Subota 02.02.2019.
00:30
D. Dekić - Vesti

Pomozite da rešimo Kosovo

Tanjug
Aleksandar Vučić

Istovremeno se od samozvanog kosovskog premijera Ramuša Haradinaja čulo da od tog nameta Srbiji ne odustaje po cenu raspada vladajuće koalicije u Prištini i vanrednih izbora.
Haradinaj je ostao nepokolebljiv u stavu da je to "suverena odluka vlade Kosova", čak i posle više sastanaka sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom i zahteva SAD da Priština ukine takse.

- To bi moglo da dovede do rušenja vladajuće koalicije već narednih dana, što znači raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora - kazao je.

Predsednik Srbije u pismu je Trampa zamolio "za podršku pronalaženju trajnog i održivog rešenja za KiM" i pozvao ga u posetu Srbiji. Vučić je zahvalio Trampu na podršci evropskom putu Srbije, a posebno na naporima za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

- Nikom nije više stalo do rešenja do mojoj zemlji jer je problem KiM je teško breme, pre svega za Srbiju i srpski narod. Posvećeni smo dijalogu i pristupamo mu hrabro i realno, razmišljajući o budućnosti svih na Zapadnom Balkanu. Ispunili smo i sve naše obaveze iz Briselskog sporazuma. Međutim, Srbija ne može da reši taj težak problem sama. Bez obzira na našu volju i veru, takse Prištine na robu iz Srbije su opterećenje i nepremostiva prepreka za nastavak dijaloga. One ne samo da nanose štetu srpskoj ekonomiji nego i ugrožavaju život Srba na Kosmetu, čija prava moramo da branimo i štitimo. Istog trena kad Priština ukine nerazumnu i štetnu meru, spremni smo da nastavimo dijalog u potrazi za trajnim i održivim rešenjem.

Poziv u posetu

Aleksandar Vučić je naveo spremnost da sa Trampom obogaćuje odnose Srbije i SAD, ponosan što su u dva svetska rata bile saveznice.

- Prošle godine smo obeležili vek od kada se srpska zastava vijorila nad Belom kućom, u čast hrabrosti Srbije i žrtava u Prvom svetskom ratu. Podsećajući se našeg istorijskog savezništva kroz taj svetli primer zajedničke prošlosti, želim da Vam još jednom uputim poziv da posetite Srbiju - naveo je Vučić.


 

2024 © - Vesti online