Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 26.12.2015.
20:55
Srna A

"Svako svrstavanje Srbije u NATO je na antiruskim pozicijama"

Srbija nikada nije imala konflikt sa Rusijom, a svako svrstavanje u NATO sada je izrazito na antiruskim pozicijama, rekao je vojni analitičar Miroslav Lazanski. Prema njegovim rečima, klasična neutralnost zemlje, kao iz udžbenika, danas ne postoji, a kada je reč o NATO savezu on se direktno konfrontira sa Rusijom.

A. Čukić
Bez priznanja Kosova, ništa od članstva u EU i NATO: Miroslav Lazanski

- Vašington neće dozvoliti da se Rusija uzdigne na nivo nekadašnjeg Sovjetskog saveza, neće dozvoliti uspon političke i ekonomske super-sile na prostoru SSSR-a - rekao je Lazanski u Beogradu na konferenciji "Bezbjednosni izazovi Srbije u 21. veku".

On je podsetio da, kada je reč o prijemu u NATO, sve članice tog saveza, primera radi, moraju da idu u Avganistan, sviđalo im se to ili ne.

Lazanski ističe da Istok i Zapad treba ostaviti da se sami mire, bez Srbije.

- Srbija danas vodi aktivnu i pametnu spoljnu politiku i ima izbalansiran odnos, zalaže se za dobru saradnju sa svima - rekao je Lazanski.

On kaže da je za Srbiju važno i koliko košta prijem u NATO, dodajući da je potrebno da se u vojni budžet izdvaja 2,2 odsto BDP-a.

Lazanski smatra da Srbija neće ući u EU i NATO dok formalno-pravno ne prizna samoproglašeno Kosovo.

Predsednik Samostalnog DSS-a Andreja Mladenović rekao je da bi donošenje zakona o vojnoj neutralnosti u Srbiji možda bio dobar put, a da se ostavi mogućnost građanima da se na referendumu izjasne da li su za ulazak zemlje u neki vojni savez ili za neutralnost.

Predsednik stranke "Treća Srbija" Miroslav Parović istakao je da je za Srbiju važno da danas neguje i aktivnu neutralnost. On je ocenio kao dobru ponudu Rusije da Srbija nabavi PVO sisteme i helikopterske jedinice u svrhu bolje opremljenosti i za odbranu zemlje.

- Potrebno je da zemlja bude spremna za odbranu, da može da deluje i protiv terorizma, a da pritom bude i neutralna - istakao je Parović.

Član Predsedništva "Narodne mreže" Vladan Glišić kaže da neutralnost sama po sebi nije dovoljna, imajući u vidu izazove koji predstoje Srbiji, te da je potrebno usvojiti ozbiljnu nacionalnu strategiju o ovom pitanju.

Konferencija je održana povodom osam godina od usvajanja rezolucije u Skupštini Srbije kojom je proglašena vojna neutralnost Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze.

POVEZANE VESTI

Subota 26.12.2015. 22:26
" Lazanski smatra da Srbija neće ući u EU i NATO dok formalno-pravno ne prizna samoproglašeno Kosovo. ". Дали је СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ признао Косово као државу ??? Дали је СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ потписао капитулацију ??? Вучић,Стефановић и Дачић све што су потписали не важи све док Скупштина Србије не промени Устав Србије.У Уставу србије и у УН пише да Србија има Покрајину Косово и Метохија.Косово је окупирано и тужбом против САД одмах враћамо Косово.Русија би била уз Србију на суду.Русија је ставила вето на Сребрницу.
Nedelja 27.12.2015. 04:42
Srbija u Nato = pitanje dana !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online