Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 23.10.2015.
12:12
Tanjug A

"Srbiji potrebna dobro organizovana dijaspora"

Interes Srbije je da ima što bolju i organizovaniju dijasporu i zato je važno da na vreme definišemo ne samo strategiju, već i alate da bismo to postigli, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Tanjug
Dačić za saradnju sa Srbima van matice

Dačić je na šestoj konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu konstatovao da, kada je reč o brojevima, srpska dijaspora nije velika u odnosu na dijasporu nekih drugih zemalja, ali da u odnosu na broj stanovnika Srbije to čini znatan broj.

- Ako pođemo od procene da u inostranstvu živi oko tri ili četiri miliona građana srpskog porekla, shvatamo da trećina našeg naroda živi van granica Srbije i to pokazuje koliko je značajna naša dijaspora, rekao je Dačić.

Dodajući da je Srbija ustavom dužna da štiti prava i interese svojih građana u inostranstvu i unapređuje odnos između dijaspore i matice, Dačić je naglasio da je unapređenje informisanja dijaspore putem elektronskih medija definisano kao važan instrument za očuvanje srpskog jezika i identiteta.

To je važno u ovom trenutku kada uticajni predstavnici dijaspore mogu da daju doprinos na zaštiti prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, da to pomogne da se odupremo svojatanju srpskih spomenika od onih koji nisu želeli da tamo bude Srba, a kamoli tragova njihovog postojanja, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, u vreme digitalnih tehnologija ohrabrujuće je to što se informatičko umrežavanje uveliko odvija u okviru onlajn zajednice dijaspore u koju su uključeni i naučnici i biznismeni i studenti i sportisti.

- Samo složno možemo savladati predstojeće izazove i osigurati našem narodu mesto u savremenom svetu koje svojim civilizacijskim dostignućima zaslužuje i tome treba posvetiti maksimalnu pažnju, poručio je Dačić.

On je istakao značaj što bolje organizovanosti dijaspore i što većeg njenog uticaja.

- Za to nije ključna samo brojka, jer ima zemalja gde možemo i bolje da se organizujemo, gde Srbi mogu da uđu u parlament te zemlje, rekao je Dačić.

On je kao primer naveo boravak u Australiji gde je upoznao predstavnika parlamenta te zemlje koji je poreklom iz Bosne i Hercegovine, iako "Srba ima deset puta više".

POVEZANE VESTI

Petak 23.10.2015. 18:08
Dijaspora nije bre niciji "alat" koje vi svakodnevno pljujete i omalovazavate po salterima (van i u Srbiji) a sada bi i da je "organizujete" kako vama odgovara. Dijaspora su slobodni ljudi koji vide sa daljine i slobodna od vase medijske retorike i cenzure. Koga bre vi da "definisete" sa ociglednom definicijom vasega cilja u razaranju i unistenju Srbije i srpskih interesa??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online