Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 02.01.2016.
19:10
Srna A

Italija u panici: Prete nam napadi džihadista "Balkanske brigade"

Italijanske vlasti i službe bezbednosti dale su znak za uzbunu jer je utvrđeno da "opasnosti od terorizma ne vrebaju samo iz Libije i Sirije, već da je novi teroristički front protiv Italije otvoren na istoku, opasnost se zove Balkanske brigada i pretnja stiže preko Albanije i Kosova", piše italijanski list "Stampa".

Reuters
Eksplozija talasa džihadizma među Albancima uplašila Italiju

Pozivajući se na izvore italijanskih bezbednosnih službi i Kfora na Kosovu, gde, prema podacima NATO-a, ima više od 900 islamističkih terorista, torinski dnevnik ukazuje na to da se "malo zna, ali eksplozija džihadističkog žara među albanski govorećim stanovništvom veoma brine evropske, američke i blistoistočne antiterorističke službe".

- Mreže albanskih džihadista, čije su vođe harizmatični imami, vrbuju pristalice u albanskoj dijaspori u Evropi, uključujući Italiju - navodi "Stampa".

- Sa Kosova potiče, srazmerno stanovništvu, najveći broj stranih džihadista iz Evrope koji se bore u Siriji i džihadisti Albanci zauzimaju visoke položaje među borbenim formacijama kalifa Al Bagdadija, vođe terorističke Islamske države - piše list.

Organizacija

"Stampa" prenosi i saznanja evropskih i američkih obaveštajnih službi da su mreže tih džihadista "veoma savremeno opremljene, često tesno povezane s moćnim domaćim organizovanim kriminalom". To su operativno spremne lokalne ćelije, dobro snabdevene novcem i oružjem, sa snažnim porodičnim vezama što prodor unutar njih čini veoma teškim, piše list.

Zazvonilo za uzbunu

Italijanski dnevnik ukazuje na to da je i sam premijer Italije Mateo Renci rekao da je zazvonilo za uzbunu zbog opasnosti "balkanskog džihadizma", ali su i jordanske službe bezbednosti upozorile da "je Jordan jedna od najviše zabrinutih zemalja zbog izrastanja fronta džihadista Kosovo-Albanija".

- Mreža džamija i ekstremističkih imama u Albaniji veoma brine našu zemlju, a najveći broj evropskih džihadista je prošao preko Prištine i Tirane - dodaje "Stampa", ukazujući na činjenicu da su italijanske vlasti od januara do decembra prošle godine proterale 65 imigranata, ilegalaca ili lica s dozvolom boravka, pošto je utvrđeno da su u sprezi s teroristima, jer su pripremali atentate i koristili Italiju kao operativnu bazu za sijanje terora u Evropi.

Podaci italijanskih obaveštajaca pokazuju da su neki od njih bili "usamljenji vukovi, za razliku od dobro uhodanih i ideologijom islama zadojenih klanova koji se šire Balkanom, gde vehabijski islam prodire svakodnevno snažno i zabrinjavajuće".

- Balkanska ruta islamista ima snažne veze s Italijom i direktno stiže u našu kuću, a naše antiterorističke snage pomno prate krugove balkanskih fundamentalista, svjesni koliko su oni operativno opasni - objašnjava "Stampa".

Albanija - uporište džihadista

List prenosi upozorenje rimskih vlasti da su "stvari otišle toliko daleko da se strahuje da je Albanija postala ono što je Belgija za Francusku - uporište s jatacima i logistikom odakle se planiraju napadi".

Torinski list ukazuje da su, iako je islam na jugoistoku Evrope ranije smatran umerenim, pad komunizma i sukobi otvorili put prodoru vehabističke indoktrinacije i velike količine novca iz Saudijske Arabije, Katara i još nekih zemalja Zaliva.

- Nove generacije balkanskih imama obrazovane su uz stipendije i školovanje u fundamentalističkim centrima na Arabijskom poluostrvu, pa su oni po povratku došli i u nove džamije izgrađene parama zemalja Zaliva (100 džamija je za 10 godina izgrađeno samo na malom Kosovu), odakle su širili svoj vehabistički otrov - kaže se u članku "Stampe".

- Dvadeset godina kasnije, regrutovanje i odlazak džihadista u Siriju izneo je na videlo taj proces. Stranih boraca albanskog življa, koji ratuju u redovima Islamske države ili Džabhat al Nusre, ima više od hiljadu (Kfor navodi da ih je 900 s Kosova, 150 iz Albanije, a pedesetak iz redova albanske manjine u Makedoniji).

 

POVEZANE VESTI

Subota 02.01.2016. 19:36
Ipak ce biti da su blizi Moskvi !
Nedelja 03.01.2016. 07:54
Ipak ce biti da su blizi Moskvi !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online