Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
16:10
Tanjug A

"Beograd i Priština - još je rano da tu sve bude jasno..."

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han poručuje, u intervjuu Tanjugu, da je još rano da se govori o tome kako će tačno da izgleda pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova.

Tanjug
Rešiti sporna pitanja: Johanes Han

- Ono što je bitno jeste dogovor između dve zemlje kako će izgledati njihov budući suživot - rekao je Han za Tanjug povodom usvajanja nove Strategije proširenja EU na Zapadni Balkan, kojom postizanje pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine nije "oročeno" na narednu godinu. 

- Još je rano da tu bude sve jasno. Ono što je bitno jeste dogovor između dve zemlje kako će izgledati budući suživot. To je ono što je važno - ističe komesar za pregovore o proširenju. 

Pošto sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu, sve one su, kako navodi, motivisane i to treba da im bude podstrek da što je pre moguće dostignu različite ciljeve, kako bi ostvarile i konačni cilju u predvidivom vremenskom okviru. 

Poruka Balkanu

Komesar Han, pred svoj sutrašnji dolazak u Beograd, takođe ističe da je osnovna poruka nove Strategije da evropska perspektiva pokriva se zemlje regiona i da bi zato svi na Zapadnom Balkanu trebalo da imaju veliki interes da napreduju. 

- Strategija ukazuje i na to da svi, na neki način, zavise jedni od drugih, i to na pozitivan način. To bi trebalo da posluži kao motivacija da se reše i otvorena bilateralna pitanja - ocenio je Han. 

On je ponovio da je u Strategiji "jasno naglašeno" da EU i zemlje članice neće primiti nove članice ukoliko imaju "bilo kakav nerešen bilateralni konflikt".  

- To se odnosi na celu zapadnobalkansku šestorku - upozorio je Han. 

Na pitanje Tanjuga kako vidi dalju evropsku perspektivu Kosova, koja je snažno kritikovana i praktično blokirana od Španije koja ne priznaje nezavisnost Kosova, Han kaže da očekuje bi "rešavanje bilateralnih problema, na način da svi u regionu budu zadvoljni, mogao imati uticaja na odluke zemalja članica". 

- Svi indikativni datumi govore o tome šta je moguće tamo gde ima političke volje i odlučnosti. Mi smo spremini da pomognemo u ovim razgovorima, ali ono što se računa jeste kvalitet rezulatata, održivost dogovora, izgradnja poverenja, jer ovo je važno za uspostavljanje normalnih susedskih odnosa - kaže komesar za pregovore o proširenu. 

Izgladiti razmirice u regionu

Johanes Han je pred sutrašnju posetu izjavio da je "evropsko razumevanje" takvo da se uvek treba brinuti o dobrosusedskim odnosima. 

- Mi verujemo da dobrim odnosima svako mora da doprinese i da svako može od toga da ima dobit. Radi se o miru, stabilnosti i prosperitetu i to je tačno ono što bi mi želeli da postignemo - poručio je Johanes Han. 

Na konstataciju Tanjuga da se čini da lideri u regionu, bar trenutno, pokušavaju ubrzano da izglade međusobne razmirice, pri čemu su Tači i Haradinaj, bar verbalno, odustali od osporavanja Specijalonog suda za ratne zločine, predsednica Hrvatske Kitarević poziva predsednika Srbije Vučića u posetu Hrvatskoj, a Bakir Izetbegovic pruža ruku saradnje Vučiću u Istanbulu, Johanes Han kaže da je to upravo rezultat proevropske prespektive i jasnih očekivanja. 

- Mi možemo ili da izvozimo stabilnost ili da uvozimo nestabilnost. Svi su na dobitku zbog evropske perspektive Zapadnog Balkana, jer tu se radi o stabilnosti, miru, ali i boljitku. A, ako ima mira i boljitka, to će biti dobro i za evropske kompanije koje će imati više poslovih mogućnosti na ovom tržištu - kaže on. 

Privlačenje investicija

Evropski komesar podseća da je, kada su otvorena prva poglavlja sa Srbijom, to odmah privuklo mnoge investicije, ne samo iz Evrope već i iz sveta, jer su se, kaže, osetili sigurnijim zbog evropske perpsektive zemlje. 

- Investicije u Srbiji znače i otvarnje novih radnih mesta, što otvara nove mogućnosti za narod. Postoje mnoge dobrobiti koje su od obostranog interesa za sve Evropljane - objašnjava Han. 

Osvrćući se na kritike koje su predsednici Grabar Kitarević upućene iz hrvatske javnost, ali i od pojedinih članova vlade, zbog poziva predsedniku Srbije da poseti Hrvatsku, komesar Han kaže da su lideri tu da vode, a da demokratija podrazumeva i neslaganja. 

- Pozdravljam ovu njenu inicijativu, jer to je još jedan dokaz dobrih odnosa. Ne radi se tu o zaboravljanju onoga šta se dogodilo u prošlosti, ali treba gledati u budućnost. Narod je zaintersovan za svoju budućnost, perspektivu za sebe, svoju decu i unuke. U tom smislu, smatram da je posao političara da vode. U demokratiji nisu svi uvek zadovolji i srećeni, ali mislim da većina naroda pozdrvalja takvu njenu iniciativu - kaže Johanes Han. 

Srbija i Rusija - sve jasno

Na pitanje Tanjuga da li u novoj Strategiji, koja daje Srbiji perspektivu ulaska u članstvo EU 2025. godine, ima delova koji se tiču odnosa Srbije i Rusije, evropski komesar kaže da se Strategija time ne bavi i da je tu situacija jasna. 

- Mi imamo jasnu posvečenost evropskoj perspektivi. Poznata je potreba usklađivanja sa našom spoljnom politikom i bitno je da tu razgovaramo o procesu, a ne o pregovorima. To znači da nešto nekada zahteva neko vreme. Ja potpuno razumem izazove i potrebe srpskih političara, ali mislim da oni znaju o čemu se tu radi i nema sumnje da možemo naći pozitivan dogovor i zajedničku budućnost - zaključio je Johanes Han u razgovoru za Tanjug. 

Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han sutra dolazi u Beograd da srpskim zvaničnicima uruči novu Strategiju proširenja. Očekuje se da tom prilikom Han pohvali Srbiju kao prepoznatog jednog od lidera u procesu pristupanja EU, ali i da još jednom podseti na obaveze i izazove koje Srbiju čekaju na putu ulaska u članstvo predviđenog za 2025. godinu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online