Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 22.09.2016.
16:31
Tanjug A

Hrvatska podiže žicu na granici sa Srbijom i BiH?

Hrvatska priprema novu strategiju za izbeglice i namerava da postavi žicu na granici sa BiH i Srbijom jer ne želi da bude "hot-spot", piše hrvatski "Jutarnji list" i ističe da su se okolnosti u odnosu na prošlu godinu dramatično promenile.

Reuters
Sve komšije polako podižu ograde. A šta će to značiti za Srbiju?

Pozivajući se na svoja saznanja, ovaj hrvatski dnevnik navodi da Hrvatska u ovom trenutku nema jasan odgovor šta će učiniti ukoliko sledećeg meseca propadnu pregovori Evropske unije i Turske oko viznog režima za turske državljane i izbeglice iz Turske krenu li tzv. balkanskom rutom.

Konkretne odluke nisu donete ni na sednici Saveta za nacionalnu sigurnost koja je u subotu održana u Splitu, podseća list i pozivajući se na nezvaična saznanja dodaje da je problem migranata bila je jedna od glavnih tema sednice.

Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić i dalje tvrdi da Hrvatska na granici prema Srbiji neće podizati žičanu ogradu i da je Hrvatska spremna za novi talas migranata. S druge strane u HDZ-u kao izbornom pobedniku i stranci koja sastavlja novu vladu službeno se ne izašnjavaju o ovom problemu koji bi mogao uskoro zapljusnuti Hrvatsku, piše list.

- Okolnosti u odnosu na prošlu godinu dramatično su se promenile. Hrvatska više neće moći da bude tranzitna zemlja za izbeglice. Ukoliko želimo da izbegnemo da Hrvatska postane "hot spot" za izbeglice, moramo da zaštitimo naše granice i postavimo žicu na granici prema Srbiji i Bosni i Hercegovini - tvrdi za Jutarnji zvaničnik odlazeće hrvatske vlade.

Prema rečima tog izvora, ne dolazi u obzir da Hrvatska postane "hot spot" za izbeglice.

Na stručnjacima za graničnu bezbednost je da kažu kako hrvatska granica može da se osigura i politika to mora da prihvati.

- Ukoliko je potrebno da postavimo žicu, politika mora da donese takvu odluku, ukoliko je potrebna vojska, onda neka ide - rekao je jedan zvaničnik vladajuće HDZ.

I on je, piše list, naravno svestan da su se prilike u u poslednjih godinu dana promenile i da Hrvatska više neće moći migrante da prebacuje u Sloveniju.

To je, podseća se, pre nekoliko dana poručio i slovenački premijer Miro Cerar, rekavši da njegova zemlja neće prihvatati migrante iz Hrvatske. Mađarska kreće u gradnju još jedne ograde prema Srbiji i Hrvatskoj, Austrija najavljuje gradnju ograde na granici prema Mađarskoj, Italiji i Sloveniji i potpuno je jasno da u slučaju novog talasa migranti iz Hrvatske neće imati gde.

Zbog toga Hrvatska mora aktivno da zaštiti svoju granicu i prema Srbiji i prema Bosni i Hercegovini. Jer jednom kada nekoliko desetina hiljada migranata uđe u Hrvatsku i neće moći dalje, biće kasno...

Oni su protiv

Protivnici postavljanja ograde na granici prema Srbiji, s druge strane, tvrde da bi u tom slučaju izbeglička ruta krenula preko Bosne i Hercegovine i potom u Hrvatsku, a da je tu granicu nemoguće čuvati.

- Oni koji to pričaju neka onda javno kažu da hrvatske snage sigurnosti nisu sposobne da čuvaju državnu granicu. Umesto što to govore, bolje bi bilo da se pokrenu kako bi se aktivirali svi potrebni resursi za zaštitu naše granice - tvrde sagovornici lista.

Inače, granica između Hrvatske i BiH duga je više od 1.000 km.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.09.2016. 17:08
Bar znamo da gargamel nece imati gde da utekne kad ga bude jurila kuka i motīka naroda.
Četvrtak 22.09.2016. 16:40
Col. Gadafi vam se smeska sa "onog" sveta - a i nema potrebe da se ponavlja da je ideja neunistiva - a tu ograde ne pomazu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online