Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 21.10.2015.
04:11
J. Arsenović - Vesti A

Migranti zazidani u Srbiji?

Izbeglička kriza ne samo što ne prolazi, već prema svim prognozama dobija na intenzitetu, a Srbiji najozbiljnije preti da zbog zatvaranja granica država Evropske unije, po sistemu domino efekta, postane sabirni centar za sve migrante sa Bliskog istoka!

Put u neizvesnost: Izbeglice na srpsko-hrvatskoj granici provode noć u blatu

Pogotovu što su i hrvatski zvaničnici juče saopštili da će u slučaju da propadne njihov Plan C i ova država povući nepopularan potez i ogradom zatvoriti granicu sa Srbijom. I dok slovenačka policija upotrebljava suzavac i biber sprej u nameri da redukuje ilegalan ulazak migranata na svoju teritoriju, a hrvatska pendreke, srpski zvaničnici i dalje ističu da Beograd neće podizati zidove, niti upotrebljavati silu.

- Neka drugi podižu zidove. Neka radi ko god šta hoće, mi nećemo podizati zidove. U kakvoj god situaciji bili, držaćemo stvari pod kontroli. Nećemo da ubijamo nikoga, kako životinje, tako ni ljude. Neka se svi ograde žicama, Srbija neće nijedan metar podići - izjavio je juče premijer Aleksandar Vučić.

Kako je primetio Vučić, neki su govorili da su protiv podizanja zidova, "a onda, kada dođe teško vreme, ipak su ih podigli".

Upravo je Hrvatska u poslednjih nekoliko dana od kategoričnog stava da se neće ograđivati prema svojim susedima ta koja je radikalno promenila stav. Prema pisanju hrvatske štampe, vlada u Zagrebu je spremna je da gradi ogradu na granici sa Srbijom ukoliko propadne Plan C o tranzitu izbeglica prema Sloveniji. Neimenovani izvor iz hrvatske vlade je za "Jutarnji list" rekao da "ako Slovenija ili Austrija budu drastično redukovale priliv migranata, ni nama ne preostaje ništa drugo nego da ograničimo broj osoba koje stižu iz Srbije".

Tajni plan u Nemačkoj

Grupa poslanika Demohrišćanske unije Angele Merkel potajno kuje plan o podizanju ograda na nemačkim granicama, saznaje "Bild". Navodno je reč o velikoj i uticajnoj frakciji čije jezgro čini "parlamentarni krug" od oko 188 od 311 poslanika CDU i sestrinske bavarske stranke CSU. Stranački "disidenti" ponavljaju pozive za čvršće delovanje prema izbeglicama s Balkana, uz zahtev da se sve pridošlice iz "sigurnih zemalja ishodišta" po kratkom postupku vrate kućama

Isti izvor navodi da su planovi za postavljanje ograde na granici napravljeni i da je sve spremno za početak radova. Iako je premijer Hrvatske Zoran Milanović nekoliko puta poručio da je podizanje zidova na granici sa Srbijom "zadnje od zadnjih rešenja" i da Hrvatska to ne želi, jer je "krivo i ružno", ovaj scenario je sada već gotovo izvestan, o čemu su "Vesti" već u nekoliko navrata upozoravale. Sve zavisi od Nemačke, glavne destinacije većine migranata s Bliskog istoka. Ukoliko kancelarka Merkel popusti pred tvrdom strujom unutar svoje stranke i zatvori granicu, to će učiniti i druge zemlje na izbegličkoj ruti - od Austrije, preko Slovenije i Hrvatske.

Tukli snimatelje

Snimatelj Boško Branković je rekao je da je njegov kolega iz Rojtersa Bane Filipović dobio udarac u leđa, ali da je uspeo da se skloni, pa ga nisu priveli. On je naveo da su fotoreportera AFP-a policajci oborili na zemlju i gazili ga, uzeli mu foto-opremu i bacili je na hrvatsku teritoriju. Televizija N1 je prenela da je hrvatska policija na granici sa Srbijom oduzela opremu jednom britanskom frilenseru i fotoreporteru AFP Andreju Isakoviću.

Na drugoj strani, srpski zvaničnici i dalje uljuljkuju domaću javnost da stvari drže pod kontrom.

- Mi i dalje ne razmatramo zatvaranje naših granica zato što smatramo da to nije rešenje. Mi u svakom trenutku možemo da kontrolišemo granice naše zemlje i potpuno zatvorimo i za saobraćaj i za migracije, ali šta bismo time dobili osim veću muku za te ljude. Srbija će biti spremna da brani svoj prostor, spremna je da se nosi s krizom i spremni smo da otvorimo i još kapaciteta, ali nam je potrebna politička volja šta će se dogoditi u budućem vremenu - uverava ministar policije Nebojša Stefanović.

Podsećamo da je Radoš Đurović iz Centra za pomoć azilantima izjavio pre nekoliko dana za "Vesti" da Srbija sve i da hoće, zbog nepristupačnog terena, ne može fizički da zatvori granicu s Makedonijom. Takođe se upozorava da Srbija nema dovoljno kapaciteta, niti je finansijski u mogućnosti da prezimi sa destinama hiljada izbeglica na svojoj teritoriji.

Dečji plač

Cele porodice sa malom decom primorane su da na otvorenom i u blatu provedu noć na granici sa Hrvatskom, dok su reporteri na licu mesta zabeležili i smrt jedne starije žene koja svoj put ka boljoj i sigurnijoj budućnosti nije dočeka. Hrvatska je u noći između ponedeljka i utorka zatvorila granicu, a od juče ujutru izbeglice su propuštane sporo i u manjim grupama, da bi Hrvati ponovo zatvorili granicu. Većina izbeglica pokušava je da se zagreju folijama i ćebadima koje su dobili po ulasku u Srbiju, a neki od njih su palili vatru od drva koja su pronašli u šidskom ataru. Zvuk koji se najčešće čuo je dečji plač.

Prema poslednjih zvaničnim izveštajima, koje je saopštio premijer Vučić, juče ujutru na teritoriji Srbije boravilo je 12.130 izbeglica.

U međuvremenu, incidenti na granici sa Hrvatskoj, kada je hrvatska policija upala u međugraničnom prostoru, kod prelaza Berkasovo-Bapska, i fizički nasrnula na snimatelje i izveštače, dodatno je naelekstrisala odnose između dve susedne države čije policije daju oprečna saopštenja povodom nemilih događaja.

Jedan od napadnutih, snimatelj Al Džazire Boško Branković izjavio je da su njega i njegove kolege hrvatski policajci udarali i oduzeli opremu

Oprečno o incidentima

Ministar policije Nebojša Stefanović najavio je da će Srbija zbog incidenta sa pretučenim izveštačima uputiti protestnu notu Hrvatskoj, ističući da je i po zaključcima srpske policije, ali i snimcima koje su napravili mediji, jasno da su hrvatski policajci bili na srpskoj teritoriji. Na drugoj strani, hrvatska policija tvrdi da su dvojica novinara stranih agencija ilegalno ušla u Hrvatsku.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.10.2015. 04:33
Vucicu ti ostani miran dok te budu masakrirali oni isti sto su i Gadafija! To je evropski. Ja necu, a necu ni da ostanem ovde da te branim!
Sreda 21.10.2015. 18:19
Ova vest me nekako - veoma raduje! :D))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online