Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 16.12.2015.
05:13
D. N. P. - Vesti A

A sad im smetaju i srpske lične karte

Srbi sa Kosova i Metohije koji imaju lične karte izdate od MUP-a Srbije od juče ujutru ne mogu da izađu, niti uđu na Kosovo i Metohiju, jer im kosovska pogranična policija ne dozvoljava prolazak preko integrisanih graničnih prelaza Brnjak i Jarinje.

Ne mogu ni do svoje kuće: Na prelazu Jarinje ponovo rampa za Srbe

Po uredbi koju je potpisala Edita Tahiri, ministar u Vladi Kosova i glavni pregovarač u Briselu, a koja je stupila na snagu tačno u ponoć između ponedeljka i utorka, preko Brnjaka i Jarinja mogu Srbi iz cele Srbije, ali ne mogu Srbi sa Kosova kojima su lične karte izdate u izmeštenim policijskim stanicama Kosovska Mitrovica, Priština, Peć, Prizren, Gnjilane... Mera je usledila samo nekoliko sati pošto su Srbiji u Briselu otvorena prva poglavlja pregovora sa EU.

- To je nerazumno i nenormalno i ne može da se primeni, jer se njome zabranjuje ulazak Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji u svoja mesta, odnosno da dođu svojoj kući. Znači da mi ne možemo da dođemo do svojih domova sa ličnom kartom koja je važeća. Čak su i Albanci koji rade na prelazu, kada su videli uredbu pitali kako da branimo Srbima da idu kući svojoj - ogorčeni su građani u Leposavića.

Miloš T. iz ovog mesta pošao je juče rano na posao u Rašku, ali mu su ga pun sat vremena držali na graničnom prelazu, jer je imao ličnu kartu izdatu u izmeštenom SUP-u Kosovska Mitrovica i na njoj piše MUP Srbije.

- Očigledno žele da nas nateraju da uzmemo kosovska dokumenta i postanemo građani države Kosovo, koju mi ne priznajemo - ističe Miloš i dodaje da samo mali broj žitelja severnog Kosova ima kosovske (prištinske) lične karte koje su uglavnom uzimane da bi se iz Prištine podigao neki novac.

Juče rano ujutru na Jarinju je zaustavljen i autobus Kolašin-prevoza iz Zubinog Potoka koji je krenuo za Beograd, kao i još pet autobusa koji su iz Raške vozili studente, đake i radnike.

Onima koji su imali lične karte MUP-a Srbije rečeno je da više neće moći da prođu bez kosovskih dokumenata. Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić, kaže da su posebno na udaru građani koji rade u Raškoj ili poslom putuju.

Đurić: Zaštitićemo naše interese!

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da Beograd pažljivo prati situaciju na prelazima sa Kosovom povodom spekulacija da građanima sa ličnim kartama izdatim u MUP-u Srbije nije dozvoljeno u južnu srpsku pokrajinu.
- Reagovaćemo zavisno od razvoja događaja. Budite sigurni da ukoliko bude nekih promena koje nisu u skladu sa sporazumom Srbija kao ni dosad neće ćutati i da ćemo zaštititi interese naših građana - istakao je Đurić.

- Reč je o još jednoj provokaciji Prištine. Svaki put kada Beograd krene napred u EU integracijama, nekome u Prištini to smeta. Može se očekivati još provokacija. Ovakva uredba nije dogovorena u Briselu. Svi u okruženju priznaju srpsku ličnu kartu. Nedavno sam bio u Albaniji sa srpskom ličnom kartom i nije bio nikakav problem. Ova odluka ne može da zaživi. Ko može koga da spreči da dođe kući - kaže Jablanović.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.12.2015. 10:12
Ovo uopšte nije provokacija . Jednostavno šipptaari primenjuju ono što je Vučić potpisao u Briselu . To što narod misli da je Vučić na njihovoj strani to je problem glupog naroda . Vučić je sve uradio da uništi sve čega se dohvati .
Sreda 16.12.2015. 10:19
vučić je JASNO i GLASNO rekao da će srbija, u procesu otvaranja poglavlja, između ostalog - MORATI da usklađuje i spoljnu politiku sa eu ? Ko ne zna - "kosovo" je za eu - spoljna politika.... a i Rusiji su uvedene sankcije... Čisto da opet ne bude - "jao pa nismo znali..." Znali ste "braćo", znali ste i onda i sad....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online