Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 27.10.2015.
13:42
blic.rs A

Vučić: Divim se Nemačkoj, a mrzim kukavce

Premijer Srbije Aleksandar Vučić dao je intervju nemačkom dnevnom listu Handelsblat u kome su glavne teme bile migrantska kriza, očekivanja Srbije od EU i Nemačke, ali i prioriteti Vučićeve politike u odnosu sa evropskim državama i unutrašnja pitanja Srbije.

Tanjug
Svi se divimo do imbecilnosti: Vučić

- Zgrada Ministarstva odbrane uništena u NATO-napadu u Beogradu i dan-danas podseća na rat na Balkanu 1990-tih godina. Odmah iza ugla vlada nekada agresivni nacionalista Aleksandar Vučić - piše u Handelsblatu, dodajući da se "nacionalno-konzervativni političar se danas predstavlja kao proevropski nastrojen političar kome su ekonomski interesi u prvom planu".

Situacija sa migrantima, koji sa Istoka, preko Srbije, idu na Zapad nije jednostavna, zar ne?

- U Srbiji nema nervoze u ophođenju prema izbeglicama, kao što možemo primetiti u drugim zemljama regiona. Pri tom je u našu zemlju došlo dvostruko više migranata nego, na primer, u Mađarsku i Hrvatsku. Danas imamo 12.500 izbeglica u našoj zemlji.

Pošto je Mađarska podigla ogradu, izbeglice idu preko Hrvatske.

- Nezavisno od toga da li će Hrvatska podići ogradu na granici sa Srbijom, moja vlada neće podizati ograde na našim državnim granicama - ovo se odnosi i na granice sa Bugarskom i Makedonijom.

Da li ste se razočarali u neke zemlje?

- Upoznao sam mnoge političare koji su želeli da izvuku kapital iz ove izbegličke krize, a pri tom su se predstavljali kao veliki Evropljani. Međutim, čim je dovedena u pitanje njihova vlastita bezbednost ili njihova lagodna i prijatna situacija, brzo su promenili stav.

Šta očekujete od EU i Nemačke?

- Divim se Nemačkoj i skandinavskim zemljama, ali mrzim stav nekih aktera u našem regionu. Svakodnevno kukaju i jadikuju zbog velikog broja migranata koji pristižu na svom putu ka Zapadu. Pri tom izbeglice dolaze samo na dva ili četiri dana. U Hrvatskoj se zadržavaju manje od jednog dana, u Makedoniji kraće od osam sati. Shvatamo s koliko se velikim teškoćama Nemačka i Švedska trenutno bore. Sada od EU očekujemo međudržavno i sveobuhvatno rešenje. Kažem jasno i glasno da ni na koji način nećemo izbegavati svoje obaveze u rešavanju problema sa izbeglicama. Daćemo sve od sebe, želimo da pomognemo i time pokažemo da smo deo Evrope.

Da li vidite opasnost od povećanja panike u Jugoistočnoj Evropi zbog hrvatske ili mađarske politike bezbednosti i kontrole granica?

- Čak i ako nacionalisti budu dizali paniku, mi ćemo voditi brigu o migrantima. Mi smo jedina zemlja na Balkanskoj ruti koja nikada nije bacala suzavac na izbeglice.

Spor napredak

Nemački investitori ignorišu Srbiju, kandidata za članstvo u EU. Korupcija i pravna nesigurnost ih odvraćaju od toga. Balkanska država je, međutim, i pored visoke nezaposlenosti i povećanja državne zaduženosti, započela proces privrednog oporavka. Makroekonomski izgledi za sledeću godinu znatno su bolji od aktuelne situacije, piše list.

Kancelarka Angela Merkel je izložena pritiscima. Strahujete li da bi Nemačka mogla da zatvori granice za izbeglice?

- Sve oči su uprte u Nemačku. Ojačana globalizacijom, Nemačka danas, zajedno sa Austrijom, predvodi Evropu. Zatvaranjem granice Nemačka bi uputila poruku da želi da se otarasi svih nas. Ne verujem u to. Angela Merkel je istinska vodeća ličnost u Evropi. Svi mi čekamo na njene predloge rešenja. Ja sam na strani gospođe Merkel. Nemačka i kancelarka mnogo su dale Istočnoj Evropi, pa i mojoj zemlji. Imamo mnogo nemačkih investitora, koji danas u Srbiji zapošljavaju 30.000 ljudi. To se ne bi desilo bez širokogrude podrške nemačke vlade. To nećemo zaboraviti.

Malo o Srbiji

Šta su vaši prioriteti?

- Moj cilj je da reformama dam podsticaj privredi. Na primer, moramo privatizovati više državnih preduzeća. Želimo da spustimo državni deficit na manje od tri odsto. Istovremeno širimo infrastrukturu brojnim projektima. Do kraja godine ćemo potpisati ugovore za čitav niz građevinskih projekata. Cilj mi je rast BDP-a za više od dva odsto u narednoj godini.

Kako Srbija može postati privlačnija za strane investitore?

- Mnogo toga smo već promenili nabolje. Na primer, prošle godine smo Zakon o radu učinili fleksibilnijim. Osim toga, uveli smo novi Zakon o privatizaciji i pojednostavili izdavanje dozvola za građevinske projekte. Daleko od toga da sam zadovoljan. Moramo još intenzivnije raditi na smanjenju birokratije.

Nije to, međutim, vaš jedini problem. Da podsetim, recimo, na nedostatak pravne sigurnosti.

- Reforme pravosuđa biće glavna tema naših razgovora sa Komisijom EU u proleće sledeće godine. Veća pravna sigurnost je veoma važna za nas. Još jedna tema je poreska konsolidacija. Naš državni deficit je u međuvremenu pod kontrolom. Zbog toga sam siguran da je Srbija na dobrom putu.

A šta je sa svepristunom korupcijom? Da li oligarsi i dalje vladaju Srbijom?

- Ranije oligarsi nisu samo vladali privredom, već i celokupnim životima ljudi. Danas to više ne čine. Oni samo vode uspešna preduzeća. Nemaju više uticaja na banke kako bi se domogli neobezbeđenih kredita. Veoma sam ponosan zbog toga što smo dostigli visok nivo nulte tolerancije prema korupciji. Naš problem je, međutim, što pravosuđe i organi krivičnog gonjenja još ne rade dovoljno efikasno. Postupci traju i do 20 godine, što je jednostavno ubitačno. Posle dvadeset godina više nema pravde.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.10.2015. 14:07
- Divim se Nemačkoj i skandinavskim zemljama,...............................Divio im se jednog srecnog dana iz KPD Mitrovica gdje i pripada.
Utorak 27.10.2015. 15:22
Ricinusovo ulje je vise nepotrebno pored vucicevih izjava.
Utorak 27.10.2015. 17:00
Ovom kretenu je bitno da lupne i nista drugo osim toga! "Covek" ciji je ego preveliki a mozak premali! Bolesnik koji je opasan prvo po druge pa tek na kraju po sebe! Trenutno gazde stoje iza njega, ali neces jos dugo jer i njima dolazi kraj!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online