Petak 23.10.2015.
12:12
Tanjug

"Srbiji potrebna dobro organizovana dijaspora"

Tanjug
Dačić za saradnju sa Srbima van matice

Dačić je na šestoj konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu konstatovao da, kada je reč o brojevima, srpska dijaspora nije velika u odnosu na dijasporu nekih drugih zemalja, ali da u odnosu na broj stanovnika Srbije to čini znatan broj.

- Ako pođemo od procene da u inostranstvu živi oko tri ili četiri miliona građana srpskog porekla, shvatamo da trećina našeg naroda živi van granica Srbije i to pokazuje koliko je značajna naša dijaspora, rekao je Dačić.

Dodajući da je Srbija ustavom dužna da štiti prava i interese svojih građana u inostranstvu i unapređuje odnos između dijaspore i matice, Dačić je naglasio da je unapređenje informisanja dijaspore putem elektronskih medija definisano kao važan instrument za očuvanje srpskog jezika i identiteta.

To je važno u ovom trenutku kada uticajni predstavnici dijaspore mogu da daju doprinos na zaštiti prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, da to pomogne da se odupremo svojatanju srpskih spomenika od onih koji nisu želeli da tamo bude Srba, a kamoli tragova njihovog postojanja, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, u vreme digitalnih tehnologija ohrabrujuće je to što se informatičko umrežavanje uveliko odvija u okviru onlajn zajednice dijaspore u koju su uključeni i naučnici i biznismeni i studenti i sportisti.

- Samo složno možemo savladati predstojeće izazove i osigurati našem narodu mesto u savremenom svetu koje svojim civilizacijskim dostignućima zaslužuje i tome treba posvetiti maksimalnu pažnju, poručio je Dačić.

On je istakao značaj što bolje organizovanosti dijaspore i što većeg njenog uticaja.

- Za to nije ključna samo brojka, jer ima zemalja gde možemo i bolje da se organizujemo, gde Srbi mogu da uđu u parlament te zemlje, rekao je Dačić.

On je kao primer naveo boravak u Australiji gde je upoznao predstavnika parlamenta te zemlje koji je poreklom iz Bosne i Hercegovine, iako "Srba ima deset puta više".

2024 © - Vesti online