Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 06.11.2015.
16:25
Tanjug A

Savetnici predsednika: Nikolićeva istina protiv Kosova u Unesku

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ulaže ogromne napore da se predupredi članstvo Kosova i Metohije u Unesko i da Srbija dobije podršku za predlog da to pitanje bude skinuto sa dnevnog reda sednice 9. novembra, rekli su danas savetnici predsednika Stanislava Pak i Ivan Mrkić.

Tanjug
Pak i Mrkić: Nikolić čini sve protiv članstva Kosova u Unesko

Oni su na konferenciji za novinare istakli da je predsednik čim se saznalo za tu inicijativu krenuo u kampanju i da je za tri meseca u brojnim razgovorima sa predsednicima država i ambasadorima ukazivao na neprihvatljivost članstva Kosova u Unesko.

Tom prilikom im je, kako su saopštili, podelio i film "Istina", u kome se osam minuta izlaže kratka istorija srpske baštine i prikazuje martovsko uništavanje.

Stanislava Pak je navela da je od 1999. godine uništeno preko 200 spomenika srpske kulture i grobalja, te da je u kampanji koju je pokrenuo predsednik države to i predstavljeno.

U tom cilju je u saradnji sa RTS napravljen film Istina, koji je podeljen svim ambasadorima i predsednicima država sa kojima je Nikolić razgovarao, a koji je, pored ostalog, preuzela i ruska Raša tudej.

Film je, prema njenim rečima, preveden na engleski, španski i arapski i biće prikazan milionima gledalaca širom sveta.

Pak dodaje da je predsednik države među retkima koji je iskoristio društvene mreže i svoje linije na internetu za promociju kampanje Ne Kosovo u Unesko.

Kosovo vratiti u Brisel gde mu je i mesto

- Predsednik će nastaviti da čini sve da u susret 9. novembru pridobije što veću podršku prijatelja i partnera, naglasio je Mrkić, dodajući da je jedino pravedno rešenje da se o tom pitanju razgovara u Briselu.

- Naš je stav da takve stvari treba da se pregovaraju u Briselu. Kada se odloži u Unesko to pitanje se vraća u Brisel, gde mu je i mesto - istakao je Mrkić.

On je upozorio da bi u slučaju izglasavanja članstva Kosova u Unesko u Srbiji to bilo doživljeno kao veliko poniženje, "naelektrisala" bi se politička atmosfera, kao i da je pitanje u kom smeru bi išli pregovori.

Mrkić je kazao i da je nezahvalno i da nije dobro prognozirati koliko će država biti na našoj strani, a koliko na strani Kosova, već da je bitno da srpska strana čini sve kako bi dobila većinu za svoj predlog.

POVEZANE VESTI

Petak 06.11.2015. 16:49
Због чега Вучић и Дачић нису раније користили ове фантастичне дипломатске капацитете да спрече улазак Косова у Унеско. Где су били СНС „када је Косово прошле недеље потписало Споразум о стабилизацији и придруживању“ и „кад је Косово добило међународни позивни број 383“. „Или кад је Косово примљено у Међународни олимпијски комитет? Да ли се Ивица Дачић,Вучић побунио против уласка Косово у ФИБА или се тада још надао Нобеловој награди за мир? Где је био велики реформатор Александар Вучић када је Косово било примано у ЕБРД, Светску банку и ММФ“.
Petak 06.11.2015. 16:39
Nikolić ne razumije da EU boli briga za Srbiju i da oni nude Srbiji članstvo po vlastitim, a ne srpskim kriterijima...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online