Sreda 30.09.2015.
21:20
Tanjug

Nikolić u UN: O "genocidnim zločincima", humanosti, žetvi organa i crkvama

Reuters
Tomislav Nikolić upozorio svetske lidere na postojeće probleme: izbeglice, nedostatak humanosti, klimatske promene i srpske crkve u rukama Albanaca

Nikolić je podsetio da je Srbija 90-ih godina označena kao krivac za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, koji je na sličan način iniciran i isceniran kao sukob u Siriji, a čak je nedavno pred SB UN bila podneta rezolucija kojom bi se Srbi žigosali kao primer genocidnog naroda.

- Kakvi smo to mi genocidni zločinci, da li o tome ili o dobrodušnim i velikodušnim domaćinima govore snimci migranata koji u regionu jedino u Srbiji ne deluju uplašeno i zabrinuto od postupaka naroda ili vlasti. Da li su se to građani Srbije promenili? Nisu. Građani Srbije svih nacionalnosti su oduvek, i tada i sada, humani ljudi, dobri domaćini i dobri susedi - poručio je Nikolić sa govornice Generalne skupštine UN.

Prema njegovim rečima, Srbija kao zemlja koju je kriza mnogo pogodila, očekuje odgovorno i humano ponašanje članica UN. On je napomenio da jugoistočnoj Evropi preti još veća humanitarna katastrofa ukoliko međunarodna zajednica ne bude adekvatno reagovala.

- Posledice toga niko ne može da predvidi, ali će se one sasvim sigurno odraziti ne samo na Evropu, već i na čitav svet - poručio je Nikolić.

Nikolić je takođe skrenuo pažnju na zabrinjavajuće ponašanje predstavnika vlasti u pojedinim državama, koje su podigle "žičane i žilet ograde u nameri da getoiziraju azilante koji beže od rata i nemaštine".

"Kako oni koji pale mogu i da čuvaju?"

Predsednik Srbije je sa govornice UN ukazao i na to da je Srbija jedina zemlja u Evropi, kojoj pored otimanja dela teritorije, proterivanja građana, nekažnjenog ubijanja i takozvane žetve organa, sada pokušavaju da otmu i kulturnu baštinu pod zaštitom UNESKO-a.

Podsetivši da su u martu 2004. godine kosovski Albanci uništili brojne hrišćanske pravoslavne hramove, Nikolić je naveo da je Albanija u ime prištinske administracije podnela zahtev UNESKO-u da se srpska baština proglasi kosovskom, odnosno albanskom.

- Tako bi bio nagrađen onaj ko je strateški rušio manastire u nameri da marginalizuje važnost Kosmeta za Srbe i da na zgarištu tuđe istorije uspostavi nov etnički i kulturni identitet Kosmeta. Kako to sada sebe mogu da prepoznaju kao čuvare i zaštitnike oni koji su palili i uništavali sa jasnim ciljem izvan svih moralnih normi i usvojenih pravila na kojima Unesko počiva?! - upitao je predsednik Srbije.

On je upozorio da bi prihvatanje tog zahteva stvorilo opasan presedan i otvorilo prostor za legalizovanje nasilja nad nacionalnim, kulturnim i verskim identitetom bilo kog naroda, bilo gde.

- Zato apelujem na sve predsednike, da ne dozvolite da se srpskom narodu oduzme njegovo biće, otme njegova suština, njegova duhovna vertikala: manastiri na Kosovu i Metohiji i proglase kulturnom baštinom albanskog naroda na KiM. To prosto nije istina, nije istorijska i naučna činjenica. Nije pravda - poručio je Nikolić.

Kako je dodao, Srbija razgovara sa predstavnicima administracije u Prištini, ispuniće sve obaveze iz Rezolucije 1244 UN, iz do sada postignutih dogovora u Briselu, ali nikada neće priznati nezavisnost dela svoje teritorije.

2024 © - Vesti online