismo i mi mogli da prođemo kao, recimo, Slovačka koja je "brzinski" ušla u Evropsku uniju ili Bugarska i Rumunija, čiji je ulazak bio oročen?

youtube.com/Politicarenje 011
Može li Srbija ubrzano do EU?

U pravo vreme, u trenutku kada EU obećava da će se posle Bregzita (2019) posvetiti proširenju, predsednik Srbije zatražio je od visoke predstavnice EU Federike Mogerini da Brisel ubrza pregovarački proces Srbije i da oroči datum za ulazak Srbije u njene redove.

Baš ovakvo iskustvo nijedna država na putu ka EU nije imala, ali slična jesu nekoliko. Posle svega dve godine pregovaranja i još dve čekanja, Slovačka je ušla u Uniju, dok je put Bugarske i Rumunije trajao nešto duže - sedam godina, ali im je unapred najavljeno kada će postati punopravne članice, baš kao što to traži i Vučić.

- Ovi primeri nisu uporedivi. Prvo, Slovačka je imala jaku političku podršku Brisela, a celo istočnoevropsko proširenje je odrađeno na osnovu obećanja da će se usvojeni zakoni i planirane reforme biti sprovedeni. I šta se dogodilo? Već 10 godina su Rumunija i Bugarska u mehanizmu praćenja reformi i još nisu u Šengenu. Od Srbije (i svih drugih novih članica) će se sasvim sigurno zahtevati da sprovede ozbiljne reforme i donose ozbiljne zakone i pokaže sposobnost za implementaciju pre ulaska - objašnjava Vladimir Međak iz Evropskog pokreta, koji je do skoro bio član Pregovaračkog tima za pristupanja EU.

Za dve godine znaćemo kad ulazimo u EU

Međak navodi da bi i zbog trke sa Rusijom i Turskom za uticaj na Zapadnom Balkanu Srbija i Crna Gora, naravno u slučaju da sprovedu potrebne reforme, mogle ubrzano da uđu u Uniju.

- I to oročavanje je veoma važno, jer morate da imate neku vremensku odrednicu. Na primer, oko organizovanja Uprave za agrarna plaćanja, koja mora da bude spremna pre ulaska u EU, a u njoj će biti zaposleno na hiljade ljudi. Ili, ulaganja u životnu sredinu od oko 10 milijardi evra, a nije svejedno da li ćete to izdvajati iz svog budžeta ili iz evropskih fondova na koja imate prava ako postanete članica - ističe Međak.

I drugi sagovornik "Blica", Dragan Đukanović iz Instituta za međunarodne odnose, smatra da EU neće gledati kroz prste Srbiji ako ne ispuni uslove, ali i da jačanje uticaja Rusije i Turske u ovom delu Evrope može da je natera da ubrza pregovarački proces.

- Odluke se donose iz geopolitičkih razloga i zato su Bugarska i Rumunija, donekle i Hrvatska, ušle u EU, iako nisu ispunjavale uslove. Najbitinije je da postoji politička spremnost da nas prime i u tom slučaju u EU ubrazno neće ići samo Srbija, već i još neke zemlje Zapadnog Balkana - objašnjava Đukanović.

Članstvo najranije 2023. godine

Ključna godina svakako će biti 2019, posle Bregzita, kada bi Srbija trebalo da dobije i prelazna merila za zatvaranje poglavlja 23 i 24, posle čega ćemo znati koliko će još trajati pregovarački proces, kao i kada ćemo okvirno ući u EU. Važan indikator biće i budžet EU koji se priprema 2020, za period od 2021. do 2026, iz kojeg će se znati da li Brisel planira proširenje u tom periodu.

Dobro upućeni sagovornici "Blica" smatraju da, kako sada stvari stoje, poglavlja ne možemo zatvoriti pre 2021. godine, a onda su nam potrebne još dve godine za ratifikaciju sporazuma o pristupanju u svim državama članicama.

Aleksandra Joksimović iz Centra za međunarodne odnose kaže da Srbija mora da bude spremna na obrte u spoljnoj politici, koji su u poslednje vreme česti. Ona navodi da se EU polako konsoliduje i da je spremna da se vrati Zapadnom Balkanu.

- Vreme je da se izađe sa otvorenim kartama: da Srbija kaže da je spremna da u kratkom periodu ispuni ono što se od nje traži, a da EU odgovori da će u određenom roku postati članica. Važno je da nastavimo da sprovodimo ekonomske reforme i da region napreduje, a kad je u pitanju Kosovo da sa naše strane primenjujemo ono što je dogovoreno. Čini mi se da vlada svest u EU da se Srbija u tom slučaju ne zaustavlja u evrointegracijama - kaže Joksimovićeva za "Blic".

EPA/Gerry Penny
 

Sa pravom tražimo ubrzanje

Jadranka Joksimović, ministarka za EU, navodi za "Blic" da nam je svakako potreban neki precizniji vremenski okvir, kakav god bio, da bismo i mi u odnosu na potrebe pregovaranja prelaznih perioda za neke oblasti (na primer, životne sredine, bezbednosti hrane iili poljoprivrede) mogli da planiramo aktivnosti, ali i budžet.

- Pokazali smo ozbiljnost kao država kandidat, dobre rezultate u brojnim oblastima, ali i političku volju za reforme i partnerstvo sa EU, važnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, što je takođe važno za EU. Zato predsednik Vučić sa puno kredibiliteta i rezultata, ali i spremnosti nove vlade na dalje reforme, očekuje ubrzanje pregovaračkog procesa. Ubrzan proces u našem slučaju znači otvaranje svih poglavlja za koje smo u datom trenutku spremni i zatvaranje kada najveći deo stadarda iz poglavlja budu usvojeni - navodi Joksimovićeva.

Nakon zahteva Vučića za ubrzanjem procesa pristupanja Srbije EU, oglasila se i Maja Kocijančić, portparolka Evropske komisije. Ona je rekla da brzina i datum ulaska Srbije u EU zavise prvenstveno od njenog napretka u primeni reformi i normalizacuje odnosa sa Kosovom.

- Pozitivno smo razumeli nastojanja Srbije i radićemo zajedno kako bi ojačali i ubrzali pristupni proces - poručila je Kocijančićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online