Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.01.2016.
03:30
D. Dekić - Vesti A

Sujete iznad interesa države

Dok se državni vrh Srbije premišlja hoće li imati svog kandidata za generalnog sekretara UN i da li će to biti Vuk Jeremić, bivši predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, javnost spekuliše da bi, u slučaju da on ne dobije zeleno svetlo Beograda, mogao da se nađe u trci za - predsednika Srbije!

A. Čukić
Gde ja stadoh, ti produži: Ban Ki Mun i Vuk Jeremić

Jeremić, koji je sada na čelu Centra za međunarodnu saradnju, ne odustaje od Njujorka, kako su "Vesti" već pisale, ni nakon više bezuspešnih pokušaja da o svojoj kandidaturi razgovara sa premijerom Aleksandrom Vučićem. To mu, kako saznajemo, nije pošlo za rukom ni prethodnih dana na međunarodnom skupu u Davosu, gde su obojica boravila.

Zato bi, kažu naši izvori, mogao da pomrsi račune na unutrašnjem planu, po sistemu: kad me nećete u Njujorku, možete da me gledate na Andrićevom vencu. U prilog idu spekulacije s kraja prošle godine da bi bivšeg Tadićevog demokratu deo srpske desnice mogao podržati na izborima za šefa države na proleće iduće godine, ali i jučerašnje - da bi mogao predvoditi ujedinjenu opoziciju.

Dobar rejting u narodu

Vuk Jeremić nije prihvatio političke ponude koje su mu stizale pošto ga je pre dve godine vrh Demokratske stranke izbacio iz partije jer je odbio da vrati poslanički mandat. Poznavaoci prilika smatraju da bi mu upravo činjenica da nije član ni jedne stranke pomogla na predsedničkim izborima u Srbiji jer je narod sit partijskih kadrova. Uz to mu je kao šefu diplomatije jaka nacionalna nota donosila dobar rejting u narodu.

Unutarpartijske i lične interese u odugovlačenju srpske vlasti da uđe u bitku za prvu stolicu u UN ne isključuje dugogodišnji jugoslovenski i srpski ambasador u penziji Jovan Ilić. On ukazuje da su i Vučić i Jeremić jake ličnosti domaće scene. Jeremić, prema njegovim rečima, kao bivši predsednik Generalne skupštine UN, već ima težinu u Srbiji, a posle mandata generalnog sekretara UN bi imao još veću. I te kako bi bilo dobro, smatra naš sagovornik, da Srbija ne okleva, već da ima svog kandidata.

- To je od koristi za državne interese. Čovek iz male Srbije i balkanske nedođije povećao bi ugled zemlje i učinio je prepoznatljivijom. Srbija bi preko njega bila prisutna u GS i Savetu bezbednosti. Mada generalni sekretar ne donosi odluke, njegova reč se sluša, pa bi kao zemlja neke stvari lakše rešavali, a nezgode izbegli - pojašnjava Ilić za "Vesti". On ističe da bi sa prvim čovekom u UN osim ugleda Srbija popravila i ekonomsku perspektivu.

Zbunjujuća poruka svetu

Srbija ima kandidata za generalnog sekretara UN, iako nije zvaničan, a to je Vuk Jeremić, kazao je za portal Sputnjik bivši ambasador Srbije pri UN Feđa Starčević. Njemu nije jasan razlog zašto država ne kandiduje Jeremića.
- Ta ličnost, osim što uživa veliki ugled u svetu, ima po Povelji UN važna ovlašćenja. Među njima, možda i najvažnije, da može da skreće pažnju u SB na svako pitanje koje, po njegovom mišljenju, ugrožava mir i bezbednost u svetu - objasnio je Starčević.
On misli da bi odbijanje podrške Jeremiću bila zbunjujuća poruka Srbije svetu.

Da je za Srbiju dobro da ima svog kandidata, smatra i dugogodišnji ambasador u penziji Dušan Simeonović, koji naglašava da je to stvar prestiža za svaku državu.

Neprimereno je, ističe on, da bivši šef srpske diplomatije i GS UN nema podršku Vučićeve vlade, niti predsednika države Tomislava Nikolića.

- Jeremićev dijalog sa istaknutim ličnostima pokazuje njegovo važno mesto na međunarodnom planu, a i kao predsedavajući GS UN dobro je predstavljao Srbiju. Mislim da naši zvaničnici strahuju da on svojim ugledom ne baci senku na njihov rejting na svetskoj sceni, pa ga zato ne podržavaju- tumači Simeonović za naš list.

Dugo se spekuliše da SAD nisu za Jeremića, ali iskusni diplomata ukazuje da je on ne samo ličnost od reputacije, već se i na osnovu njegovih aktivnosti vidi "dobra komunikacija sa Amerikancima".

U prilog tome ide i najava da će početkom februara u Njujorku bivši šef srpske diplomatije imati javnu debatu sa nekadašnjim šefom CIA Dejvidom Petreusom koji slovi za vlasnika moćne balkanske TV N1. Signal da ipak ne odustaje od trke za naslednika Ban Ki Muna Jeremić je pokazao i učešćem na pariskom skupu "Prioriteti budućeg generalnog sekretara UN.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.01.2016. 07:43
bruka nam vodjstvo po belom svetu sa nekakvom diplomom koja nije sa gedzattrenda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online