Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.11.2015.
15:51
Srna A

"Ili ćemo uništiti Islamsku državu, ili će nam doći ovde"

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da "Islamska država" mora biti uništena u Siriji jer će u suprotnom doći na Balkan, Kavkaz i sve delove sveta gde žive muslimani.

Tanjug
Neophodna saradnja velikih sila radi uništenja džihadista: Aleksandar Čepurin

Čepurin je na skupu "Legalna akcija Rusije u Siriji i njen geopolitički uticaj na Balkan" upozorio da će, ukoliko se ne uspostavi antiteroristička koalicija, Islamska država postati realnost svih.

Ljubazni Rusi

Čepurin je podsetio da se Rusija oružano angažovala u Siriji na poziv tamošnje legalno izabrane Vlade.

- Naš ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je najbolje objasnio naše prisustvo u Siriji rečima da su Rusi ljubazni ljudi koji nikada u goste ne idu, a da prethodno ne budu pozvani - rekao je Čepurin.

- Ili ćemo da čekamo da oni dođu ili da se ujedinimo. Oni će se vraćati u region iz kojeg su došli. Rusija je u tome sa Rimom, Parizom i Beogradom prirodni partner - istakao je Čepurin.

Neophodna saradnja

On je podsetio da je ruski predsjednik Vladimir Putin izdao naredbu da Rusija sarađuje sa francuskom mornaricom i ukazao na važnost saradnje za Evropu, od Lisabona do Urala, kao i na uspostavljanje ispravnih mehanizama odbrane.

- Sasvim je jasno da mi avionima nećemo neutralisati Islamsku državu. Mi moramo videti koji su najbolji mehanizmi - rekao je Čepurin.

Prema njegovim rečima, problem Sirije može biti otklonjen rešavanjem četiri ključna pitanja - utvrđivanjem identiteta i kažnjavanjem fizičkih lica iz 40 zemalja koje finansiraju Islamsku državu, te utvrđivanjem ko naoružava borce te organizacije, ko kupuje naftu koja ide teroristima i ko kupuje muzejske vrednosti koje su opljačkali teroristi.

- Bez SAD, Turske, Engleske i Saudijske Arabije ovaj problem neće biti rešen - naglasio je Čepurin.

Ko se mača lati...

Prema njegovim rečima, potrebno je tačno utvrditi spisak terorističkih organizacija koje deluju na području Sirije, koji nije zvanični spisak Saveta bezbednosti.

Odbrana

Ruski ambasador u Beogradu smatra da će Rusija ostati u Siriji jer je svesna da se tamo brani Moskva.

Govoreći o opredeljenosti Rusije da se suprostavi Islamskoj državi, posebno ako se uzmu u obzir dokazi da stoji iza terorističkog napada na avion u kojem su stradala 124 ruska državljanina, Čepurin je rekao da Rusija sledi stari princip koji je izrekao Sveti Aleksandar Nevski - "ko će doći na nas mačem, od mača će poginuti".

On je podvukao da mogu proći dani, meseci i godine, ali da će svi odgovorni biti kažnjeni kao što se desilo sa onima koji su počinili terorističke napade u Pozorištu "Dubrovka" i u školi u Beslanu, a godinama su se skrivali u Turskoj i Kataru.

- Putin je juče, obraćajući se ruskim vojnicima u Siriji, rekao da oni, obavljajući svoje zadatke, brane Rusiju. To jeste tako - ili će Islamska država da bude uništena ili će doći ovde. Možda neće u neke delove Australije, ali u ono što zovemo "velika Evropa" hoće - naglasio je Čepurin.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.11.2015. 21:10
Treba stati na put-ali taj put se protegao kao reka daleko od izvora i rasplinuo.Treba izvor zatrpati,pa će reka usahnuti.U glavu!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sreda 18.11.2015. 21:59
E pa Aco,mi na Balkanu i sam znaš imamo islamsku državu tvorevinu NATO_EU alijanse.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online