Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
31
Nedelja 24.08.2014.
18:00
D. N. Petrović - Vesti A

Kuda ide Sandžak (1): Zapaljivo stanje u dolini džinsa

Pored siromaštva, u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu rastu politička i verska napetost, podele među Bošnjacima i strah običnih ljudi od ekstremizma svake vrste

Narod je umoran od svađa: Prvomajska ulica u Novom Pazaru
 

Uprkos velikim obećanjima novopazarskih, srpskih, turskih i evropskih političara, jugozapadni deo Srbije koji Bošnjaci nazivaju Sandžakom, a za Srbe je to češće Raška oblast, poslednjih godina dramatično stagnira. Na stotine pogona je zatvoreno, nijedan novi nije otvoren, otpušteno je desetak hiljada radnika, raste broj siromašnih, seobe su sve izraženije, mnogi s pravom strahuju da bi nekadašnja dolina džinsa, koja je svojevremeno smatrana najprosperitetnijim delom Srbije, mogla postati dolina - gladnih.


Uporedo sa redovima ispred kazana narodnih kuhinja, koje nisu u stanju da prehrane sve gladne, u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, raste i politička i verska napetost, podele među Bošnjacima traju dugo i ne jenjavaju. Neki verski lideri, poput muftije Muamera Zukorlića, tvrde da je Sandžak sto godina pod okupacijom Srbije i Crne Gore. Sulejman Ugljanin preti da, ako se ne poveća broj sudija - Bošnjaka, neće priznavati presude srpskih sudova. Esad Džudžo traži da Bošnjaci iz svojih prezimena izbrišu "ić" i "vić" i da škole u Sandžaku koje nose imena Vuka Karadžića, Desanke Maksimović, Svetozara Markovića, Rastka Nemanjića Save i drugih velikih Srba, dobiju imena bošnjačkih velikana. Navijači na stadionu u Novom Pazaru redovno skandiraju "Živela sandžačka republika", na desetine sandžačkih vehabija u Siriji i Iraku ratuje i gine na strani Al-Kaide, neki otuda otvoreno prete političkim liderima i NVO-aktivistima u ovom kraju.

Fitilj u rukamanezaposlene omladine

Trenutno nema naznaka da bi neko spolja mogao "zapaliti Sandžak". Međutim, osim političara i verskih vođa, koji ne biraju sredstva da "boreći se za svoj narod", napune svoje džepove, okidači bi mogli biti i natalitet - najveći u Srbiji i velika nezaposlenost. Sandžak važi za region mladih, a Novi Pazar je sa 50 odsto svojih žitelja mlađih od 20 godina najmlađi grad u Evropi. Više od 50 posto radno sposobnog stanovništva ne radi, mladi gube nadu, pristižu nove generacije nezaposlenih i nestrpljivih koje ne mogu da čekaju i spremne su na proteste slične onima u Bosni.


U celoj situaciji država je pasivna i u defanzivi, ponekad se stiče utisak da je u Sandžaku uopšte nema, da je ovaj deo Srbije "zaboravljen" i "otpisan" i da je to glavni razlog ekonomske stagnacije, političke nestabilnosti i verskog ekstremizma.
Preti li opasnost da Sandžak, podeljen najpre na Srbe i Bošnjake - Ugljaninove, Ljajićeve, Zilkićeve, Zukorlićeve - u ekonomskoj krizi i socijalnom poniranju sa kojima se suočava cela država, destabilizuje Srbiju?


Većina Bošnjaka i Srba, običnih ljudi, okupiranih brigom za preživljavanje, smatra da, uprkos opasnoj retorici nekih političara i verskih prvaka, narod više "neće da se svađa" i da želi mir i prosperitet u Srbiji. Međutim, svi podsećaju da je reč o krhkom području koje je "lako zapaljivo" i koje odvajkada stoji "u rezervi" i državi i stranom faktoru za izazivanje kriza i nestabilnosti na Balkanu.


- Uprkos grlatosti svojih lidera i nekih verskih vođa, Bošnjaci više nisu spremni na avanture, a ni Srbi ne žele da se situacija komplikuje. I da se zna, Sandžak nije samo Pazar, Sjenica i Tutin, Sandžak čine još tri opštine u Srbiji i pet opština u Crnoj Gori, Srbi i Bošnjaci su pola-pola, samo dogovorom i zajednički, uz maksimalnu pomoć države i Srbije u Evropi možemo napred - smatra Ramiz Crnišanin, advokat u penziji, bivši političar, književnik i jedan od najstarijih bošnjačkih intelektualaca.

Gde je izlaz?

Samo investicije, domaće i strane, iskorišćenje prirodnih resursa, otvaranje većeg broja novih radnih mesta, jačanje pravne države, red i mir, beskompromisna borba protiv korupcije i odlučno suzbijanje svih vidova ekstremizma ojačaće Sandžak-Rašku oblast, zaustaviće negativne trendove i zapušiće usta ekstremistima i svima koji žele da destabilizuju ovaj deo Srbije.


Novinar i publicista Mirko Popovac ističe da država mora da bude opreznija i prisutnija u Raškoj oblasti, jer su neki procenili da je Srbija, zbog ekonomske iscrpljenosti, sada najslabija i da je ovo trenutak da je ucenjuju i dobiju neke ustupke. Ima i političara i biznismena proturski orjentisanih koji u jačanju uticaja Turske na Balkanu vide i dobru priliku da pojačaju aktivnosti na destabilizaciji ovog dela Srbije. Raškoj oblasti su potrebna ulaganja u nova radna mesta i infrastrukturu (auto-put), ali i rigorozna kontrola trošenja državnog novca. Jedna od najvećih nevolja ovog kraja je i svuda prisutna korupcija - kaže Popovac.

SUTRA - Kuda ide Sandžak (2): Trbuhom za kruhom i auspuhom

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.08.2014. 18:08
-NE POSTOJI BOŠNJACKI NAROD -NE POSTOJI BOŠNJACKA NACIJA -NE POSTOJI BOŠNJACKI JEZIK
Nedelja 24.08.2014. 18:20
Rašku oblast poturice zovu SANDžAK!!?? Šta je sandžak: "Sandžaci su prvobitno bili osnovni delovi Osmanskog carstva. Pojavili su se sredinom 14. veka kao vojni distrikti Osmanskog carstva, koji su bili deo Otomanskog vojno-feudalnog sistema". Genocidno azijatsko carstvo je krepalo po volji Božijoj, sa njim je krepao i naziv SANDžAK. Ne može SRPSKA TERITORIJA nositi naziv distrikta azijatskog carstva.
Nedelja 24.08.2014. 18:31
Kako se u Srbiji kriju opasne teme Presjednik najavi da u Srbiji više neće biti rata a Raškoj oblasti samo što nije puklo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online