Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 16.12.2015.
04:11
J. Arsenović - Vesti A

Vlast slavi predaju Kosova

"Najrevolucionarniji dan u novijoj istoriji", kako je premijer Aleksandar Vučić okarakterisao formalno otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU, nije još bio ni zamakao, a Brisel je na svom zvaničnom portalu okačio pregovaračku poziciju o poglavlju 35 koje se odnosi na Kosovo i Metohiju. Drugim rečima, EU je konačno crno na belo navela šta se to od Beograda očekuje da ispuni kako bi dobio zeleno svetlo za nastavak pridruživanja Uniji. Spekulacijama evroskeptika, dakle, više nema mesta, papir im je dao za pravo.

Optimizam bez pokrića: Aleksandar Vučić sa čelnicima EU u Briselu

Na sedam strana platforme, srpskoj javnosti je stavljeno na znanje da će sva druga poglavlja zavisiti od normalizacije odnosa sa Kosovom.

- Ako napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom znatno zaostane od napretka u ostalim pregovorima, i ako Srbija ne primeni postignute sporazume sa Kosovom, EK će na sopstvenu inicijativu ili na zahtev trećine država članica EU, u skladu sa tačkom 25 pregovaračkog okvira, predložiti da se "zamrzne" otvaranje novih poglavlja - stoji u pregovaračkoj platformi EU.

- Ono juče što se dešavalo u Briselu je jedno evrounijsko ludilo, slavljenje početka procesa kapitulacije! Kažem to pod punom odgovornošću, imajući u vidu upravo pregovaračku platformu za poglavlje 35, gde EU nije odustala ni od jednog zahteva koje je premijer Vučić pre dva meseca nazvao "groznim papirom" i nemogućim zahtevima. Zahtevaju od Srbije da de fakto prizna Kosovo i naravno da niko od nas neće tražiti da pošaljemo diplomatsku notu o priznanju. Tako da mi de fakto predajemo Kosovo i to još slavimo kao početak ostvarenja srpskog sna - komentariše predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković-Ivić.

Odbrusio albanskom novinaru

Novinar prištinske novinske agencije DTT u dva navrata je pokušao na konferenciji za medije u Briselu da isprovocira predsednika Vlade Srbije. Prvo je tvrdio da je Vučić upotrebio konstrukciju "velika Srbija", na šta mu je premijer uzvratio da je rekao "veliki dan za Srbiju" i da je pogrešno razumeo. Potom je prištinski izveštač pitao Vučića "kada će se sastati sa ludakom Dodikom"?
- Neću dozvoliti da označavate takvim imenom predsednika Republike Srpske. Iako se ja s njim u mnogim pogledima ne slažem, neću dozvoliti da preda mnom i Briselom vređate predsednika RS - mirno je rekao Vučić.

Podsetimo, pre dva meseca premijer Vučić je domaće pristalice evrointegracija u jedan mah čak i uplašio da bi Srbija mogla da odustane od EU, kada je nacrt pregovaračke platforme za poglavlje 35 nazvao "groznim papirom". Premijer nije naveo sporne stavke, ali je to umesto njega učinio Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM. Đurić je tada rekao da se od Srbije traži da ukine sve privremene organe na Kosovu, da prestane da ih finansira, pa čak i to da srpska ministarstva podnose kvartalni izveštaj vlastima u Prištini!

- Da li možete da zamislite da naše Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova podnose kvartalni izveštaj ministarstvima u Prištini, kao da smo bezmalo mi kolonija Prištine, a ne oni naša pokrajina - rekao je tada šef Kancelarije za KiM.

O Turskoj umesto o Srbiji

Kada je na zajedničkoj konferenciji u Briselu Žan Alseborn, šef diplomatije Luksemburga, zemlje predsedavajuće EU, uzeo slovo, počeo je da govori o Turskoj umesto o Srbiji. Alseborn je ubrzo uvideo grešku, ali je u delu srpske javnosti ostao gorak ukus da je Srbija toliko malo važna Briselu, da čak ni saradnici luksemburškog zvaničnika nisu vodili računa šta mu doturaju u ruke.

Kada se pogleda objavljena verzija platforme, vidi se da Brisel nije ublažio zahteve za sektor policije i pravosuđa. "Srbija, kvartalno, odgovarajućim kosovskim vlastima dostavlja informacije o penzijama bivših srpskih policajaca, sada integrisanih u kosovsku policiju", piše u platformi. Isti zahtev odnosi se i na penzije pravosudnih službenika. Vlast u Beogradu se pre dva meseca zgražavala i zbog obaveze da dozvoli "građanima trećih država ulazak u Srbiju sa Kosova", ali i taj zahtev je ostao.

Bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić sadašnju poziciju Srbije koja pošto-poto hoće u EU, sumira zaključkom da bi "tehnički gledano, Srbiji najbolje bilo da odmah prizna Kosovo".

Od glave do pete - made in Serbia

U iščekivanju da vlasti u Beogradu objasne u čemu je poboljšana pozicija Srbije u odnosu na nacrt platforme od pre dva meseca, srpski mediji su listom sledili slavljenički nastup srpskog premijera zbog otvaranja prvih poglavlja. Išlo se toliko daleko da je u jednim novinama premijer predstavljen kao čovek koji je u ponedeljak u Brisel otputovao obučen od glave do pete u odeću i obuću domaće proizvodnje. Zašto je to važno? Pa kao simbolična poruka da će se srpsko nositi i u Evropi.

- Ali to je izdajnički akt, a cela Vučićeva politika je da to čini parče po parče, da se ne vidi. Da vuče na stotinu manjih poteza u tom pravcu i da računa da se i onaj poslednji neće primetiti kao što nije ni 67, jer nema ko da uzvrati. Zato mi slavimo svoje pogubljenje. To je bezdan u koji Srbija pada, ali šta vredi kad je vlast obezbeđena od svojih zapadnih nalogodavaca - kaže Samardžić.

Prepiska sa dva crna orla

"Srbija prihvata vizuelni izgled zvanične korespondencije koja još nije dogovorena (pečati, simboli i zaglavlja pisama)", takođe jedan od zahteva Brisela za poglavlje 35.
Slobodan Samardžić podseća da je sa Briselom dogovoreno da se Kosovo navodi sa zvezdicom u skladu sa Rezolucijom 1244 UN i stavom Međunarodnog suda pravde, ali da se od toga odustaje.
- Prihvatili su da to bude prepiska sa dva crna orla i tu nema boga - dodaje on.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.12.2015. 05:23
Na zalost, ova nesreca od premijera ce to i da uradi pored glupog ovca naroda.
Sreda 16.12.2015. 07:37
Брисел : " Drugim rečima, EU je konačno crno na belo navela šta se to od Beograda očekuje da ispuni kako bi dobio zeleno svetlo za nastavak pridruživanja Uniji.". Брисел је сада изговорио црно на бело да Србија ако жели у ЕУ мора да призна Косово као државу.Ова реченица Брисела довољно говори да СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ није признао Косово као државу нити да је потписао никакву капитулацију нити да је продао Косово.Многи Срби су дебело тврдили и дан данас тврде да је Слободан Милошевић потписао капитулацију и да је продао Косово.Многи Срби криве Слободана што није присвојио све Републике бивше Југославије.Многи Срби криве Слободана да је он крив за санкције по Србију и за инфлацију у Србији и да је он био крив за рат.шта да радимо нека буде како народ Србије каже.Ја само кажем :Нека ти је лака земља СЛОБО .
Sreda 16.12.2015. 10:17
Nije on predao Kosovo,nego Srbi,koji su za njega glasali...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online