Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.02.2019.
00:30
D. Dekić - Vesti A

Pomozite da rešimo Kosovo

Takse od 100 odsto na srpsku robu, nepremostiva su prepreka dijalogu Beograda i Prištine, ponovio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u pismu predsedniku SAD Donaldu Trampu koga je zamolio za podršku u pronalaženju rešenja.

Tanjug
Aleksandar Vučić

Istovremeno se od samozvanog kosovskog premijera Ramuša Haradinaja čulo da od tog nameta Srbiji ne odustaje po cenu raspada vladajuće koalicije u Prištini i vanrednih izbora.
Haradinaj je ostao nepokolebljiv u stavu da je to "suverena odluka vlade Kosova", čak i posle više sastanaka sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom i zahteva SAD da Priština ukine takse.

- To bi moglo da dovede do rušenja vladajuće koalicije već narednih dana, što znači raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora - kazao je.

Predsednik Srbije u pismu je Trampa zamolio "za podršku pronalaženju trajnog i održivog rešenja za KiM" i pozvao ga u posetu Srbiji. Vučić je zahvalio Trampu na podršci evropskom putu Srbije, a posebno na naporima za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

- Nikom nije više stalo do rešenja do mojoj zemlji jer je problem KiM je teško breme, pre svega za Srbiju i srpski narod. Posvećeni smo dijalogu i pristupamo mu hrabro i realno, razmišljajući o budućnosti svih na Zapadnom Balkanu. Ispunili smo i sve naše obaveze iz Briselskog sporazuma. Međutim, Srbija ne može da reši taj težak problem sama. Bez obzira na našu volju i veru, takse Prištine na robu iz Srbije su opterećenje i nepremostiva prepreka za nastavak dijaloga. One ne samo da nanose štetu srpskoj ekonomiji nego i ugrožavaju život Srba na Kosmetu, čija prava moramo da branimo i štitimo. Istog trena kad Priština ukine nerazumnu i štetnu meru, spremni smo da nastavimo dijalog u potrazi za trajnim i održivim rešenjem.

Poziv u posetu

Aleksandar Vučić je naveo spremnost da sa Trampom obogaćuje odnose Srbije i SAD, ponosan što su u dva svetska rata bile saveznice.

- Prošle godine smo obeležili vek od kada se srpska zastava vijorila nad Belom kućom, u čast hrabrosti Srbije i žrtava u Prvom svetskom ratu. Podsećajući se našeg istorijskog savezništva kroz taj svetli primer zajedničke prošlosti, želim da Vam još jednom uputim poziv da posetite Srbiju - naveo je Vučić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online