Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 15.01.2016.
21:54
Srna A

Pobratimismo se sa Rusijom - i zvanično

U Ruskom domu u Beogradu održana je svečana akademija povodom 100 godina bratimljenja srpskog i ruskog naroda, čime je ujedno i ustanovljen 15. januar kao datum bratimljenja dva naroda.

sh.wikipedia.org
Povlačenje srpske vojske ka Grčkoj
sh.wikipedia.org

Tog 15. januara 1916. godine je prvi spašeni srpski vojnik stupio na tlo Krfa, nakon ultimatuma ruskog cara Nikolaja Drugog koji je zatražio od zapadnih saveznika da pomognu izmučenoj srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu da se spasi i da pošalju brodove. 

Akademija je održana u organizaciji udruženja "Srpski krivak", a na njoj su učestvovali akademik Matija Bećković, predsednik Organizacionog odbora udruženja "Srpski krivak" Sanja Panfilov, kao i istoričar Mira Radojević.

Bećković: Da ustanemo zajedno sa Rusijom

M. Karović
Matija Bećković

Bećković je rekao za Srnu da bi bratstvo srpskog i ruskog naroda trebalo da se podrazumeva i da je sudbina ta dva naroda neodvojiva. 

- Naša sudbina je neodvojiva od njihove, mi smo pali zajedno s njima, pa se nadamo da ćemo zajedno sa njima i da se uspravimo - rekao je Bećković, koji je istakao da se Rusija nakon nestanka Sovjetskog saveza konačno dokopala svog imena.

On je podsetio na obeležavanje 100 godina Prvog svetskog rata, kada je ruski car svoju sudbinu vezao za Srbe, čiji je tadašnji predsednik Vlade Nikola Pašić poručio ruskom caru da je "Srbija na umoru". 

Bećković je naveo da je ruski car Nikolaj poslao ultimatum zapadnim saveznicima da će, ako ne daju brodove za srpsku vojsku, potpisati separatni mir. 

On je podsetio da su ruske izbeglice, posle Oktobarske revolucije, našle utočište u Srbiji, a njihov pokrovitelj bio je kralj Aleksandar Karađorđević, koji je izbeglim Rusima dao da se bave profesijom kojom su se bavili u Rusiji. 

- Onima koji su bili profesori dao je da u Srbiji budu profesori, ko je bio inženjer, bio je inženjer, ko je bio lekar bio je lekar. Rusi su svoju carsku porodicu proglasili svetom i oni su na ikonama, a mi se našeg kralja Aleksandra jedva i sećamo - naveo je Bećković, dodajući da su tadašnji Rusi unapredili srpsku prosvetu i nauku. 

Pokušaji revizije istorije

Istoričar Mira Radojević upozorila je na tendencije revizionističke istoriografije da se glavna odgovornost za izbijanje Prvog svetskog rata, a samim tim i za do tada najveće stradanje čovečanstva, prebaci na Kraljevinu Srbiju i carsku Rusiju kao na izazivače tog velikog sukoba. 

- Treba da se podsetimo na to ko su nam bili pravi prijatelji, a kada je reč o istoriji srpsko-ruskih odnosa, to i ne treba podsećati, to je nešto što živi u kolektivnom sećanju srpske nacije - rekla je ona. 

Radojevićeva je naglasila da se srpski državni politički vrh ne meša u rad istoričara kako će tumačiti stotinu godina od početka Prvog svetskog rata, a da je taj uticaj daleko primetniji u onim zemljama koje su upravo bile odgovorne za izazivanje tog rata, kao što je Nemačka. 

- Simptomatično je da su u reviziju Prvog svetskog rata mnogo uložile i zemlje koje su bile na savezničkoj strani, poput Francuske i Velike Britanije, a neke od knjiga perjanica revizionizma nastale su upravo iz pera britanskih istoričara - dodala je Radojevićeva. 

Na skupu je istaknuto da se srpsko-rusko bratstvo ne mora dokazivati, ono se mora negovati. 

POVEZANE VESTI

Petak 15.01.2016. 22:10
Нека је вечна слава цару РОМАНОВУ и његовој породици. ЖИВЕЛА РУСИЈА
Petak 15.01.2016. 22:17
Када је све Русија помогла Србији и шта се догодило 1999.год. : 1) Свети Сава је постао монах захваљујући монаху Русу који га је одвео на Свету Гору и замонашио га у руском манастиру светог Пантелејмона. 2) Читав период турске владавине представници српске Цркве и српског народа упућују посланике ка рускоме цару тражећи маатеријалну или финансијску помоћ и заступање код турског султана ради заштите народа и светиња, што су Срби и добијали. 3) Toком целог 18. века, све до средине 19. века Србима који живе у аустријској монархији (Српска Војводина и Крајина) стиже помоћ у виду црквене литературе, књига, уџбеника као и наставног кадра за српске школе које Срби нису имали, будући да је Аустријска царевина бранила штампање српских књига, али и вршила притисак да буде што мање српских образовних институција на својој територији. 4) Од средине 18. века велики број Срба из Аустрије и Турске добија право да се насели на територију Руске царевине и тамо настави живот добијајући земљу и посао, без бојазни да ће неко вршити притисак на њих да промени веру. Хиљаде Срба је отишло у Русију и засновало две аутономне јединице (територија данашње источне Украјине) – Славјаносербија и Новосербија. New_serbia_slavo_serbia5) У Првом српском устанку, Русија је, као помоћ Румунима и Србима, објавила рат Турској и послала своју војску у рат против Турака на страни српских устаника. Постигнути су велики заједнички успеси. Руски цар Александар Први Романов обећава Карађорђу да ће, када прође опасност од Наполеоновог напада на Русију, свим средствима помоћи Србију и обновити је. 6) У другом српском устанку Русија није учествовала са својом војском као помоћ српским устаницима, али није ни било потребно, јер је после овог устанка питање Србије решавано више дипломатским путевима заступањем Русије и услед турског страха од руске војне интервенције, Срби су добили аутономију од које се после кренуло ка стварању савремене српске државе. Победом руске војске над Турском и преговорима између те две државе, Србија добија два хатишеерифа којима је фактички уништена реална турска власт у Србији. 7) У периоду од 1833. године до Балканских ратова, Русија је водила дипломатску борбу за Србију, што у смислу њеног признања као посебне државе, а што у смислу борбе за проширење њених територија. 8) У Балканским ратовима (Другом) Русија је посредовала између Србије и Бугарске чијим је интересима желела да унесе неопходну равнотежу.
Subota 16.01.2016. 03:24
niti sam brat niti sam se sa Rusima pobratimio !!! Niti je to iko mogao u moje srpsko ime uciniti !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online