Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.10.2015.
20:55
Danas A

Nikolić razmatra referendum o EU i Kosovu?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razmišlja o raspisivanju referenduma o navodnom zahtevu Evropske unije za priznavanje nezavisnosti Kosova, piše "Danas".

Tanjug
Neophodno postizanje nacionalnog konsezusa o Kosovu: Tomislav Nikolić

O tome su za beogradski list govorili njegovi savetnici, Ivan Mrkić i Stanislava Pak.

Mrkić napominje da predsednik Srbije nije inicijalno govorio o referendumu, već o postizanju nacionalnog konsenzusa u vezi sa tim pitanjem.

- Setite se kakve su bile reakcije u medijima kada je predsednik Srbije prvi put sreo komesara za proširenje EU Johanesa Hana i posle javnosti rekao da je jasno da će EU tražiti od nas priznanje Kosova. Svi su ga kritikovali i aludirali da je zloslutnik... A šta sad? Dakle, predsednik Srbije nije inicijalno ni pomenuo referendum, već je govorio o neophodnosti postizanja "nacionalnog konsenzusa" o Kosovu i Metohiji, posebno imajući u vidu opstajanje i umnožavanje nepovoljnih okolnosti po nas. Pritom, imam u vidu i Evropsku uniju, favorizovanje Kosova od nekih moćnih članica, najnoviji problem sa članstvom u Unesko, koje je toliko cinično da čovek teško da može da nađe odgovarajuće reči. Kao kad bi dali ovcu vuku na čuvanje. Aludiram na uveravanja o albanskoj zaštiti naših svetinja i kulturne zaostavštine - ističe Mrkić.

Upitan kako bi eventualno referendumsko pitanje glasilo, odnosno da li bi ono glasilo - da li ste za priznanje nezavisnosti Kosova, Mrkić kaže da se to još ne zna, odnosno da se ne zna ni da li će referenduma biti.

- Ne zna se, naravno, još ni da li će referenduma biti. Ali, ako bude potrebno, tada će se pitanja i dogovarati, i Vlada će odlučiti - zaključuje sagovornik Danasa.

Stanislava Pak, savetnica predsednika Republike za medije, jasno potvrđuje za Danas da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić zalaže za raspisivanje referenduma o Kosovu. Ona, međutim, nije želela da pojasni motive za takvu ideju Tomislava Nikolića, niti da odgovori pitanje o formulaciji eventualnog referendumskog pitanja.


- Predsednik Srbije će o svemu razgovarati sa premijerom Srbije pre nego što o tome izađe u javnost - rekla je Stanislava Pak.

Predsednik Srbije je i 2014. godine pozivao na referendum o Kosovu. On je u martu prošle godine izjavio da je "vreme da kažemo šta Srbija smatra da je rešenje za Kosovo i Metohiju ispod kojeg ne može da ide, da Srbija ima samo jednu politiku koju je naložila Skupština Srbije i da narod na referendumu treba da da konačnu odluku".

Tačno godinu kasnije, preciznije - u martu ove godine, Nikolić je izjavio da referendum o Kosovu uopšte nije potreban. On je tada istakao da referendum o nezavisnosti Kosova nije neophodan, jer se njegov rezultat unapred zna, i da ne bi prihvatio otcepljenje Kosova čak i kad bi građani glasali za to.

- Mislim da građane Srbije uopšte ne treba pitati da li treba da postoji nezavisno Kosovo ili ne. Kad pitate građane čega ste spremni da se odreknete, Kosova ili EU, odriču se Evropske unije - rekao je tada Nikolić, dodajući da se on ne bi odrekao Kosova čak i kada bi građani to izglasali.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online