Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.09.2015.
21:20
Tanjug A

Nikolić u UN: O "genocidnim zločincima", humanosti, žetvi organa i crkvama

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić založio se u sredu uveče u Njujorku za održavanje međunarodnog foruma o izbegličkoj krizi, koja je, kako je rekao, najveći izazov današnjice, i istakao humanost građana Srbije prema izbeglicama sa Bliskog istoka.

Reuters
Tomislav Nikolić upozorio svetske lidere na postojeće probleme: izbeglice, nedostatak humanosti, klimatske promene i srpske crkve u rukama Albanaca

Nikolić je podsetio da je Srbija 90-ih godina označena kao krivac za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, koji je na sličan način iniciran i isceniran kao sukob u Siriji, a čak je nedavno pred SB UN bila podneta rezolucija kojom bi se Srbi žigosali kao primer genocidnog naroda.

- Kakvi smo to mi genocidni zločinci, da li o tome ili o dobrodušnim i velikodušnim domaćinima govore snimci migranata koji u regionu jedino u Srbiji ne deluju uplašeno i zabrinuto od postupaka naroda ili vlasti. Da li su se to građani Srbije promenili? Nisu. Građani Srbije svih nacionalnosti su oduvek, i tada i sada, humani ljudi, dobri domaćini i dobri susedi - poručio je Nikolić sa govornice Generalne skupštine UN.

Prema njegovim rečima, Srbija kao zemlja koju je kriza mnogo pogodila, očekuje odgovorno i humano ponašanje članica UN. On je napomenio da jugoistočnoj Evropi preti još veća humanitarna katastrofa ukoliko međunarodna zajednica ne bude adekvatno reagovala.

- Posledice toga niko ne može da predvidi, ali će se one sasvim sigurno odraziti ne samo na Evropu, već i na čitav svet - poručio je Nikolić.

Nikolić je takođe skrenuo pažnju na zabrinjavajuće ponašanje predstavnika vlasti u pojedinim državama, koje su podigle "žičane i žilet ograde u nameri da getoiziraju azilante koji beže od rata i nemaštine".

"Kako oni koji pale mogu i da čuvaju?"

Predsednik Srbije je sa govornice UN ukazao i na to da je Srbija jedina zemlja u Evropi, kojoj pored otimanja dela teritorije, proterivanja građana, nekažnjenog ubijanja i takozvane žetve organa, sada pokušavaju da otmu i kulturnu baštinu pod zaštitom UNESKO-a.

Podsetivši da su u martu 2004. godine kosovski Albanci uništili brojne hrišćanske pravoslavne hramove, Nikolić je naveo da je Albanija u ime prištinske administracije podnela zahtev UNESKO-u da se srpska baština proglasi kosovskom, odnosno albanskom.

- Tako bi bio nagrađen onaj ko je strateški rušio manastire u nameri da marginalizuje važnost Kosmeta za Srbe i da na zgarištu tuđe istorije uspostavi nov etnički i kulturni identitet Kosmeta. Kako to sada sebe mogu da prepoznaju kao čuvare i zaštitnike oni koji su palili i uništavali sa jasnim ciljem izvan svih moralnih normi i usvojenih pravila na kojima Unesko počiva?! - upitao je predsednik Srbije.

On je upozorio da bi prihvatanje tog zahteva stvorilo opasan presedan i otvorilo prostor za legalizovanje nasilja nad nacionalnim, kulturnim i verskim identitetom bilo kog naroda, bilo gde.

- Zato apelujem na sve predsednike, da ne dozvolite da se srpskom narodu oduzme njegovo biće, otme njegova suština, njegova duhovna vertikala: manastiri na Kosovu i Metohiji i proglase kulturnom baštinom albanskog naroda na KiM. To prosto nije istina, nije istorijska i naučna činjenica. Nije pravda - poručio je Nikolić.

Kako je dodao, Srbija razgovara sa predstavnicima administracije u Prištini, ispuniće sve obaveze iz Rezolucije 1244 UN, iz do sada postignutih dogovora u Briselu, ali nikada neće priznati nezavisnost dela svoje teritorije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.10.2015. 01:14
Под дејством лошег алкохола признајем да сам ја Мики усташшка фекалија. Пошто ми неко непрестано брише коментаре, поновићу ово више пута да дебело упослим тог бота. Слободан Милошевић је српски херој! Шешељ је српски херој! Вучић је српски херој! Слободан је створио Шешеља, Шешељ је створио Вучића а Вучић је створио мене! То је групни секс хрватско-шипптарске удруге!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online