Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.06.2018.
16:33
Vestionline, Tanjug A

"Velike sile da zaustave širenje velike Albanije! I šta sa Srbima?"

Smatram da je razgraničenje najbolje rešenje za Kosovo i Metohiju, kaže ministar Aleksandar Vulin, i ističe da je reč o ličnom stavu.

Tanjug
Srbi ne smeju biti razjedinjeni: Aleksandar Vulin

Uveren je da bi se takvim rešenjem osujetilo stvaranje "velike Albanije", koju, sad već i kao ministar i političar, vidi kao najveću opasnost za region.

- Velika Albanija se mora zaustaviti na Kosovu. Na KiM se mora zaustaviti širenje Velike Albanije i mora se zaustaviti proces destabilizacije ovog regiona. Drugačije nije moguće - rekao je Vulin za Tanjug.

Precizira i da je razgraničenje kao rešenje za kosovski problem samo okvirna ideja, koja bi morala da se razradi:

- Posebno je treba razmotriti iz ugla pitanja šta učiniti sa Srbima, koji ne bi ušli u sastav tog razgraničenja, šta sa obavezama zemalja koje se nalaze oko nas...

Dodao je da bi takvo rešenje moralo da podrazumeva i garancije da se Albanija i Kosovo posle toga ne mogu ujediniti, a Srbi ostati "razjedinjeni". 

Pitanje je, primećuje, da li će to biti moguće uraditi, jer, kako kaže, mnogo je faktora od kojih to zavisi, a pre svih - "šta kaže srpski narod, da li se slaže ili ne, a onda naravno i šta će reći

- Nikada se promena granica ne može raditi bez velikih sila... Ali, ako im je stalo do trajnog mira na Balkanu, onda će morati da postave jasne granice i moraće da zaustave širenje Velike Albanije - uveren je Vulin. 

Ministar naglašava, još jednom, da je izneo lični stav:              

- Ne mogu da govorim u ime Srbije. Srbija će na kraju o tome govoriti. I svako rešenje koje bude doneto moraće da bude potvrđeno od strane naroda - rekao je Vulin.

Podvlači da to što će se o rešenju za Kosovo i Metohiju izjasniti građani Srbije ne predstavlja "skrivanje" iza naroda.

- U ovoj zemlji, kada pozovete narod da kaže nešto o onome što radite, onda kažu - to je skrivanje iza naroda, a kada ga ne pitate, kada radite nešto što smatrate da je vaš politički mandat, onda kažu - e, ovo je diktatura, u kojoj se narod ništa ne pita - ukazuje ministar odbrane i predsednik PS.

Prema tome, takvi neka se prvo dogovore, sami sa sobom, da li da se narod pita ili ne, kaže Vulin, i dodaje:

- Ja sam za to da o takvim stvarima narod mora da se pita, to su stvari koje određuju našu istoriju.

Insistira i na oceni da je ideja Velike Albanije destabilizujući faktor u regionu "broj jedan".

Na pitanje o tome kako vidi bezbednosnu situaciju u regionu, naime, ministar ukazuje da je u nekim delovima regiona situacija vrlo nestabilna, česte su promene vlasti, a vlade slabe i pod snažnim uticajem spoljnog faktora... a rezultat je krajnji nacionalizam,  "koji uvek pronalazi da su Srbi za sve krivi, i da je svaki njihov nespeh zapravo posledica lo-eg uticaja Srba". 

Ali, politika Velike Albanije je na prvom mestu na ovom prostoru, ako pričamo o faktorima ozbiljne destabilzacije regiona. 

- Velika Albanija nije nešto sa čime će se nositi ili nose samo Srbi, već je nešto o čemu će morati da razmišlja čitav region - uveren je Vulin i dodaje:           

- Želim da upozorim Evropu na Veliku Albaniju. Na politiku krvi i tla, koja se sve češće čuje. Na politiku koja se nužno sukobljava i sa Srbima, ali i sa drugim narodima, koji žive na putu širenja Velike Albanije.

Smatra i da bi Evropa trebalo ozbiljno da shvati "Edija Ramu kada govori o jednoj zemlji, sa jednim predsednikom". 

Kako je rekao, ma koliko Rama posle demantovao sam sebe, mi vidimo da su ukinute  carine između naše autonomne pokrajine KiM i Albanije, kao i da se traži jedinstven udžbenički program za sve sredine gde god žive Albanci, a u dražavama u okruženju se traži da Albanci, bez obzira na veličinu, imaju prava kao da su većinsko stanovništvo "ili pola - pola, u najmanju ruku".

Ocenio je da Evropa ne sme da ponovi grešku iz 90-ih kada je u BiH bio odred "El mudžahedin", čiji pripadnici su prvi poceli sa zastrašujućom praksom odsecanja glava hrišćanima, upravo u Bosni, na Ozrenu. 

- Ne u Siriji, ili u Iraku. Tada je Evropa mislila da je dovoljno to zlo islamskog terorizma 'nahraniti' Srbima i da će to stati tu gde su Srbi, ne shvatajući da se oni ne bore protiv Srba, već protiv hrišćana - rekao je Vulin i ponovio da Evropa sada nema prava da na to ćuti.

- Pošto je tada ćutala i nije razumela, sada nema pravo da ćuti i da se pravi da ne razume da postoje politički krugovi koji hoće da naprave Veliku Albaniju. Ona je  najveća opasnost na ovom prostoru i ako ne bude zaustavljena dok je još politička ideja, moraće da se zaustavlja kasnije kada će biti mnogo skuplje i mnogo teže. 

Istovremeno, Srbija je uz sve to na stalnom udaru onih koji nastoje da je destabilizuju.

Razlog tome vidi u činjenici da je njen predsednik, Aleksandar Vučić, "netipičan evropski lider", jer je jako teško naći njegovog kolegu koji ima takav autoriotet i poštovanje svog naroda i toliko pobeda na izborima.

- Takav čovek, koji vodi Srbiju i sistem, nije drag većini sila. Oni žele nestabilnu  političku situaciju u našoj zemlji, u kojoj će biti više malih političkih aktera, koji će se najviše plašiti izbora i moraće da prihvate sve što im se iz nekih ambasada kaže - rekao je Vulin i podvukao da sa Vučićem tako ne može, jer je uvek spreman da pita narod na izborima šta želi i uvek podršku dobija. 

- Naravno da je proces destabilizacije trajan i ne misle da prestanu dokle god ne dobiju poltičku scenu u Srbiji kao 2000. godine sa jedno 13 potpredsednika vlade, i jedno 40-ak stranaka koje čine vladu i većinu, koju možete da sruštite kada god hoćete - uveren je Vulin.

Uveren je i da se sve to radi planski, na šta je, kaže, upozoravao, a ti njegovi stavovi kritikovani kao preterani. 

Prema njegovim rečima, deo te priče su upravo i protesti i blokade, i širenje lažnih vesti o zatrovanoj vodi u Beogradu, pa i špekulacije po nestanku novinara Stefana Cvetkovića...

- Kako jedan oblik protesta propadne, rađa se drugi i uvek sa istom organizacijom i matricom i uvek kada Aleksandar Vučić treba da pregovara o KiM - zaključio je ministar Aleksandar Vulin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online