Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.12.2015.
05:11
J. L. Petković - Vesti A

Persa dobra kad ponestane "velikih" tema

Političari, neposredno zaduženi i odgovorni za Srbe na Kosovu, uglavnom se sete njihovih muka kada istroše profitabilnije teme sa kojima se, bez obzira na funkciju i znanje, "razbacuju" po medijima.

Lična arhiva
Persa Stojković

Tako je i skandalozni sudski proces protiv Perse Stojković (75) iz sela Paralovo kod Novog Brda došao do ušiju nadležnih tek kada je apsolviran Brisel i ostale "velike" teme.

Sud u Gnjilanu, bez znanja Perse i njenog sina Dragana, osudio je ovu staricu za remećenje javnog reda i mira, jer je iz svoje bašte isterala stoku čiji je vlasnik Gani Ibiši. On ju je tada udario štapom.

Da stvar bude bizarnija, Persa nije dobila šansu da se brani, već je za presudu saznala tek kad joj je kosovska policija u cik zore došla na vrata i saopštila da mora da plati 50 evra kazne ili odleži tri dana u zatvoru.

- Neću, vala, da platim, nek me stave u aps ako ih nije sramota - izjavila je Persa početkom decembra za "Vesti".

Kancelarija za Kosovo i Metohiju oglasila se dve nedelje kasnije ocenivši da je to "tužan dokaz" nedostataka pravnog sistema na KiM, da je Persa "sasvim očigledna žrtva nasilja i bahatosti".

Kancelarija nije objasnila zašto joj je trebalo toliko dugo da se oglasi. A kada su svi mediji u Srbiji preneli vest, Persi su u goste došli zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i zamenik ministra pravde Kosova Nusret Hodžaj. Stojanović je okupljenim novinarima rekao:
"Iza svakog našeg pojedinačnog čoveka, gde god on živeo, u najzabačenijem selu, gde je ostao po neki naš čovek, neka znaju da iza svakog tog čoveka stojimo svi mi zajedno."

Pravilo i izuzetak

Srbi pred kosovskim sudovima imaju na desetine hiljada spornih slučajeva. Kada će političari i o tome početi javno da govore, ne čekajući da ih medijski poslenici podsećaju i "slikaju" svaki put kada oni reše da nešto učine?!
Jedan od retkih koji neprestano obilazi povratnike na Kosovu i one koji su tu ostali da žive jeste Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice. Iz njegovog kabineta stalno stižu saopštenja o tim posetama. Izgleda da je jedini shvatio poentu!

Kako tu poruku da razume Radomir Vučković iz Gnjilana čije je vlasništvo od 4,5 hektara u selu Vrbica uzurpirano, dok on živi u prostorijama nekadašnje zemljoradničke zadruge u Šilovu? Isti sud u Gnjilanu tvrdi da uzurpatori ne postoje, dok istovremeno N. N. uzurpatori dobijaju subvenciju od kosovskog ministarstva poljoprivrede da gaje pšenicu i kukuruz na Radomirovoj zemlji?!

Ko će da se bavi slučajem Slavice Đorđević iz Prizrena, koja živi kao podstanar u Novom Sadu? Ona je dobila spor pred kosovskim sudom, ali u posed imovine može samo ako plati 19.500 evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online