Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.09.2016.
12:12
Vestionline A

Lazanski: Stiže milion izbeglica, pojačati vojsku i policiju!

Ukoliko Evropska unija u oktobru ne ukine vize Turcima, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ispuniće svoje obećanje i poslati milionski stampedo sa izbeglicama ka zemljama Evropske unije, objašnjava vojni analitičar Miroslav Lazanski.

A. Čukić
Upozorava na potencijalnu izbegličku katastrofu u Srbiji
A. Čukić

- Čeka nas "vruća" jesen kada je u pitanju migrantska kriza, a na to ukazuje i nova odluka Mađara da na granicu sa Srbijom pošalje 3.000 specijalno obučenih i do zuba naoružanih "lovaca na migrante". Svaka zemlja ima puno prava da svim silama štiti svoju granicu i da u svom dvorištu radi šta hoće. Mi treba da gledamo sebe i da uradimo ono što je najbolje za Srbiju - ističe Lazanski za "Informer"

"Lovci na migrante"

"Lovci na migrante" su novi regruti mađarske policije, specijalno obučeni, koji će ojačati policijske i vojne snage koje patroliraju na granici ove države, a biće ih čak 3.000. Nova jedinica će nositi pištolje sa bojevom municijom, suzavce, lisice, pendreke i zaštitnu opremu.

On kaže da je turski državni vrh Evropskoj uniji poslao jasnu poruku - ili ćete uvesti viznu liberalizaciju za građane Turske ili će Ankara jednostrano revidirati sporazum o migrantima i pustiti ih da nagrnu ka Evropi.

- Ako EU u oktobru ne ukine vize Turcima, turska vlast neće sedeti skrštenih ruku i predstoje nam ozbiljni problemi sa migrantima! Mislim da već sada moramo osmisliti strategiju za čuvanje granice i početi da štitimo interese naše države. Iako na granicama već imamo odlično opremljenu vojsku i policiju, u novonastaloj situaciji broj tih ljudi bi se morao povećati, kao i dnevnice za koje oni rade kako bi ih što bolje stimulisali - naglašava Lazanski.

Postaćemo logor za migrante

Sa njim je saglasan i stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić. On kaže da Srbija zbog mađarske blokade ne sme postati logor za migrante i da zato moramo poboljšati sistem čuvanja naših granica.

- Koliko će migranata stići u najavljenom talasu u oktobru, to još niko sa sigurnošću ne može da predvidi. Ali zamislite da nam stigne i 100.000 ljudi, šta mi da radimo s njima? Iako smo do sada svim zemljama na balkanskoj ruti održali čas iz humanosti, mi prosto nemamo mogućnost da se brinemo o svim ljudima koji bi ostali na našoj teritoriji zbog mađarske blokade. Ipak, siguran sam da će naše vlasti u narednom periodu preduzeti sve potrebne mere i da ćemo uvesti mnogo bolji i jači sistem čuvanja granice od "mađarskih lovaca - ističe Dragišić.

Granica nije samo Mađarska

Stručnjak za terorizam i profesor FPN Dragan Simeunović kaže za "Informer" da će najnoviji potezi Mađarske sigurno biti deo međudržavnih razgovora sa Srbijom, jer niko ne voli kada mu neko gomila naoružanje na njegovoj granici.

- Granica je uvek još nečija, i u ovom slučaju nije samo mađarska. Pravo je Mađara da na svoj strani organizuju bezbednost u skladu sa svojim zakonima, ali za pogranična područja i samu granicu važe drugačija pravila. Međunarodno pravo i dobrosusedski običaji u tom slučaju nalažu da se potezi vuku dogovoreno, jer je to uvek najbolje rešenje. Za sada je važno da naša policija i uopšte organi bezbednosti rade onako kako to nalaže naša Vlada - ističe Simeunović.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.09.2016. 15:27
Dokle cemo samo slusati ovoga sarlatana.?Pa svaka prorok-baba je bolji prognosticar od ovogajugo-nostalgicara.Koga jos interesuju njegovi komentari?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online