Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 25.09.2014.
16:35
telegraf.rs A

Holbrukova supruga: Srbi i Rusi krivi za Prvi svetski rat

U prestižnom vašingtonskom institutu "Vudro Vilson" početkom meseca je održana panel diskusija na temu "Prvi svetski rat - O čemu su mislili? Lekcije kojima nas je katastrofa naučila".

Po udovici američkog državnika, kriv je Gavrilo Princip, nikako osvajački nastrojeni Nemci... možda je kriv i za Drugi svetski rat
 

Ono što je šokiralo javnost je zapažanje da su Srbi krivci za izbijanje Velikog rata, a da je Nikola Pašić, koga su učesnici ove rasprave nazvali nekrunisanim kraljem Srbije, "lično obučavao ubice princa Ferdinanda".

Učesnici ove panel diskusije u Centru"Vudro Vilson" - Skot Berg, biograf Vudroa Vilsona i dobitnik Pulicerove nagrade, Šon Mekmikin, istoričar i autor knjige "Jul 1914 - Odbrojavanje do rata" i Kati Marton, novinarka i udovica američkog diplomate Ričarda Holbruka, izneli su prilično kontroverzna zapažanja o tome koga treba kriviti za izbijanje Velikog rata, prenosi ''Telegraf''.

Udovica američkog diplomate Ričarda Holbruka je kao glavne krivce za klanicu koja je odnijela milione života označila Srbe i Srbiju.

"Franc Ferdinand je ubijen u terorističkoj misiji koja je planirana i za koju su teroristi obučeni u Beogradu. Obučio ih je čovek po imenu Nikola Pašić, nekrunisani kralj Srbije", rekla je Martonova, inače mađarskog porekla.

Na direktno pitanje moderatora u Centru "Vudro Vilson" koga treba najviše kriviti za početak Prvog svetskog rata "kao iz topa" je odgovorila da bi ona krivca tražila u Beogradu.

"Ekspanzionistička srpska kampanja koja polaže pravo na sve teritorije gde ima Srba bila je okidač za ono što je dovelo do katastrofe", poručila je Martonova i dodala: "Drugi razlog su Rusi, ne Nemci."

Osvrćući se na dosad prevlađujući narativ po kojem ni Srbi ni Rusi ipak nisu krivci za Veliki rat, ona ukazuje da je za proteklih 100 godina na videlo izašlo mnogo dokumenata koji su ranije prikrivani, tako da "sada imamo dovoljno materijala da više krivimo Ruse i Srbe nego Nemce".

Četvrtak 25.09.2014. 17:06
Увек је крив онај кога нападну јер напад је најбоља одбрана. Само још да нам опросте што су нас тукли.
Četvrtak 25.09.2014. 17:50
Sta ocekivati od jedne poreklom austrougarke , ku---, nego to sto je izjavila. Madjarica, no sada je jasno zasto su Holbruku bili siptarski teroristi miljenici. Jedna tako velika Austrougarska monarhija a dobila po nosu od jedne tako male zemlje.
Četvrtak 25.09.2014. 17:49
Охо, к унд к фекална удовица распалог говнета "размишља"...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online