Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.01.2016.
05:00
J. L. Petković - Vesti A

Karijera na (po)grešnoj politici

Potencijalna kandidatura Vuka Jeremića za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija izazvala je veliku pažnju javnosti. Gotovo svi ističu da je on visokoobrazovana ličnost, sa razvijenim kontaktima u svetu i ukoliko se Srbija odluči da ima svog kandidata, Jeremić ima kvaliteta i određnih prednosti i kao ličnost i diplomata.

Tanjug
Visoka cena kontakata u svetu: Vuk Jeremić

Međutim, nisu svi zadovoljni načinom na koji se zastupao interese Srbije rukovodeći Generalnom skupštinom UN. Svakako, glavni uspeh ili spoticanje njegove karijere je pitanje Kosova, a upravo je mnoge razočarao kada je Mišlin Kalmi Rej, bivšu šeficu švajcarske diplomatije, jednog od najvećeg zastupnika Prištine, pozvao za člana neformalne radne grupe uoči preuzimanja funkcije predsednika Skupštine UN u Njujorku. Švajcarski mediji tada su preneli da je Kalmi Rej angažovana pokroviteljka nezavisnosti Kosova i da će imati tzv. neformalni status u toj radnoj grupi.

Sindrom Amerike

Funkcija predsednika Generalne skupštine UN nije takva da on može odlučivati šta će biti na dnevnom redu i kakvi će stavovi biti zauzimane. UN su i danas, kao i ranije, patile od sindroma Amerike, domaćina. Tu Jeremić nije imao veliku moć, ali je doprineo da Srbija bude značajnije prisutna, kaže Živadin Jovanović.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović podseća da je upravo Jeremić, čiju će karijeru dugo pratiti rečenica "Kosovo u UN samo preko njega mrtvog" izašao za govornicu Generalne kupštine UN i "predložio Rezoluciju kojom se pitanje Kosova i Metohije predaje u ruke EU".

- Ako Srbija ima koristi od promocije države, ako ima značaja za promociju njene politike neutralnost, mira, saradnje i ravnopravnosti, mislim da bi bilo korisno da kandiduje Vuka Jeremića. Ali, na pitanje šta je on uradio za Srbiju, a šta nije, moram da kažem da mu je najveća greška što je bio učesnik jedne pogrešne politike Borisa Tadića, a lično u njegovom radu, najveća greška je što je izneo predlog u Generalnoj skupštini UN da se pitanje KiM preda Briselu - kaže Jovanović.

Svilanović i Dačić

Nije Jeremić jedini kome su upućene kritike na rad u međunarodnim organizacijama. Ima onih koji smatraju da Goran Svilanović, mogao da uradi više za promociju Srbije, nakon što se sa funkcije šefa diplomatije otisnuo u regionalne organizacije. A na meti kritika je i angažman Ivice Dačića u Oebsu.

Iz Udruženja kosmetskih stradalnika kažu da se Jeremiću nisu direktno obraćali kao predsedniku Generalne skupštine UN, osim da ga zamole da im, ako može, obezbedi sastanak sa visokim predstavnicima UN koji su posetili Srbiju.

- Nismo merodavni da damo političku ocenu njegovog rada, kako je on radio za državu, ali smo očekivali da će se sa njim na čelu Generalne skupštine UN možda otvoriti više tema vezano za rad Unmika, procesuiranje zločina, statusa lične imovine na KiM i drugim temama o kojima smo pisali Generealnom sekretaru Ujedinjenih nacija - kaže Gordana Đikanović, iz tog Udruženja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online