Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 19.01.2016.
03:00
D. N. Petrović - Vesti A

Autonomiju sad traži i Zukorlić

Stanje u Sandžaku je užasno, krše se osnovna ljudska prava, caruju kriminal i korupcija, velika je nezaposlenost, iz Beograda se rukovodi "daljinskim upravljačem", policajcima i sudijama se naređuje šta da rade i kako da sude, Bošnjaci su podeljeni na pet odsto onih koji imaju sve i 95 odsto onih koji žive kao robovi.

A. Čukić
Pozvao pomoć i EU: Sulejman Ugljanin

To više neće moći tako, autonomija Sandžaka je lek za diskriminatorski odnos države prema Bošnjacima i sve probleme. Vidimo se, ako bog da, u autonomiji Sandžaka....

Ovo je na protestu u Novom Pazaru Pravda za Sandžak istakao lider SDA i narodni poslanik Sulejman Ugljanin koji je naglasio da se od drskih nosilaca državnih funkcija brane pravo na život, sigurnost, sloboda, demokratija, tržišna ekonomija i jednakost pred zakonom.

Protest je "povodom sedmogodišnjice pokušaja atentata na Sulejmana Ugljanina" organizovala Stranka demokratske akcije, a na skupu su se pojavili i "izaslanici" muftije Muamera Zukorlića, odnosno predstavnici Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Admir Muratović i Jonuz Džanković.

Ne veruju Suljinim lažima

Relativno mali broj prisutnih (nekoliko stotina) i moguća koalicija između Ugljanina i Zukorlića bili su povod da odmah reaguje Ljajićeva Sandžačka demokratska partija (SDP) koja je sa naprednjacima na vlasti u Novom Pazaru i na čiji račun je na mitingu izneto niz teških optužbi.
"Bio je to tužni skup kome je prisustvovalo samo 458 građana, koalicija SDA i BDZ-a već je izgubila izbore. Narod je nedolaskom na protest jasno poručio Ugljaninu i Zukorliću da im ne veruje i da je sit njihovih obmana", ističe se u saopštenju SDP-a u kome se još dodaje "da Ugljanin jedno priča u Novom Pazaru, a drugo u Beogradu".

Sa ovog skupa Sulejman Ugljanin je pozvao Evropsku uniju da nikako ne usvaja Akcioni plan Srbije za ostvarivanje prava manjina, koji je deo Poglavlja 23 za pristup EU, sve dok ne budu usvojeni predlozi Bošnjačkog nacionalnog veća.

- Bez usvajanja ovih predloga Sandžak nema nikakvu perspektivu - naglasio je Ugljanin.
Bošnjačko nacionalno veće (BNV) traži da u Akcioni plan uđu njihovi zahtevi "da se promeni Ustav Srbije", "da Bošnjaci i Hrvati dobiju status naroda", "da Bošnjaci, na osnovu ilegalnog referenduma iz 1991. godine, dobiju teritorijalnu autonomiju Sandžaka", "da se drugačije uredi Srbija i uvede srednji novo vlasti"...

Predstavnik BDZ-a (muftije Zukorlića) Admir Muratović pozvao je okupljene na bošnjačko jedinstvo naglasivši "da ne treba da bude stranačkih podela kada se radi o borbi za stvari od opšteg interesa za Bošnjake".

POVEZANE VESTI

Utorak 19.01.2016. 10:59
Ramiz Dreković (rođen 10. maja 1956. godine, Vesenići, Tutin) je general koji je za vrijeme rata u BiH obavljao dužnosti komandanta petog i četvrtog korpusa Armije RBiH......u akciji Jesen 94 koju je predvodio Ramiz ub,ijenio je nekoliko stotina musimanskih vojnika,5 komandanata bataljona,12 komandira odeljenja,20 komandira vodova koji su izazvali pometnju u dzenetu jer je zbog velike navale šehida alahu ponestalo devica,pa ih je uputio jedne na druge dok traje recesija devica.
Utorak 19.01.2016. 11:17
Politička autonomija Sandžaka bi bila u skladu sa Ustavom Srbije i tu nema ništa sporno. Stvar je u srbijanskom poimanju autonomije, što se jasno može videti na primeru pogažene Vojvodine. Ipak, slažem se da bi Sandžak trebao ostvariti makar pravo na nekakvu autonomiju u okviru Srbije, dok bi Vojvodina, kao jedina federalna jedinica bivše države sa nerešenim statusom, morala proglasiti republiku i to kao način uređenja države, a ne kao republika u bilo kakvoj zajednici sa Srbijom. Što se Zukorlića tiče, to je sandžački Čanak koji je Sandžaklijama poturen iz Beograda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online