Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.12.2015.
05:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Dolar može da potopi Srbiju

Američka Uprava federalnih rezervi (FED) podigla je kamatne stope nakon sedam godina rekordno niskog nivoa. Ovu meru je FED držao kako bi jeftin novac bio dostupan kompanijama u okolnostima strašne recesije i anemičnog privrednog oporavka.

Tanjug/AP
Oporavljena Amerika: Uprava Federalnih rezervi

Ali, sada je ekonomija SAD na stabilnim nogama i FED je odlučio da podigne kamatnu stopu za četvrt poena u rasponu od 0,25 do 0,5 procenata i najavljuje se "dalje postepeno povećanje".

Jasno je da će cena dolara skočiti i da se to neće odraziti naročito na američki izvoz, ali hoće na one koji duguju u dolarima. Njihov dug će rasti.

Fiskalni savet Srbije konstantno je ove godine upozoravao na opasnost koja državi preti zbog jačanja dolara jer to onda povećava javni dug zemlje u toj valuti.

Kajanje zbog Telekoma?

Namera Vlade Srbije je bila da delom novca od prodaje Telekoma Srbije refinansira skupe kredite i restrukturira obaveze izraženih u dolarima, ali je prodaja propala pa se postavlja pitanje ima li srpska vlada drugi plan da promeni nepovoljnu strukturu duga. Koliko god da je ponuda za Telekom bila nezadovoljavajuća, s novim dolarskim izazovom odluka Vlade Srbije bi danas gotovo izvesno bila drugačija.

Poslednji podaci Fiskalnog saveta pokazuju da je javni dug na kraju novembra premašio 25 milijardi evra i iznosio približno 76,5 odsto bruto nacionalnog dohotka. Računica je jasna, ukupan dug države koji je izrađen u dolarima iznosi oko 8,7 milijardi dolara, odnosno 7,1 milijardi evra, ali posle jačanja dolara obaveze izražene u evrima porasle su za 500 miliona evra. I sad će ta brojka još porasti! Tome treba dodati i činjenicu da je političko-finansijska kriza u Grčkoj samo letos Srbiju koštala 100 miliona evra.

Srpska dugovanja u američkoj valuti čine čak 32,63 odsto ukupnih obaveza Srbije prema inostranstvu.

Da je stvar ozbiljna svedoči i zabrinutost premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da se odluka Američkih federalnih rezervi o podizanju kamatnih stopa neće dobro uticati na srpski javni dug.

- Neće dobro biti, novi rast dolara povećaće javni dug Srbije - kazao je Vučić.

Predsednik Fiskalnog saveta dr Pavle Petrović je nedavno upozorio da je jačanje dolara u odnosu na evro samo u novembru za 3,6 odsto povećao srpski dug za 300 miliona evra, a do kraja godine za 500 miliona.

POVEZANE VESTI

Petak 18.12.2015. 08:21
Niko Srbiji ne moze nista . Srbija ima premijera koga "ceo svet obozava i najvoljeniji je Srbin a svetu". Njegovi prijatelji su Obama Merkelova a kada je tako za nas nema zime . Oni obozavaju Vucica jet je " lepo vaspitan".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online