Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.09.2015.
20:15
Tanjug A

"Tadiću, gledao si me u oči, a špijunirao sedam godina"

Lider SPS Ivica Dačić kaže da je posle izjave bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića očigledno da su postojale parapolicijske snage koje su radile za jednu osobu, a da snimci na kojima su on i Rodoljub Radulović služe za ucenjivanje i izazivanje političkih potresa.

Tanjug
Odgovorio na prozivke Borisa Tadića: Ivica Dačić

On je na konferenciji za štampu rekao da je bivši predsednik konačno priznao da je znao za snimke i pre nego što mu je nudio koaliciju nakon izbora 2012.

- Rekao je da je za snimke saznao 2009. godine, a on meni sredinom 2012. nudi koaliciju. Tri godine posle toga priznao je da je znao za snimke, a nikada mi nije rekao ni reč o tome. Samim tim je priznao da snimci nisu služili za borbu protiv kriminala - rekao je Dačić.

Naprotiv, dodao je, sve vreme su snimci služili za ucenjivanje kao i sada što služe za izazivanje političkih potresa.

- Sada je jasno da smo u državi imali parapolicijske snage koje su radile za jednu ličnost u državi, a ne državu, jer sam i ja bio deo države - naglasio je Dačić upitavši kako je Tadić mogao da čuje za snimke na Savetu za bezbednost, čiji je i on bio član kao ministar policije.

Nema tajnih sastanaka, samo tajnih praćenja

S tim u vezi je pomenuo izjavu nekadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca putem Tvitera da ni on nije znao za snimke, a bio je član Saveta za bezbednost.

- Očigledno da ja nisam bio na tom sastanku Saveta ili su te strukture obaveštavale samo određene članove - primetio je Dačić naglasivši da mu je žao što po ko zna koji put mora da govori o sastanku s Radulovićem, te da namerava poslednji put da se obrati na tu temu jer je već odavno sve poznato.

- Nisam nikada imao tajne sastanke, postojala su samo tajna praćenja - konstatovao je Dačić poručivši da "nije idiot da u prisustvu policije" radi nešto nelegalno.

S tim u vezi je dvojicu policajaca upitao gde su bili tada, "Lazare jesi bio prisutan, Aco gde si sedeo", a oba pripadnika MUP-a su potvrdila da su bila na sastanku i sedela samo dva i po metra od njega.

- Nisam znao da se vodi istraga protiv bilo kog od tih ljudi. Tek je dve godine kasnije podneta krivična prijava protiv Radulovića - objasnio je on i dodao:

- Sedam godina je valjda dovoljno vreme da se analizira priroda mojih kontakata i komunikacija. Očigledna je želja bila da se ja uvučem u ceo proces ne obaveštavajući me da se u mom okruženju nalazi za policiju sumnjivo lice, što je bila njihova obaveza. Ja sam time mogao da ugrozim bezbednosni sistem zemlje - naveo je Dačić dodajući da Radulović nije bio u Beloj knjizi o orgnaizovanom kriminalu kada se sve dešavalo.

- Moji kontakti nisu bili tajni i svi ljudi u kabinetu predsednika Tadića su znali za to. Cilj svega je bio da se uvučem u ovu priču kao i predsednik Crne Gore Milo Ðukanović - rekao je, ocenivši da je tu reč o trgovini političkim uticajem.

Banane i jagode...

- Neću više ni o Bananama, jagodama i bilo čemu, to neka rade policija i tužilaštvo - poručio je Dačić.

Dačić je rekao da ne želi da kaže ništa protiv MUP ili BIA jer sve što je urađeno ne može da ima veze samo sa njim, ističući da ne napada institucije i sistem već političku zloupotrebu policijskih podataka.

Za sedam godina, dodao je, treba da se odliuči da li je nešto krivično delo ili će služiti za političko potkusurivanje.

Osvrćući se na Tadićevu izjavu da je ostao u koaliciji sa SPS, jer nije želeo da našteti međunarodnoj istrazi, Dačić je rekao da se pet puta video sa direktorima BIA i FBI, koji, kako kaže, nisu šarlatani da se sastaju sa nekim ko ima veze sa krimalom.

Tadiću je zato poručio da ne prebacuje krivicu na Vučića i dodao:

- Ti si hteo da me sahraniš, gledao si me u oči, a pratio si me i špijunirao. Tako si se odnosio oprema drugima i tako si i prošao. Sedam godina mi uništavaš život. Imao si četiri godine da me uhapsiš, što me nisi uhapsio tada.

Miša Banana pristalica DS

Govoreći o svom odnosu sa Rodoljubom Radulovićem, Dačić je rekao da je Radulović bio pristalica DS i da ga je celog leta ubeđivao da treba da ide sa demokratama u koaliciiju.

On je pročitao i deo govora Borisa Tadića na Kongresu SPS decembra 2010. kada je obećao da će DS i SPS kreirati put Srbije, a zatim i novinske napise s porukom da demokrate žele u koaliciju sa SPS.

- Kako te nije sramota da ovo pričas ako znaš da sam ja sumnjivo lice - upitao je Dačić dodajući da bi i on mogao da govori o tome s kim se Tadić sastajao u svojoj rezidenciji, ali da nije policija, sud ili tužilaštvo da o tome govori.

- Mislite da je Vučić lud da organizuje tako nešto u danu kad se sastaje sa Angelom Merke, zašto bi sebi kvario važan sastanak - upitao je Dačić navodeći da nije Vučić, preko CINS-a, KRIK-a ili drugih organizacija plasirao te informacije, posebno s obzirom da su "oni stalno pisali neistine o vladi".

POVEZANE VESTI

Utorak 08.09.2015. 23:45
Je-bo ti Francetic ma-ter a ti njemu!!Ista ste Gov-na nista nisi bolji!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online