Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 19.07.2015.
05:14
M. Ljubičić - Vesti A

Prepucavanja na tuđoj muci

Tek što je srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio da će dan kada Hrvatska bude slavila "Oluja" on lično provesti "u tuzi i bolu" jer tu akciju smatra najvećim etničkim čišćenjem nakon Drugog svetskog rata, iz Zagreba, koji se još nije oporavio od diplomatskog fijaska zbog toga što su predstavnici stranih zemalja odustali od učešća na proslavi "Oluje", ekspresno su stigle oštre reakcije.

Tanjug
Odgovorio Kotromanoviću: Aleksandar Vulin

Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović ponovio je da je "Oluja" bila legitimna akcija koja je, pored ostalog "sprečila još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice".

Vučiću je savetovao da "Oluju" više uvažava " jer bi bez nje danas vrlo verovatno morao odlaziti na još jednu komemoraciju i izvinjavati za još jedan genocid".

Iz Beograda je odmah stigao odgovor.

- Ministar Kotromanović hoće Srbima da zabrani čak i da pate, da ožale svoje mrtve i proterane - ocenio je ministar Aleksandar Vulin i podsetio Kotromanovića na diplomatski fijasko Zagreba jer na proslavi proterivanja Srba neće biti predstavnika zapadnih zemalja.

Srbija i Republika Srpska su, inače, 5. avgust proglasile kao Dan sećanja na poginule i stradale Srbe i po prvi put će ga zajedno obeležiti.

Velika hrvatska pobeda i veliki srpski egzodus

Žarko Puhovski, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu "Oluju" doživljava kao "veliku hrvatsku pobedu i veliki srpski egzodus".
- I jedno i drugo je istina i jedno i drugo su sastavni deo iste činjenice i oni znače za dve različite zajednice dva različita sadržaja - kaže Puhovski.
On smatra da je za bojkot vojne parade u Zagrebu zaslužna Hrvatska "jer je to dosta kasno javila" i iskaz Ivice Dačića
"jer je sada svima stalo do toga da Srbiju pripitome i približe EU".

Ni šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić nije mogla da se kloni teških reči pa je progon Srba označila kao "oslobađanje od tuđe okupacije".

- Ne vidim koja bi politika mogla tvrditi da je dan tuge onaj dan u kojem se neka zemlja oslobodila strane okupacije i činjenice da je bila razlomljena na pola - rekla je Pusićeva TV stanici N1.

Odgovorio joj je predsednik Koalicije udruženja izbeglica i poslanik u Skupštini Srbiji Miodrag Linta.

- Hrvatska svakog 5. avgusta slavi proterivanje i stradanje srpskog naroda sa područja Krajine i ratnu politiku Franje Tuđmana čiji cilj je bio stvaranje hrvatske države sa što manje Srba - podsetio je Linta Pusićevu. Njenog kolegu Antu Kotromanovića pozvao je da pročita knjigu Josipa Boljkovca "Istina mora van" u kojoj prvi Tuđmanov ministar policije tvrdi da Jugoslavija nije izvršila agresiju na Hrvatsku, već da je bilo obrnuto.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.07.2015. 08:30
Proradila Vučiću radikalska krv i neda mu mira, a siguran sam da i njegova desna ruka sve ono ne trabunja iz svoje glave, nego se u Parovićevoj kancelariji dogovaraju šta će Vulin sutra da odvali. Sad još i Čanka zagreva i ubrzo će ga ubaciti u igru kao jedinog člana naprdne vlade koji sme i u roaming da ode, a da ga ne vijaju i ne pljuju. Prvi mu je u zagrljaj ipak otišao naš, popljuvan od sopstvenog naroda, domorodac Pasztor i na izborima će, zajedno sa Čankom i Kostrešom, neviđeno obrati bostan. Al' dobro, ko j.be te srbijanske izbore... Dok se sve to fino odvija na našim ekranima, Vojvodina ostaje i bez preduzeća, bez zemlje i bez gaća Ko još nakon rezolucije razmišlja o Elektrovojvodini, Matijeviću, Glavašu, Todoriću, bin Zajedu ili Pakistancima koji pazare po Pančevu i okolini? Uključujući i DS i Đinđića i Tadića, svaka srbijanska vlast do dana današnjeg se ponašala isto prema Vojvodini. Prodaju oni i po Srbiji, samo što gedžovana kanda boli patka za to kad se već ne čuje i dok familija iz mrskog im zapada šalje jednako tako mrske evre. Tema, Oluja i Bljesak su za te Ličane, Banijce i Kordunaše bile čist blagoslov i ona ih je izula iz kaljača i ob ula u firmirane cipele. Neću da se cifram sa mrtvima i ovo se odnosi na onu ogromnu većinu sa dva državljanstva, dva stana, dve kuće, dva vinograda, dve bašte i sa upitno čistim ratnim rukama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online