Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.01.2016.
19:29
rs.sputniknews.com A

Balkanska ruta kalašnjikova: Od Albanije do Islamske države

Kalašnjikovi su postali oružje islamskih terorista, konstatuje autorka dokumentarnog filma "Putevima kalašnjikova", francuskog "Kanala plus" koji je emitovan početkom godine u Francuskoj, a potom i na italijanskoj televiziji.

militarywallbase.blogspot.com
Omiljeno oružje Islamske države: Kalašnjikov

Film u produkciji agencije "Kapa" prati "balkansku rutu" kalašnjikova. Novinarka polazi iz Albanije, gde se sastaje sa trgovcima oružjem, koje snabdevači automatske puške popularne među narko-mafijašima i džihadistima kupuju za 600 evra od lokalnog stanovništva i prodaju između 1.500 i 2.000 evra. Snabdevač tvrdi da zaradi između 24.000 i 30.000 evra godišnje, deset puta više nego što iznosi prosečna plata u Albaniji.

Sve kreće od Albanije

- Albanija je najveći snabdevač oružja koje stiže u Marsej - objašnjava novinarka. Drugi po veličini grad u Francuskoj je poprište obračuna trgovaca drogom, u kojima je poginulo 170 ljudi.

U reportaži se vidi kako se oružje iz Albanije krijumčari bez smetnje preko Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i Nemačke. Navodi se da oružje potiče iz kasarni koje su prilikom pobune 1990. godine opljačkali besni građani. Iz kasarni je tada izneto 500.000 lakog naoružanja, od čega 225.000 kalašnjikova.

Kalašnjikov je oružje koje se koristi u ratu protiv Francuske, ističe se u dokumentarnom filmu. Taj tip oružja je korišćen u dva napada u Parizu - početkom prošle godine na novinare lista "Šarli ebdo" i 13. novembra. U terorističkom napadu u koncertnoj sali, u kafićima i restoranima u francuskoj prestonici, u kojem je poginulo 130 ljudi, korišćeno je 6 kalašnjikova M 70 proizvedenih u srpskoj fabrici "Zastava".

Proizvedeni u "Zastavi"

Direktor fabrike Milojko Brzaković, koji je po nalogu francuske policije dostavio podatke o oružju, objašnjava ekipi francuske televizije da nije moguće pratiti kanale kojima oružje ulazi iz legalnih u ilegalne tokove. Brzaković pokazuje dokument u kojem se vidi da je jedan kalašnjikov koji je korišćen u napadima u Parizu proizveden 1990. godine i da je isporučen Sloveniji, a drugi iz 1983. godine isporučen je Bosni i Hercegovini.

- Strašno je što je ubijeno 130 nedužnih ljudi! To je strašno! Nije mi prijatno što znam da je to oružje proizvedeno u mojoj fabrici, ali kao što sam vam rekao, ne ubija oružje, već ubijaju ljudi - kaže direktor "Zastave" francuskoj televiziji.

Francuski mediji su ranije objavili da je zbog prodaje kalašnjikova koji je korišćen u napadu na "Šarli ebdo" saslušan bivši francuski legionar Klod Herman, koji je tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji 90-ih godina jedno vreme bio dobrovoljac na hrvatskoj strani.

U dokumentarnom filmu "Kanala plus" novinari prate mrežu snabdevača i trgovaca sa Balkana. Mađarsku granicu prelaze zahvaljujući korumpiranom službeniku - 2.000 evra košta da ne pregleda automobil.

- Postoji korupcija na granici, naravno, ovde u Mađarskoj, kao i u čitavoj EU - kaže predstavnik mađarske policije snimljen skrivenom kamerom.

Reuters
Pariz se nije opametio: Oružje sa Balkana i dalje stiže u Francusku

Bolji od originala

- Francuske vlasti nisu ništa preduzele da zaustave ilegalnu trgovinu oružjem sa Balkana posle napada u Parizu - konstatuje novinarka, koja tu tvrdnju ilustruje u Bosni, gde se nalazi sa trgovcima u okolini Sarajeva.

- Kažu da su "Zastavini" kalašnjikovi bolji od originala - rekao je maskirani snabdevač.

Pored oružja i granata, novinarima pokazuje i kilogram eksploziva koji može da digne u vazduh zgradu uz komentar da je "plastični eksploziv iz bivše Jugoslavije najbolji na svetu".

- Imamo mnogo komandi, više nego ranije - kažu šverceri oružja iz Bosne, koji prema sopstvenom priznanju oružje kupuju od meštana za 2 do 3.000 evra, a prodaju ga za deset puta više novca. Iz Bosne prelaze Srbiju, Mađarsku, Austriju, Nemačku, do konačne destinacije Luksemburga, gde ih čeka kupac.

Rasadnik džihadista

- Bosna je ne samo ogromno skladište lakog naoružanja pod vedrim nebom, već i rasadnik džihadista na vratima Evrope - konstatuje se u dokumentarnom filmu u kojem se koriste poznati arhivski snimci na kojima se vide zverstva koja su tokom rata 1990-ih u Bosni počinili džihadisti iz odreda "El mudžahedin", uključujući i snimak kako igraju fudbal sa glavom "neprijatelja" zajedno sa "braćom iz armije".

Francuski novinari su razgovarali sa bosanskim salafistom koji je inspirisao napadača Nerdina Ibrića da izvrši teroristički napad u Zvorniku. Bivši borac Islamske države Siriji kaže da se vratio u Bosnu jer je "potrebno da neki budu ovde, zato što će za tri, pet, deset godina Islamska država biti ovde".

- Kada rat bude ovde borićemo se - dodaje taj ekstremista.

Francuska novinarka konstatuje da je Bosna "tempirana džihadistička bomba" i da je oko 5.000 osoba u njoj spremno da u svakom trenutku počini teroristički napad.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online