Petak 18.12.2015.
05:00
Lj. Ivanović - Vesti

Dolar može da potopi Srbiju

Tanjug/AP
Oporavljena Amerika: Uprava Federalnih rezervi

Ali, sada je ekonomija SAD na stabilnim nogama i FED je odlučio da podigne kamatnu stopu za četvrt poena u rasponu od 0,25 do 0,5 procenata i najavljuje se "dalje postepeno povećanje".

Jasno je da će cena dolara skočiti i da se to neće odraziti naročito na američki izvoz, ali hoće na one koji duguju u dolarima. Njihov dug će rasti.

Fiskalni savet Srbije konstantno je ove godine upozoravao na opasnost koja državi preti zbog jačanja dolara jer to onda povećava javni dug zemlje u toj valuti.

Kajanje zbog Telekoma?

Namera Vlade Srbije je bila da delom novca od prodaje Telekoma Srbije refinansira skupe kredite i restrukturira obaveze izraženih u dolarima, ali je prodaja propala pa se postavlja pitanje ima li srpska vlada drugi plan da promeni nepovoljnu strukturu duga. Koliko god da je ponuda za Telekom bila nezadovoljavajuća, s novim dolarskim izazovom odluka Vlade Srbije bi danas gotovo izvesno bila drugačija.

Poslednji podaci Fiskalnog saveta pokazuju da je javni dug na kraju novembra premašio 25 milijardi evra i iznosio približno 76,5 odsto bruto nacionalnog dohotka. Računica je jasna, ukupan dug države koji je izrađen u dolarima iznosi oko 8,7 milijardi dolara, odnosno 7,1 milijardi evra, ali posle jačanja dolara obaveze izražene u evrima porasle su za 500 miliona evra. I sad će ta brojka još porasti! Tome treba dodati i činjenicu da je političko-finansijska kriza u Grčkoj samo letos Srbiju koštala 100 miliona evra.

Srpska dugovanja u američkoj valuti čine čak 32,63 odsto ukupnih obaveza Srbije prema inostranstvu.

Da je stvar ozbiljna svedoči i zabrinutost premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da se odluka Američkih federalnih rezervi o podizanju kamatnih stopa neće dobro uticati na srpski javni dug.

- Neće dobro biti, novi rast dolara povećaće javni dug Srbije - kazao je Vučić.

Predsednik Fiskalnog saveta dr Pavle Petrović je nedavno upozorio da je jačanje dolara u odnosu na evro samo u novembru za 3,6 odsto povećao srpski dug za 300 miliona evra, a do kraja godine za 500 miliona.

2024 © - Vesti online