Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.09.2015.
04:13
D. Dekić - Vesti A

Toma i Dačić u istom frontu?

Aferu "Banana" koja ne prestaje da bude top tema u Srbiji, prate burne reakcije i spekulacije. Dok jedni smatraju da je priča o susretima lidera socijalista Ivice Dačića s, u odsustvu osuđenim, pripadnikom narko klana Rodoljubom Radulovićem, zvanim Miša Banana, zapravo unutrašnji politički atentat na čelnika SPS-a, drugi veruju da se on Zapadu zamerio blagonaklonim stavom prema Rusiji.

Opozicija i vlast: Tomislav Nikolić i Ivica Dačić

U Dačićevu odbranu stao je predsednik Srbije i osnivač Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić koji ne krije da su mu oči uprte ka Moskvi, što je proizvelo govorkanja da su Dačić i Nikolić na istom frontu.

Na sporne izjave Dačića, koji je ujedno i šef srpske diplomatije, ukazala je direktor Centra za evroatlantske studije Jelena Milić. Ona kaže da je od skandaloznih snimaka više brine što Dačić spoljnopolitičkim nastupima može da ugrozi evropski put Srbije.

- Ne možete komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu reći da ga se ne tiče što Srbija učestvuje u vojnim vežbama sa Rusijom i Belorusijom. Tiče ga se, jer je to spoljnopolitičko pitanje - kazala je Milićeva, primetivši da Srbija ne usaglašava spoljnu politiku sa EU.

Ona je istakla i da ima mnogo spoljnopolitičkih izazova na koje Srbija ne odgovara dobro, a jedan od ključnih je upravo odnos s Rusijom.

Horski sa DS

Ministar Stefanović rekao je da se oko snimaka lidera SPS-a sa Radulovićem formirala "koalicija Dačića sa predsednikom DS-a Bojanom Pajtićem."
- Pajtić i Dačić govore istu stvar. Njima nije problem što se Dačić sastao i družio sa Mišom Bananom, već je problem što se to pojavilo u medijima. Pajtiću nije problem što ti susreti traju godinama, nego je problem da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora ili neće - rekao je Stefanović.

Afera je uskomešala i unutrašnju scenu. Predsednik Srbije, kao da je jedina opozicija u zemlji, poručio je da je na Dačićevoj strani sve dok lidera SPS-a ne osude nadležni organi, već samo javnost.

Nikolić je branio Dačića i navodima da možda zaista nije znao da razgovara s jednim od narko-bosova. Međutim, uzvratio je ministar policije i visoki funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović rekavši da se "duboko ne slaže sa Nikolićem" i ocenio da je na sceni pokušaj zamene teza da bi se predstavilo da je kriv premijer Aleksandar Vučić.

Otvorena pretnja

- Spreman sam da govorim u Tužilaštvu, ali ću onda morati da govorim i o drugim stvarima koje znam - zapretio je Dačić u obraćanju novinarima.
On je teško optužio bivšeg koalicionog partnera, nekadašnjeg šefa države Borisa Tadića.
- Ti si hteo da me sahraniš, gledao si me u oči, a pratio me i špijunirao. Sedam godina mi uništavaš život. Imao si četiri godine da me uhapsiš, što nisi - pitao je Dačić, a Tadić je sve negirao.

Stefanović je naveo da je Dačić kao ministar policije 2009. morao da vodi računa s kim se sreće i razgovara, zatraživši da se utvrdi zašto se viđao sa Radulovićem, a u tome ga je podržala stranačka koleginica i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović koja je rekla da Dačić neće moći da pobegne od odgovornosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.09.2015. 12:33
Овај горе је мој набољи ученик а ја сам Хрват па шта? Слободан Милошевић је српски херој!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online